Nieuwe flitspaal controleert 32 auto’s tegelijk
Automobilisten zijn gewaarschuwd. Een nieuwe generatie flitspalen staat op stapel. De nieuwe superflitser kan maar liefst 32 voertuigen op 8 verschillende rijstroken tegelijk controleren.

Te snel, door rood, zonder gordel of over de vluchtstrook rijden, de nieuwe flitspaal met radartechnologie ziet het allemaal. Het Franse bedrijf Safran heeft de innovatieve paal ontwikkeld onder de noemer Mesta Fusion.
Het multifunctionele apparaat kan door zijn dopplercamera met 3D-bundel zowel overdag als ’s nachts haarscherpe foto’s maken. De beelden hebben een scherpte van 36 megapixel. De camera kan voertuigen tot 200 meter volgen en snelheden tot 300 kilometer per uur registreren. Het toestel kan verder video’s van de overtreding opslaan.
Maar de paal controleert niet alleen snelheid. Ook door rood rijden, zonder gordel autorijden, niet handsfree bellen achter het stuur, te dicht op een voorganger rijden en rechts inhalen kan de supercamera allemaal vastleggen op de gevoelige plaat. Eventueel allemaal tegelijk.
Lasertechnologie
De intelligente camera maakt daarbij gebruik van dezelfde lasertechnologie als zelfrijdende auto’s, zoals bijvoorbeeld de Google Car en de Ford Mondeo Hybrid. De radar kan de omgeving scannen en obstakels detecteren in een straal van ten minste 70 meter.
Mesta Fusion maakt automatisch beelden van kentekenplaten en stuurt die rechtstreeks door naar een controlekamer. De fabrikant claimt dat de camera een foutenmarge heeft van 1 procent, een betere prestatie dan de huidige flitspalen.
Het revolutionaire verbaliseringsapparaat werd begin dit jaar geïntroduceerd in Frankrijk. Het eerste systeem wordt getest in de buurt van Parijs. In de loop van het jaar zouden er in Frankrijk nog 250 exemplaren bijkomen, verspreid over het land.
Het radarsysteem is verder sinds vorig jaar in gebruik in Qatar en Kazachstan. België gaat binnenkort experimenteren met de nieuwe flitspaal. Een proef met de Mesta Fusion werd onlangs gelanceerd in het Belgische Namen.
Prijskaartje
Aan het slimme systeem hangt een prijskaartje van rond de 75.000 euro per paal. Niet meer dan traditionele palen, verklaart de fabrikant. Het apparaat moet zich ook binnen de kortste keren kunnen terugverdienen. Flitspalen zijn in Nederland een melkkoe. De eerste acht maanden van dit jaar zijn er al ruim 2,8 miljoen automobilisten door op de bon geslingerd, wat de overheid minimaal 150 miljoen euro oplevert. Nederland heeft voor zover bekend geen plannen voor introductie van superflitsers.
Het aantal flitspalen in Nederland is de afgelopen jaren meer dan gehalveerd van 1400 naar 612. Opvallend is het grote verschil in aantallen palen per provincie. Zuid-Holland telt 199 palen, Friesland slechts 3.