Buitenland
Skelet gevonden bij befaamd scheepswrak

Archeologen hebben een menselijk skelet gevonden vlak bij het meer dan 2000 jaar oude scheepswrak dat hoogstwaarschijnlijk het ‘Mechanisme van Antikythera’ aan boord had.

Deze ‘analoge computer’ is verreweg het technisch meest geavanceerde product uit de oudheid. Het apparaat met bronzen tandwielen werd gebruikt om ingewikkelde astronomische tijdsberekeningen uit te voeren, om bijvoorbeeld zonsverduisteringen op de kalender te kunnen zetten.

Jo Marchant, die recentelijk met collega’s de bewuste zeebodem bij het Griekse eiland afspeurde, beschrijft de bijzondere vondst in de nieuwste editie van het blad Nature. De botstukken zijn opmerkelijk goed bewaard gebleven. Aangetroffen zijn onder meer een stuk schedel met drie tanden, twee dijbenen, verscheidene ribben en delen van de armen.

Die zijn volgens de Deense geneticus Hannes Schroeder, expert op het gebied van eeuwenoud DNA, afkomstig van één persoon, een jonge man. Schroeder heeft begrepen dat ook de rotsbenen tot het opgedoken materiaal behoren. Dat zijn skeletdelen uit de buurt van het oor waar DNA de tand des tijds het best doorstaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer