Binnenland
Wiebe Wakker (29) op wereldreis van stopcontact naar stopcontact

APELDOORN. Van een avontuurlijke wereldreis kijkt tegenwoordig niemand meer op, maar eentje die van stopcontact naar stopcontact gaat is bijzonder. Wiebe Wakker (29) startte dinsdag aan een trip van Nederland naar Australië in een elektrische auto. Op zoek naar bed, brood en batterij.

Wiebe Wakker voor zijn elektrische auto. beeld Plug Me In
Wiebe Wakker voor zijn elektrische auto. beeld Plug Me In

Rechttoe rechtaan naar Sydney rijden zal voor Wakker niet gaan. Hij is namelijk afhankelijk van mensen die hem een slaapplek, maaltijd en stroom aanbieden. Hoewel het tot de finish hemelsbreed een krappe 17.000 kilometer meet, zal Wakker dus duizenden kilometers extra afleggen.

Wakker toert de eerste week alleen door Nederland. Ook reist hij naar Scandinavië, wat nu ook niet direct op de route ligt naar down under. „De komende twee weken heb ik ingepland, daarna staat mijn route niet vast. Als nieuwe mensen contact opnemen, kan het weer veranderen.”

Dinsdagmorgen had de kick-off van het project ”Plug me in” plaats en begon Wakker met een gesponsorde, volledig elektrische Volkswagen Golf aan de wereldreis die zo’n jaar zal duren.

Spannend?

„Zeker. Ik ben al twee jaar bezig om dit op touw te zetten, maar hoe dichter het bij kwam hoe spannender het werd. Ik ben vanaf nu echt helemaal afhankelijk van anderen. De komende tijd zal ik mensen ontmoeten die ik nog nooit heb gezien. Tegen de ontmoetingen zie ik nog het meest op. Niet dat ik Australië niet zal halen, zoals veel mensen aan mij vroegen.”

In West-Europa heb je al veel contacten, maar in Azië?

„Daar moet het inderdaad nog een beetje gaat leven. Ik heb nu zo’n 175 aanbiedingen in met name West-Europa, maar ook in bijvoorbeeld Irak, Mongolië en Thailand. Door lokale media te benaderen en vooral aanwezig te zijn op sociale media probeer ik plug ins te krijgen. En dat kan snel gaan: toen ik nog plekken zocht in Frankrijk, was dat via sociale media zo geregeld.

In China wordt het nog wel een uitdaging, omdat sociale media daar helemaal zijn afgesloten. Ik zal daar wat meer moeten survivallen. Voor de zekerheid heb ik een tent, een waterzak en noodrantsoenen –eten in blik– mee. In theorie kan het voorkomen dat ik stil kom te staan met mijn auto, maar ik moet vooral niet verder rijden dan de actieradius toelaat. Gelukkig kan de auto aan elk willekeurig stopcontact. Ik hoef het niet te hebben van laadpalen.”

Je vraagt met je project aandacht voor duurzaamheid, vanuit welke motivatie doe je dat?

„De leuke, onverwachte dingen die bijdragen aan duurzaamheid, inspireren mij om hier wat mee te gaan doen. In eerste instantie had mijn project niets met duurzaamheid. Ik vond het maar een suf thema, het gaat vaak over bijvoorbeeld afvalscheiding. Later werd ik er op gewezen welke kans zo’n project biedt om iets uit te dragen. Toen ben ik helemaal in het onderwerp gedoken. Nu ga ik zelf op ontdekkingstocht naar wat duurzaamheid kan betekenen in mijn eigen leven. Hierover hoop ik uiteindelijk ook een documentaire te maken. Tijdens de reis bezoek ik verrassende, duurzame initiatieven, zoals een evenement waarvoor de bezoekers door de verwerking van hun ontlasting zelf de energie leveren.”

Bekijk de video hier

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer