Economie
Koffie branden in ‘glazen paleis’ aan de Schie

De voormalige Van Nellefabriek aan de Schie aan de westkant van Rotterdam is misschien wel het meest bekende industriële monument van Nederland. Het kenmerkt zich door glas, heel veel glas.

 

Arie de Rooij De voormalige Van Nellefabriek aan de Schie aan de westkant van Rotterdam is misschien wel het meest bekende industriële monument van Nederland. Het kenmerkt zich door glas, heel veel glas.
De voormalige Van Nellefabriek in Rotterdam. beeld RD, Anton Dommerholt
De voormalige Van Nellefabriek in Rotterdam. beeld RD, Anton Dommerholt

In 1916 kocht Van Nelle een terrein in de toenmalige gemeente Overschie. Rond 1930 verrees daarop de beroemde fabriek. Het complex bestaat uit drie gebouwen, met een verschillend aantal verdiepingen. Vandaag de dag is het in gebruik voor evenementen en vergaderingen en kan er bedrijfsruimte in worden gehuurd. Het kreeg internationale erkenning toen de VN-organisatie Unesco het in juni 2014 op de lijst van werelderfgoed plaatste.

De historie van Van Nelle gaat terug tot 1782. Johannes van Nelle en zijn vrouw begonnen een winkel in koffie, thee en tabak. Het bleven altijd de belangrijkste producten van het concern, al kwamen er veel later, soms door een overname, andere bij, zoals pudding, rijst (Lassie) en chocolade (Droste en Venz). Vermeldenswaard is de introductie, in 1962, van versgemalen vacuümverpakte koffie (Supra).

Vanaf 1845 behoorde de onderneming toe aan de familie Van der Leeuw. In 1954 werd het een nv. Uiteindelijk kwam die in 1989 in handen van concurrent Sara Lee/Douwe Egberts. Die stopte de productie in Rotterdam. Alleen de merknaam overleefde.

Van Nelle sprak tot de verbeelding van het grote publiek. Het deed al vroeg aan public relations. Zo organiseerde het in de jaren twintig van de vorige eeuw overal in het land zangavonden. En een succes was de reclamefiguur Piggelmee. De consument kon de boekjes over de kabouter krijgen door de punten op de pakken koffie en thee te sparen.

----

zomerserie €rfgoed

Markante gebouwen zijn het. Ze dragen de herinnering mee aan bekende kantoren en fabrieken. Inmiddels hebben ze een andere bestemming. Een serie van zes afleveringen over economisch erfgoed. Vandaag deel 1.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Erfgoed

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer