Vrijwilligers recyclen kleding van vluchtelingen op Lesbos
KLIO. Wonden verzorgen, stranden opruimen en weggegooide kleding recyclen. Het Duitse echtpaar Armin Ringeis en Katharina Steiner zet zich in voor vluchtelingen op Lesbos.
„Ik kan niet in een stoel liggen zonnen, terwijl ik weet dat er verderop vluchtelingen aan land komen”, zegt Ringeis op een terras in het dorpje Klio. Samen met zijn vrouw is hij naar het Griekse eiland gekomen om anderhalve week vrijwilligerswerk te doen via de organisatie borderline-europe, die vanuit Nederland wordt ondersteund door Kerk in Actie.
Ringeis –verpleegkundige van beroep– is dagelijks te vinden op de stranden tussen Eftalou en Skala Sikaminia. Hij biedt medische hulp aan vluchtelingen die kampen met snijwonden, een verstuikte voet of een knie uit de kom, nadat ze van vreugde uit de boot zijn gesprongen en op harde keien zijn gestuit. Ook bekommert hij zich om onderkoelde baby’s.
Steiner vertelt dat veel vluchtelingen natte kleren op het strand achterlaten. Een groep vrijwilligers haalt deze op. In een wasserij in Molivos worden de kleren gereinigd, waarna ze in een oud schoolgebouw in Klio op soort en maat worden geselecteerd. „Die kleren delen we uit aan vluchtelingen die aankomen en bijna niets hebben. We hebben inmiddels een mooie voorraad, die in de winter hard nodig zal zijn. Zo wordt de kleding van vluchtelingen gerecycled.”
Het echtpaar, afkomstig uit een dorp in de omgeving van het Zuid-Duitse Augsburg, vertelt dat er hard wordt gewerkt aan goede opvang voor de herfst en winter. Zo wordt een vroegere kaasfabriek in Klio opgeknapt en geschikt gemaakt voor een kortdurend verblijf van vluchtelingen, voordat ze verder reizen naar Mytilini. Vanuit deze havenstad op Lesbos gaat de reis per ferry naar Athene.
Met liefde zetten de Duitse vijftigers zich in voor vluchtelingen die via Turkije Griekenland weten te bereiken. Tegelijk benadrukken ze dat kwetsbare groepen die niet weg kunnen uit landen als Syrië, Irak en Afghanistan niet mogen worden vergeten. Steiner: „Wie kijkt er om naar degenen die zich geen vlucht kunnen veroorloven, omdat ze geen geld hebben? Het is belangrijk dat er ook hulp wordt geboden aan de mensen die achterblijven.”
Programmadirecteur van borderline-europa op Lesbos is Elias Bierdel. Hij vertelt dat zijn organisatie sinds enkele maanden met zes teamleden op het Griekse eiland werkzaam is. De organisatie stuitte vrijdag op verzet van inwoners van de dorpen Klio en Kapi. Zij blokkeerden het terrein van de vroegere kaasfabriek die wordt omgebouwd tot de opvangplek Proti Stassi (Eerste station).
Tijdens een informatieavond gisteren zijn misverstanden uit de weg geruimd, zei Bierdel vanochtend. „De bevolking was bang dat er een groot registratiecentrum voor vluchtelingen zou komen. Dat is in Klio niet de bedoeling, heeft een woordvoerder van de burgemeester van Mytilini toegelicht. Ook waren mensen bang dat vluchtelingen in de oude fabriek, op 500 meter afstand van een school, besmettelijke ziektes meebrengen. Een arts heeft uitgelegd dat dit tot nu toe niet is gebeurd.”
Volgens Bierdel gaan de werkzaamheden nu ongestoord verder. Hij hoopt dat de opvangplek binnen twee weken in gebruik genomen kan worden. „Er is plek voor zo’n 200 mensen. Ze krijgen eten en kunnen douchen. Het gaat om een verblijf van enkele uren of hooguit één acht. Daarna vervoeren we hen naar Mytilini. De winter komt eraan. Dan kan het hier ’s nacht 20 graden vriezen. Het mag niet gebeuren dat mensen op straat slapen.”