Sporen langs de Elbe

Bevers werden in de middeleeuwen graag gegeten. In het prachtige natuurgebied langs de Elbe, ten westen van Wittenberg, zijn ze volop te vinden.

EMG Tekstproducties
10 November 2016 10:27Gewijzigd op 16 November 2020 08:24
Beeld EMG Tekstproducties, Henk Visscher
Beeld EMG Tekstproducties, Henk Visscher

Door natuurpark Fläming loopt de Lutherweg. Deze verbindt plekken die met de reformator te maken hebben. De route is 2000 kilometer lang, en strekt zich uit over de Duitse deelstaten Thüringen, Saksen en Saksen-Anhalt. Een groene gotische hoofdletter L wijst wandelaars de weg.

Op allerlei punten kun je ‘instappen’ op de route, bijvoorbeeld in het natuurgebied rond de Apollensberg. Vanaf de 127 meter hoge heuvel kijk je uit over het stroomgebied van de Elbe. Gids Martina Wormuth leidt gasten rond langs kerkjes, door bosgebieden en weidelandschappen. „We hebben geen harde bewijzen, maar Luther moet hier veel hebben gelopen. Hij legde afstanden vaak te voet af. Veel kerkjes waren in die tijd al tot de Reformatie overgegaan.”

Al lopend kun je lekker filosoferen over de vraag wat wandelen met een mens doet: het ritme van de voetstappen, de heerlijke open lucht, het wisselende landschap. De Lutherroute richt zich op natuurwandelaars en op pelgrims – mensen die behoefte hebben aan rust, bezinning of gebed, met de reformator als inspiratie.

Op de paden tref je sporen van wilde zwijnen aan. In deze bossen leven bevers, zegt Wormuth, terwijl ze naar de oever van een stroompje wijst. „In de middeleeuwen waren deze dieren een speciale lekkernij. De laatste vierhonderd bevers leefden in de vorige eeuw aan de Elbe. Tijdens de DDR was de Elbe smerig, maar na de val van de Muur konden de dieren zich weer vermenigvuldigen.”

De St. Johanneskirche in het dorpje Griebo werd rond het jaar 1200 gebouwd, in de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) verwoest en weer opgebouwd. De doopvont heeft de vorm van een kelk. Het laatromantische orgel uit 1903 telt dertien registers, verdeeld over twee klavieren en pedaal. „Tegenwoordig komen hier weinig mensen”, zegt Wormuth. „Slechts 15 procent van de bevolking is christelijk.”

Langs de Elbe huist de grootste kolonie roofvogels van Europa, vertelt Wormuth trots. Verrast reageert ze op een voorbijvarend schip. „Je mag blij zijn als je er één of twee per dag ziet. De Elbe heeft geen gelijkmatige diepte, dat is lastig voor de scheepvaart.”

Fietsers zie je daarentegen volop: langs de rivier loopt de Elberadweg, een populaire fietsroute die boven Hamburg begint en doorloopt tot Praag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer