Buitenland

Val van Aleppo verandert weinig aan de chaos

De Syrische stad Aleppo staat op het punt te vallen. Het zou de belangrijkste overwinning voor het Syrische leger in zes jaar burgeroorlog zijn. Wat zijn de consequenties van de val van de grootste stad van het land met zijn ruim 2 miljoen inwoners? Vijf vragen en antwoorden.

ANP/BLOOMBERG
13 December 2016 14:35Gewijzigd op 16 November 2020 09:20
Inwoners van Aleppo vluchten uit de wijk Sukkari naar veiliger gebieden in het zuidoosten van de stad. beeld AFP
Inwoners van Aleppo vluchten uit de wijk Sukkari naar veiliger gebieden in het zuidoosten van de stad. beeld AFP
  1. Houdt de strijd ’na’ Aleppo op?

Nee. De stad is het centrum van het verzet tegen het bewind van president Assad, maar het is zeker niet de enige plek waar rebellen zich ophouden en willen standhouden. De oppositie zal de strijd niet opgeven zei George Sabra, een van de kopstukken van de rebellen vorige maand nog. „Aleppo is niet het einde van de oorlog”, zei ook Assad recent.

  1. Wat is Assads volgende doel?

De president zei al in oktober Aleppo als springplank voor offensieven op andere plekken te beschouwen. Met name Idlib (55.000 inwoners) ziet hij als een doel. Deze stad ligt op slechts 60 kilometer ten zuidwesten van Aleppo, nabij de grens met Turkije.

  1. Zal de aard van het conflict veranderen?

In Syrië vechten ongeveer 150.000 rebellen. De grootste verliezers na de val van Oost-Aleppo zijn de gematigde opstandelingen. De rol van de islamitische extremisten in de strijd tegen Assad zal groter worden, aldus Charlie Lister van het Middle East Institute in Washington. In het noorden zal het karakter van de gevechten zeker wijzigen van een gevecht op één geconcentreerde plek in een veel lastiger en meer verspreide guerrillastrijd.

  1. Wat betekent dit alles voor president Assad?

Hij zal het moeilijk krijgen om lokale en buitenlandse milities, alsmede steden waar hij het voor het zeggen heeft, onder controle te houden. Zijn regime heeft eenvoudig de capaciteit niet om gebieden in een permanente greep te nemen. Dat was zo in Homs en recent in Palmyra, waar Islamitische Staat simpel gebruik maakte van het feit dat er weinig Syrische soldaten waren nu vrijwel iedereen in Aleppo vecht, aldus Lina Chatib van het Britse instituut voor internationale betrekkingen.

  1. Maakt de komst van president Trump iets uit?

Dat is de grote onbekende factor in de gecompliceerde situatie. De nieuwe leider van de Verenigde Staten heeft te kennen gegeven open te staan voor een meer coöperatieve samenwerking met zijn Russische tegenstrever Poetin. Trump heeft gezegd vooral Islamitische Staat te willen bestrijden en niet zozeer uit te zijn op de val van Assad.

Meer over
Actuele dossiers

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer