Economie
De gloeilamp gloeit na in ”De Lichttoren”

In 1998 verhuisde het internationale hoofdkantoor van Philips naar de Rembrandttoren aan de zuidkant van Amsterdam. Toch zal de naam van de multinational altijd verbonden blijven aan Eindhoven. Daar liggen immers de wortels van dit oorspronkelijk oer-Hollandse bedrijf.

Arie de Rooij
De Lichttoren in Eindhoven. beeld RD, Anton Dommerholt
De Lichttoren in Eindhoven. beeld RD, Anton Dommerholt

Gerard Philips startte er in 1891 samen met zijn vader Frederik de productie van gloeilampen. De ”gloeilampenfabriek uit het zuiden des lands” was geboren. Veel in de Noordbrabantse gemeente herinnert aan het verleden van de later wereldwijd opererende onderneming, waaronder het paddestoelvormige gebouw Evoluon en de enorme oude fabriekshallen in het stadsdeel Strijp.

Ook De Lichttoren, een zevenhoekige witte toren in het centrum van de stad, geldt als symbool van de industriële geschiedenis. In 1911 nam Philips het pand in gebruik. Snel daarna volgde uitbreiding met diverse aangrenzende bedrijfspanden. Decennialang was het rijksmonument van nu de werkplek van personeel dat peertjes van allerlei wattage vervaardigde. In het helverlichte bovenste deel van de toren werd de levensduur van de lampen getest. Later zetelde in het gebouw het management van de lichtdivisie van het concern, die afgelopen mei via een beursgang is verzelfstandigd.

Philips ging vanaf ongeveer de jaren zeventig van de vorige eeuw steeds meer productie verplaatsen. Zo kwam in 1998 ook de voormalige gloeilampenfabriek rond De Lichttoren leeg te staan. Tegenwoordig fungeert het erfgoed als woon-, werk- en ontspanningscomplex. Er zijn onder meer appartementen in gevestigd, variërend van sociale huur tot dure koop. Ook herbergt het een hotel en een café-restaurant.

----

zomerserie €rfgoed

Markante gebouwen zijn het. Ze dragen de herinnering mee aan bekende kantoren en fabrieken. Inmiddels hebben ze een andere bestemming. Een serie van zes afleveringen over economisch erfgoed. Vandaag deel 3.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Erfgoed

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer