Buitenland
„Letten zijn niet vies van hard werken”

Naam:

Reimane
Reimane
Sanita Reimane
Leeftijd: 31
Beroep: accountant
Land: Letland
Woonplaats: Riga

Bent u tevreden over de situatie in Letland?
„Ja, de economie groeit. Er zijn in de toekomst voldoende perspectieven voor iedereen. Natuurlijk zou meer geld voor gepensioneerden en de gezondheidszorg welkom zijn, maar die problemen bestaan ook in andere landen. Bovendien denk ik dat de situatie op termijn wel zal verbeteren.”

Waar denkt u aan bij de EU?
(Diepe zucht:) „Een groep landen die profiteert van het feit dat ze met elkaar samenwerken en die samen nadenken over een gemeenschappelijke toekomst.”

Wat voegt Letland toe aan de EU?
„Letland is een schoon land, het kent geen milieuvervuiling. De natuur is erg mooi en er rijden nog niet zo veel auto’s rond. Daarnaast produceren we gezond voedsel. Dat is erg interessant voor toeristen die willen genieten van een mooie omgeving en een goede maaltijd.”

Is Letland gereed voor toetreding?
„Voorzover ik heb begrepen legt de regering de laatste hand aan de documenten die nog in orde moeten worden gemaakt. Dit jaar hebben we een nieuw kabinet gekregen, waardoor dat werk vertraging heeft opgelopen. Ik hoop dat de ministers op tijd klaar zijn. Om me heen kijkend, zou ik niet weten waarom Letland niet gereed zou zijn voor toetreding. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat we geen steun vanuit Brussel meer nodig zouden hebben.”

Ziet u voordelen voor Letland bij toetreding tot de EU?
„Het grootste voordeel is de financiële steun die ons land krijgt. Die kunnen we goed gebruiken om ons wegennet of de situatie in de gezondheidszorg te verbeteren. Belangrijk is ook dat de boeren subsidies krijgen. Zij produceren misschien nog niet zo veel als hun collega’s in de EU. Maar met extra geld kunnen ze investeren in nieuwe technieken, zodat ze meer en nog beter gaan produceren. Aan de inzet van de Letten zal het niet liggen. Die zijn niet vies van hard werken. Als het moet, zijn ze dag en nacht in touw.”

Zijn er ook nadelen?
„De prijzen van veel producten zullen stijgen. Daar wordt in Letland op dit moment veel over gediscussieerd. Maar over het verhogen van de salarissen hoor je niemand. Ik heb er op zich geen moeite mee dat de prijzen op hetzelfde niveau komen te liggen als in de oude lidstaten, maar dan moet dat ook voor de inkomens gelden.”

Bent u bang dat het nationale karakter van Letland door toetreding zal verdwijnen?
„Nee. Als het de Sovjet-Unie na al die jaren van overheersing niet is gelukt de identiteit van de Letten te vernietigen, zal de Europese Unie dat zeker niet lukken. De Letten zijn erg gehecht aan hun gewoonten en gebruiken. Zo zullen de Letten hun eigen volksfeesten gewoon blijven vieren.”

Zal er persoonlijk iets voor u veranderen door de toetreding?
„Meer werk. Nu heb ik al te maken met veel meer papierwerk. De regering wil steeds meer statistische gegevens van het bedrijfsleven hebben, om die weer te kunnen doorsluizen naar Brussel.”

Al eens in een van de EU-lidstaten geweest?
„Ja, in Nederland.”

Zou u in een van de EU-lidstaten willen werken?
„Nee, op dit moment niet. Ik ben gehecht aan mijn familie en heb geen plannen om in het buitenland te gaan werken. Ik zeg niet nooit, maar de kans is erg klein.”

Dit is het vijfde deel in een serie portretten van nieuwe EU-burgers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer