Kerk & religie

Woede en scepsis na aanslag in Caïro

In de Egyptische hoofdstad Caïro zijn maandag de eerste slachtoffers begraven van de aanslag in een koptische kerk die zondag tijdens een kerkdienst werd gepleegd. Woede en scepsis overheersen na het drama. Kopten vragen zich af of de Egyptische regering hen echt gaat helpen.

Redactie kerk
13 December 2016 12:36Gewijzigd op 16 November 2020 09:20
Gisteren werden de kisten met daarin de lichamen van de slachtoffers opgesteld in de Mariakerk in Caïro (foto rechts). beeld AFP, Khaled Desouki
Gisteren werden de kisten met daarin de lichamen van de slachtoffers opgesteld in de Mariakerk in Caïro (foto rechts). beeld AFP, Khaled Desouki

De koptische christenen zijn niet alleen verdrietig, ze zijn ook woedend. Dat stelt Samy Ghattas, penningmeester en koster van de koptisch-orthodoxe kerk van de Heilige Paulus van Thebe in het Friese Hilaard. In een reactie op de bomaanslag in de Sint-Petrus-en-Pauluskerk, een kapel van de Sint-Markuskathedraal, zondagochtend in Caïro, geeft hij aan dat de boosheid niet alleen te maken heeft met de aanslag. Al veel langer hebben koptische christenen volgens hem te maken met geweld en onderdrukking. Ghattas: „Het is gewoon wachten op de volgende aanslag.”

Opgepakt

De Egyptische autoriteiten bleken maandag vier personen te hebben opgepakt die in verband worden gebracht met een bomexplosie. Twee andere verdachten zijn nog op de vlucht, zei de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi na de staatsbegrafenis van de slachtoffers.

In de kapel – onderdeel van de hoofdzetel van de Koptisch-Orthodoxe Kerk en de kathedraal van de koptische paus Tawadros II– kwamen zondag 25 mensen om het leven toen een explosief ontplofte. Volgens Sisi ging het om een zelfmoordaanslag die werd gepleegd door een 22-jarige man.

De veiligheidsdiensten in Egypte hebben volgens de president inmiddels drie mannen en een vrouw gearresteerd. Het is nog onduidelijk wat voor rol zij gespeeld zouden hebben. De president pleitte voor strengere wetgeving om nieuwe aanslagen te voorkomen.

Onder de slachtoffers waren veel vrouwen en kinderen. Er liggen nog slachtoffers in ziekenhuizen met zware verwondingen waardoor het dodental mogelijk nog kan oplopen, zo hebben artsen verklaard.

Voor de show

Alleen op uitnodiging konden mensen de rouwplechtigheid voor de slachtoffers in de Mariakerk in Caïro bijwonen. Deze vond plaats onder zeer strenge veiligheidsmaatregelen. In Egypte geldt sinds maandag een periode van nationale rouw van drie dagen. Het besluit van de overheid om de slachtoffers een begrafenis met militaire eer te geven, is volgens Ghattas louter een beslissing voor de show. Sinds de aanslag zijn alle media weer extra gespitst op wat er in Egypte gebeurt. Verwezen wordt naar eerdere aanslagen waarbij kopten het doelwit 
waren, zoals op nieuwjaardag 2011 in Alexandrië toen er 23 mensen omkwamen.

Via Facebook veroordeelde de Egyptische Raad van Kerken de aanslag. Deze druist in „tegen alle godsdienstige en humanitaire beginselen en komt op uit geesten die overmand zijn door duisternis en vervuld van haat. We geloven dat deze terreurdaad niet is gericht tegen één specifieke godsdienstige groepering, maar tegen de Egyptische samenleving als geheel, om de eenheid te ondermijnen en verdeeldheid te zaaien.” De tekst, ondertekend door algemeen secretaris ds. Refat Fathy, sluit af met: „Moge God ons Egypte verenigen en het volk in veiligheid en vrede bewaren.”

In Nederland vond zondagavond in de koptisch-orthodoxe kerk in Amsterdam een gebedsbijeenkomst plaats waarin bisschop Anba Arseny voorging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer