De toespraak die de Franse president François Hollande vrijdag in Nice hield, werd niet alleen met tranen en geklap ontvangen. Wéér betaalt de bevolking een bloedige prijs voor het falen van de overheid die haar niet kan beschermen tegen terroristische aanslagen, vinden veel Fransen. Dat kwam de president op flink boegeroep te staan.
De populariteit van de regering is al historisch laag en de 84 doden en ruim tweehonderd gewonden door de aanslag met de gehuurde vrachtauto op de Promenade des Anglais in Nice donderdagavond, doen daar geen goed aan. Opnieuw wijst de beschuldigende vinger ook naar de veiligheidsdiensten die het kwade voornemen van de 31-jarige Tunesiër Mohamed Lahouaiej Bouhlel niet tijdig hebben ontdekt. Drie dagen van nationale rouw zullen daar weinig aan veranderen.
De geheime dienst en de politie zoeken naarstig naar aanknopingspunten. Om te beginnen werd de ex-vrouw van de als agressief bekend staande moordenaar voor verhoor aangehouden. Ze hadden samen drie kinderen. Andere verdachten zijn nog niet in beeld. Het doden van burgers met een vrachtauto werd tijdens de ramadan gesuggereerd in een video van Islamitische Staat. Maar Bouhlel, die mogelijk slechts op een verblijfsvergunning in Frankrijk verbleef, stond juist níet als jihadist bekend.
Voor de derde keer in anderhalf jaar tijd moest premier Manuel Valls na een crisisberaad met zijn kabinet publiekelijk verklaren dat zijn land zich niet door terroristen laat destabiliseren. De zogenoemde Defensieraad, met Hollande, Valls, belangrijke ministers en de top van het leger en de veiligheidsdiensten, deed na afloop geen specifieke mededelingen. Wel blijft de noodtoestand van kracht. Die gold al sinds de aanslagen in Parijs in november vorig jaar en zou juist worden opgeheven.
Opnieuw is de roep tot bestrijding van het terrorisme over de hele wereld te horen. Naast betuigingen van medeleven, weerklonken niet voor het eerst binnen de Europese Unie, in Rusland, de Verenigde Staten en de NAVO de pleidooien voor efficiëntere maatregelen tegen terroristen. Maandag komen in Brussel de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie bijeen om als eersten het onderwerp in internationaal verband te bespreken. Het wordt de lastige vuurdoop van Boris Johnson als afgezant van de Britten.