Binnenland

„In Nederlandse media negativiteit over Erdogan”

De wereldwijde onrust door geradicaliseerden heeft ook zijn weerslag op de Nederlandse maatschappij. Een sterk wij-gevoel is nodig om te voorkomen dat ook hier de boel ontspoort, vinden VVD en PvdA. Dit is de reactie van Aydin Üre, voorzitter van de Stichting Turks Islamitisch Culturele Federatie, die naar eigen zeggen zo’n 200.000 Turks-Nederlandse moslims vertegenwoordigt.

J. Visscher
28 July 2016 13:39Gewijzigd op 16 November 2020 05:23
Turken vieren in Istanbul het mislukken van de staatsgreep. beeld EPA, Marius Becker
Turken vieren in Istanbul het mislukken van de staatsgreep. beeld EPA, Marius Becker

Wat is het wij-gevoel in Nederland?

Üre, vanuit Turkije: „Dat we geen onderscheid maken tussen migranten en niet-migranten. Dat het niets uitmaakt wat je religie of huidskleur is. Maar de praktijk is anders. Veel jonge Turken in Nederland zijn werkloos of krijgen geen stageplek. Ze worden op hun kleur afgerekend.

Kritiek dat Turken in Nederland te maken hebben met de lange arm van Ankara en vooral gericht zijn op Turkije is onzin. Als Leefbaar Rotterdam beweert dat Turken niet zijn geïntegreerd, is dat ook onzin. Turkse Nederlanders zijn betrokken op wat er in Turkije gebeurt. Ze hebben daar immers familie wonen en leven met hen mee. Turken hebben een groot hart en zijn een emotioneel volk. Ze zijn anders dan nuchtere, westerse mensen. Wanneer ben je goed geïntegreerd? Dat is de grote vraag. Ik vind dat de Turken goed meedoen in de Nederlandse samenleving. We ondernemen, werken en studeren.”

Hoe belangrijk is een wij-gevoel?

„Heel belangrijk. Anders dreigt verdeling in de maatschappij. Als we een wij-gevoel creëren, voorkomt dat ellende. Ja, ik vind dat moslims in Nederland in de hoek zitten waar de klappen vallen. Een gevaarlijke ontwikkeling. Politici en media vergroten de kloof tussen migranten en niet-migranten. Zo is in de Nederlandse media veel negativiteit over Turkije en Erdogan. Dan wordt bijvoorbeeld gezegd dat Erdogan in verband met de vluchtelingenproblematiek de Europese Unie in de houdgreep heeft. Dat soort berichten maakt de kloof tussen Turken en niet-Turken groter.

Of Erdogan dictatoriale trekken heeft? Ik ben geen fan van hem, maar hij is democratisch gekozen. Nu staat 80 procent van de bevolking achter hem. Erdogan is een machtige man, hij heeft Turkije op de kaart gezet en goede hervormingen doorgevoerd. Mensen hebben meer welvaart en betere sociale voorzieningen. Na de coup gaan er in Turkije stemmen op de doodstraf weer in te voeren. Maar daar ben ik tegen. Doodstraf past niet in een moderne samenleving.”

Wat ziet u als de grootste bedreiging van het wij-gevoel?

„We moeten zorgen dat de spanningen in Turkije niet naar Nederland overwaaien. Ik was op 15 juli, de dag van de mislukte coup, net in Turkije. Ik zag mensen druk heen en weer lopen en schrok. Komt het leger aan de macht? Krijgen we een burgeroorlog? Gelukkig is de staatsgreep mislukt.

In Turkije zeggen velen dat de islamitische geleerde Gülen, tegenstander van president Erdogan, achter de staatsgreep zit. Die bewering is gedaan na onderzoek. Wat mij betreft zit Gülen achter de coup, tot het tegendeel blijkt. Ik weet dat Gülen beweert dat hij niets met de staatsgreep te maken heeft. Dat zégt hij. Ik weet dat minister Koenders van Buitenlandse Zaken verklaarde dat Gülen-aanhangers in Nederland worden geïntimideerd. Turken moeten elkaar niet intimideren. Dat is een kwalijke zaak. Als Stichting Turks Islamitisch Culturele Federatie hebben we na de mislukte staatsgreep onze achterban opgeroepen het hoofd koel te houden en niet in te gaan op provocaties.”

Hoe probeert u zelf bij te dragen aan het wij-gevoel?

„Ik ben betrokken bij Samen Eén Amsterdam. Die beweging wil dat mensen in verschillende religies in vrede samenleven. We kunnen als Joden, christenen, moslims of boeddhisten meningsverschillen hebben, maar we willen in de samenleving ook náást elkaar staan.”

>>rd.nl/samenleven


serie
Samen leven

Dit is deel 3 in een serie over het pleidooi voor een sterk ”wij” in Nederland.

Meer over
Samenleven

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer