Economie

Liveblog: Parlement Griekenland aan zet na akkoord eurolanden

De speciale eurotop in Brussel heeft maandag geleid tot een akkoord tussen de eurolanden en Griekenland. Het Griekse parlement is nu aan zet en zal de afspraken moeten goedkeuren. Volg de ontwikkelingen in dit liveblog.

13 July 2015 06:42Gewijzigd op 15 November 2020 20:24
Een bedelaar in hartje Athene. beeld AFP
Een bedelaar in hartje Athene. beeld AFP

22.45 uur: Ruim helft Grieken voor euro-akkoord – De jongste deal met schuldeisers is een noodzakelijk kwaad volgens veel Grieken. In een dinsdag gepubliceerde opiniepeiling voor de krant To Vima stelt 51,5 procent dat de omstreden overeenkomst van afgelopen maandag positief is. Maar liefst 70 procent van de ondervraagden denkt dat het parlement maatregelen uit de overeenkomst woensdag moet goedkeuren.

22.15 uur: Tsipras worstelt verder met deal eurolanden – De Griekse premier Alexis Tsipras heeft dinsdagavond in een televisieprogramma gezegd dat het akkoord met schuldeisers van maandag is opgedrongen door grote Europese landen, maar helaas moet worden uitgevoerd. Zij waren volgens hem vooral wraakzuchtig vanwege het Griekse referendum van een week eerder. Maar Tsipras zei de verantwoordelijkheid voor de regering te blijven nemen ondanks het nare akkoord. Dit jaar wordt er volgens hem verder gepraat over kwijtschelding van schulden en investeringen ter waarde van 35 miljard euro. Daarna kan een ‘Grexit’ worden uitgesloten en kan de Griekse economie weer gaan groeien. Dan zullen de inkomsten rechtvaardiger verdeeld worden, zei Tsipras voor de publieke omroep ERT.

Spaanse media meldden op basis van een vertrouwelijk rapport van het IMF dat veel meer Griekse schulden moeten worden kwijtgescholden dan tot dusverre is overwogen. De Griekse staatsschuld loopt in de komende twee jaren mogelijk op tot 200 procent van het bruto binnenlands product.

Het akkoord dat Tsipras maandag uiteindelijk slikte, is in strijd met zijn voornaamste verkiezingsbeloften om op te houden met bezuinigen en pijnlijke maatregelen terug te draaien. Maar de links-radicale Tsipras heeft betoogd dat overeenstemming met de Europese schuldeisers nodig is om de euro te houden. Een deel van zijn partij, de Coalitie van Radicaal Links (Syriza), is woedend.

Dinsdagmiddag zijn maatregelen die de schuldeisers uitgevoerd willen zien, voorgelegd aan het parlement. Volgens het dagblad To Vima worden ze woensdagavond laat goedgekeurd door een meerderheid die de premier dankzij de centrumrechtse oppositie houdt. Syriza heeft 149 zetels in het parlement van 300 zetels. De steun van de kleine coalitiepartner met dertien zetels, de Onafhankelijke Grieken van defensieminister Panos Kammenos, lijkt voorbij en circa dertig Syriza-parlementariërs zouden zo boos zijn dat ze hun hun premier niet meer steunen. Drie oppositiepartijen willen de schuldeisers echter verder tegemoetkomen om het land zo in de eurozone te houden. Zij hebben samen 106 zetels.

22.00 uur: Griekse premier Tsipras denkt niet aan aftreden – De Griekse premier Alexis Tsipras zal niet aftreden, ondanks het feit dat zijn regering van plan is nieuwe bezuinigingsmaatregelen en hervormingen door te voeren. Tsipras zei dinsdag in een interview met de staatstelevisie dat hij „niet zal wegrennen voor zijn verantwoordelijkheden.” Tsipras krijgt steeds meer tegengas binnen zijn eigen partij Syriza. De premier voerde tijdens de laatste verkiezingen juist expliciet campagne tegen de bezuinigingspolitiek en beloofde er een einde aan te maken. Tsipras gaf aan zelf ook niet blij te zijn met het akkoord dat deze week werd bereikt met de eurozone, maar zei dat er niet meer uit te halen viel. „Het beleid dat ons is opgelegd is niet rationeel (...) maar biedt een uitweg uit de crisis.”

21.00 uur: Dijsselbloem: Geen medelijden met Griekse regering – Voor de Griekse regering is het bereikte akkoord met de overige eurolanden „lastig”, maar met Athene heeft minister Dijsselbloem van Financiën „geen medelijden”. Dat zegt hij in een interview met de NOS. „De Griekse samenleving komt er veel beter voor te staan als deze hervormingen worden doorgevoerd”, aldus Dijsselbloem. De minister zegt wel medelijden te hebben met de Griekse bevolking.

19.35 uur: CDA: maak IMF-rapport openbaar – De Nederlandse regering moet het geheime IMF-rapport waarin wordt gesteld dat Griekenland veel meer hulp nodig heeft dan nu wordt aangenomen, openbaar maken. Dat vindt CDA-Kamerlid Pieter Heerma. Het CDA heeft grote twijfels om onder strikte voorwaarden opnieuw 80 miljard euro over te maken aan Griekenland zoals maandag werd afgesproken in Brussel. Volgens het IMF-rapport zou Griekenland de eurolanden nog veel meer geld gaan kosten. Dat nu nog geheime rapport lijkt belangrijke informatie te bevatten die voor de zorgvuldigheid van het proces niet mag ontbreken, aldus Heerma.

19.05 uur: Tsipras gaat akkoord met eurozone uitleggen – De Griekse premier Alexis Tsipras gaat dinsdagavond in een televisieprogramma vragen beantwoorden van Griekse kijkers. De vragen zullen naar verwachting vooral gaan over het akkoord met de eurolanden dat maandag is gesloten. Het akkoord dat Tsipras uiteindelijk slikte, is in strijd met zijn voornaamste verkiezingsbeloften om op te houden met bezuinigen en pijnlijke maatregelen terug te draaien. Maar de links-radicale Tsipras heeft betoogd dat overeenstemming met de Europese schuldeisers nodig, is om de euro te houden. Een deel van zijn partij, de Coalitie van Radicaal Links (Syriza) is woedend over de nieuwe koers. Dinsdagmiddag zijn maatregelen die de schuldeisers uitgevoerd willen zien voorgelegd aan het parlement. Volgens het dagblad To Vima worden ze woensdagavond goedgekeurd door een meerderheid die de premier dankzij de centrumrechtse oppositie houdt.

16.05 uur: Euforie beurzen over Griekenland al voorbij – De euforie over Griekenland op de Europese aandelenmarkten leek dinsdag alweer bekoeld. Op Beursplein 5 in Amsterdam stonden in de middaghandel nog kleine winsten op de borden, elders in Europa stonden de graadmeters op overwegende lichte verliezen. In Amsterdam stond de leidende AEX-index 0,3 procent hoger op 491,23 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 723,70 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stonden tot 0,4 procent in de min. „De stoom begint een beetje uit de rally te raken”, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer. Het is volgens Smit nog maar de vraag of het Griekse parlement woensdag akkoord gaat met de voorwaarden van het nieuwe reddingspakket voor het noodlijdende land.

14.25 uur: „IMF dringt aan op meer Griekse schuldhulp” – Griekenland heeft veel meer hulp nodig om zijn schuldenlast houdbaar te maken dan nu wordt aangenomen. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een vertrouwelijk rapport, dat in handen is van persbureau Reuters. Daarin stelt het IMF dat de financiële positie van Griekenland de afgelopen tijd drastisch is verslechterd. Daardoor loopt de staatsschuld van het land de komende twee jaar op tot bijna twee keer de omvang van de Griekse economie. Om de schuld weer houdbaar te maken, is dan ook veel meer schuldverlichting nodig dan de eurolanden nu overwegen te bieden. Als de eurolanden vasthouden aan schuldverlichting via langere looptijden voor leningen dan is een dramatische verlenging noodzakelijk, stelt het IMF, inclusief een periode van zo’n dertig jaar zonder aflossingen. Anders zouden grote, directe afschrijvingen op de schuld moeten worden overwogen. Het IMF benadrukt dat de uiteindelijke keuze moet worden gemaakt door Griekenland en „zijn Europese partners”.

12.05 uur: Touroperator schrapt vluchten – Touroperator Hellas Travel schrapt per direct alle vluchten van Groningen Airport Eelde (GAE) naar het Griekse eiland Corfu. Er gaat vrijdag nog één vlucht terug naar Nederland. Voor de toeristen die later terug zouden keren, moet de touroperator vervangende vluchten bij andere luchtvaartmaatschappijen zien te vinden. Honderden mensen die een reis via Hellas Travel hebben geboekt, zijn gedupeerd, zegt directeur Marco van de Kreeke van GAE. „Voor hen is het uitermate zuur dat ze nu niet kunnen vertrekken.” De touroperator zou tot medio oktober wekelijks vanaf Eelde naar Corfu vliegen. Het aantal boekingen is tot stilstand gekomen en veel mensen hebben hun reis geannuleerd door de onzekere situatie in het land, aldus de touroperator. „Het plotselinge akkoord met Griekenland is in ieder geval te laat.”

10.45 uur: Debat Griekenland verplaatst naar donderdag – Het debat in de Tweede Kamer over Griekenland is verplaatst van woensdag naar donderdag. Dat gebeurt op voordracht van regeringspartij VVD. Het Griekse parlement moet woensdag al instemmen met de eerste maatregelen die met de eurolanden zijn afgesproken. De uitslag daarvan kan dan in het overleg worden meegenomen. Het Kamerdebat duurt van 13.00 uur tot 16.00 uur. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zal nog voor het begin van het debat de Kamer een brief sturen waarin hij ingaat op de laatste ontwikkelingen. Naast minister Dijsselbloem neemt ook premier Mark Rutte deel aan het debat. Het is de tweede keer dat de Kamerleden terugkomen van vakantie om te praten over Griekenland.

10.30 uur: „Geen snelle deal voor overbrugging Grieken” – Een akkoord over het overbruggingskrediet waarmee Griekenland zijn acute financiële problemen kan oplossen laat nog even op zich wachten. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dinsdag, voorafgaand aan overleg met zijn collega’s uit de andere EU-lidstaten in Brussel. Aan alle opties die op tafel liggen voor het overbruggingskrediet zitten nog haken en ogen, aldus Dijsselbloem. Maandag bleek uit berekeningen van de eurolanden dat Griekenland voor 20 juli 7 miljard euro nodig heeft. Daarmee moet onder meer een afbetaling van 3,5 miljard euro bij de Europese Centrale Bank worden voldaan.

8.44 uur: Ook beurs in Athene blijft gesloten – De aandelenbeurs in Athene blijft in navolging van de Griekse banken in ieder geval tot en met woensdag gesloten. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

De beurs en de banken in Griekenland zijn al ruim twee weken dicht. Maandag werd al gemeld dat de banken zeker nog tot en met woensdag gesloten blijven. De financiële sector van Griekenland zit sinds maandag 29 juni op slot, om het faillissement van de banken te voorkomen. Zij dreigden ten onder te gaan omdat Grieken massaal hun geld van hun rekeningen haalden, vanwege de vrees dat Griekenland uit de eurozone zou worden gestoten.

8.15 uur: „Steun aan Griekse regering kent limiet” – De Onafhankelijke Grieken blijven de Griekse regering steunen, maar aan die steun zitten wel grenzen. Dat zei een woordvoerster van de kleine coalitiepartner van Syriza dinsdag. Tegelijkertijd sloot ze uit dat haar partij een nieuwe regering zou willen vormen met twee oppositiepartijen. Premier Alexis Tsipras moet alle zeilen bijzetten om zijn eigen Syriza-partij achter het akkoord te krijgen dat Griekenland maandagochtend bereikte met zijn Europese geldschieters na urenlang overleg. Een aantal partijgenoten is woedend dat Tsipras is gezwicht voor de eisen die Duitsland stelde aan verdere steun. Griekenland moet zich daardoor houden aan het meest ingrijpende pakket hervormingen dat een euroland ooit opgelegd kreeg.


dinsdag 14 juli


20.10 uur: Onderhandelingen duren nog weken – De onderhandelingen over een nieuw steunpakket voor Griekenland zullen nog weken in beslag nemen. Dat zei de herkozen voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem maandag in Brussel. „Eerder vier dan twee weken”, zo liet Dijsselbloem optekenen. „En daarmee ben ik nog optimistisch.” Nu de kaarten opnieuw zijn geschud is het aan het Griekse parlement om de nieuwe hervormings- en bezuinigingsvoorstellen goed te keuren. Daarnaast moet ook nog een reeks nationale parlementen akkoord geven. Pas daarna kunnen onderhandelingen over een nieuw pakket steunmaatregelen plaatsvinden. De ministers van de eurozone bespraken maandag over een overbruggingskrediet, waarmee Griekenland aan haar acute financiële behoefte kan voldoen. Volgens EU-commissaris voor Monetaire Zaken Pierre Moscovici moet Athene deze maand 4,2 miljard euro betalen aan de schuldeisers. Geld dat het land niet op de plank heeft liggen.


19.35 uur: Samenvatting – Lees hier een samenvatting van het nieuws rondom Griekenland van deze maandag.


19.10 uur: Coalitiepartner laat Tsipras vallen – De kleine partij Onafhankelijke Grieken van Panos Kammenos heeft maandag bevestigd het akkoord dat premier Alexis Tsipras in Brussel met Europese geldschieters heeft gesloten, niet te steunen. Tsipras heeft met zijn Coalitie van Radicaal Links (Syriza) 149 zetels in het parlement van 300 zetels. Kammenos hielp hem aan dertien zetels extra voor de meerderheid. Nu moet de premier voor een meerderheid bij de oppositie aankloppen. Dat deed hij afgelopen week met succes. Kammenos zei dat hij de deal met de schuldeisers afwijst, maar dat hij wel in de regeringscoalitie blijft zitten. Kammenos is minister van Defensie in de regering Tsipras. Binnen Syriza heerst ook veel weerstand tegen de deal waarmee Tsipras is thuisgekomen, ondanks de toezegging dat de geldschieters voor de derde maal een reeks noodkredieten ter beschikking stellen. De premier breekt de verkiezingsbeloften die hem in januari aan de macht brachten: geen bezuinigingen meer en pijnlijke maatregelen terugdraaien. Daar komt hij nu op terug om Griekenland in de eurozone te houden. Honderden ambtenaren hebben maandagavond in Athene tegen het nieuwe akkoord en het bezuinigingsbeleid betoogd en een staking van 24 uur aangekondigd. De staking is voor woensdag uitgeroepen. Ook leden van een extreemlinkse partij waren naar het parlementsgebouw gekomen om tegen het omgebogen beleid van Tsipras te demonstreren.


18.30 uur: IMF wil helpen – Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is bereid te helpen bij het uitvoeren van de akkoorden die in het weekend in Brussel over de Griekse schuldencrisis zijn bereikt. IMF-chef Christine Lagarde betitelde het akkoord van de eurolanden als een belangrijke stap voorwaarts. De akkoorden tussen Griekenland en de overige eurolanden geven Athene uitzicht op een derde serie noodkredieten. In ruil moet de Griekse regering van de geldschieters snel met concrete maatregelen en wetgeving komen om het groeiende schuldenprobleem te bedwingen. Volgens critici is de Griekse premier Tsipras onder grote druk bezweken door toe te geven aan draconische eisen. Volgens anderen is de grootste geldschieter, de Duitse bondskanselier Merkel, bezweken door toch in te stemmen met weer een reeks noodkredieten aan Athene.


18.25 uur: Opnieuw naar stembus – Griekenland moet nog dit jaar hoogstwaarschijnlijk opnieuw naar de stembus. Dat denkt de Griekse minister van arbeid Panos Skourletis. Premier Alexis Tsipras, een partijgenoot van Skourletis, heeft ‘geleende stemmen van de oppositie’ nodig om de maandag met de Europese Unie afgesproken bezuinigingen door te voeren, zei de minister. „Ik zie niet in hoe we verkiezingen in 2015 kunnen voorkomen. (...) Het is onnatuurlijk: we geloven in iets heel anders dan waarvoor we hebben moeten tekenen met een pistool op ons hoofd.” Omdat de Griekse economie nog zo kwetsbaar is en de banken nog zijn gesloten kunnen die verkiezingen niet onmiddellijk worden uitgeschreven, zei Skourletis. De pro-Europese Griekse oppositie heeft beloofd de overeenkomst van maandag over een nieuw noodhulppakket te steunen. Volgens de leider van het conservatieve Nea Dimokratia, Vangelis Meimarakis, ‘kan Griekenland op adem komen, zodat het sober en verantwoordelijk zijn plaats in Europa kan terugvinden’. Syriza, de partij van Tsipras en Skourletis, is ernstig verdeeld over het akkoord met Brussel. Enkele fractieleden noemden de overeenkomst ‘de slechtst denkbare deal’ omdat die Griekenland ‘in de positie laat van schuldenkolonie van een Europese Unie onder Duits bewind’.


18.05 uur: Dijsselbloem herkozen – Minister Dijsselbloem is maandag herkozen als voorzitter van de eurogroep.


16.20 uur: Oproep tot demonstratie – Een extreemlinkse partij heeft maandag in Athene opgeroepen tot een demonstratie tegen het jongste akkoord tussen Griekenland en de overige eurolanden over de financiering van de Griekse schuldenlast met een nieuw hulppakket. Antarsya (Antikapitalistische Linkse Bond voor de Omverwerping) zei in een verklaring dat het een kritiek uur is voor iedereen die een links beleid wil. Daarom moet er voor het parlementsgebouw betoogd worden tegen de stap van premier Alexis Tsipras om na maanden dralen toch toe te geven aan de strenge eisen van geldschieters, vooral Duitsland. De verkiezingsbelofte van zijn Coalitie van Radicaal Links (Syriza) om op te houden met bezuinigen en pijnlijke hervormingen terug te draaien lijken van de baan. Binnen Syriza heerst hier veel woede over. Volgens Griekse media is Tsipras feitelijk de meerderheid in het parlement kwijt en kan alleen nog verder met steun van oppositiepartijen.


16.05 uur: Beurzen plussen – De Europese beurzen noteerden op de eerste handelsdag van de week fors in de plus, mede vanwege het Griekse akkoord.


15.45 uur: Dijsselbloem opnieuw voorzitter? – Minister Jeroen Dijsselbloem is optimistisch over zijn herverkiezing tot voorzitter van de eurogroep, zo liet hij maandag weten.


15.33 uur: Duits parlement vrijdag bijeen – Als het Griekse parlement deze week instemt met de hervormingen die Europese geldschieters in ruil voor extra noodkrediet eisen, dan kan het Duitse parlement hier vrijdagmorgen in spoedzitting over bijeenkomen. Dit zei de voorzitter van de Bondsdag, Norbert Lammert, maandag. De Nederlandse Tweede Kamer komt woensdag bijeen om over het jongste akkoord tussen Griekenland de overige eurolanden te praten.


15.00 uur: Reactie VVD – Mark Harbers: „De VVD heeft nog heel veel vragen over de uitkomsten van de eurotop. We wachten de brief van het kabinet af. We zullen ons oordeel laten afhangen van de vraag of dit programma daadwerkelijk nodig is om de stabiliteit van de euro te waarborgen. ”


14.58 uur: „Snelle implementatie cruciaal” – Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het „een goede ontwikkeling dat er een unaniem akkoord bereikt is tussen Griekenland en de andere eurolanden over hervormingen en een nieuw noodpakket”. Van groot belang is nu een snelle en geloofwaardige implementatie van het akkoord door Griekenland, lieten de organisaties maandag weten. Het is volgens de ondernemingsorganisaties cruciaal dat via hervormingen de Griekse economie versterkt kan worden. „Zonder een sterke economische basis kan Griekenland immers niet uit de problemen komen.” Daarnaast moet verder worden gewerkt aan het structureel versterken van de eurozone en de economische groei in de EU, zeggen ze.


14.08 uur: Griekse banken blijven dicht – De banken in Griekenland blijven voorlopig nog dicht. Dat meldde een woordvoerder van het Griekse ministerie van Financiën maandag. De banken in Griekenland zijn al twee weken dicht, omdat ze ten onder dreigden te gaan aan de grote onzekerheid over de toekomst van het land. Vorige week woensdag werd gemeld dat de banken nog tot maandag gesloten zouden blijven. Die termijn wordt verlengd, maar hoe lang de deuren nog gesloten blijven is vooralsnog onduidelijk.


13.30 uur: Veel twijfel in Kamer over Grieks akkoord – Twijfel en weerstand domineren de reacties van de partijen in de Tweede Kamer op het akkoord dat de eurolanden maandag zijn overeengekomen met Griekenland. De Kamer komt woensdag van reces terug om de kwestie te bespreken. Lees hier de reacties.



13.28 uur: „Grexit kanshebber Woord van het jaar” – Het wel of niet bereiken van een akkoord tussen Griekenland en de eurolanden was de afgelopen weken niet alleen in de Europese politieke arena een van de belangrijkste onderwerpen. Ook op Twitter werd de Griekse crisis door kenners en leken van commentaar voorzien, uiteraard voorzien van de nodigde - vaak creatieve - hashtags. Zo gooit maandag #agreekment hoge ogen in de trending topic-lijst van Twimmer.com, maar de absolute koploper van de afgelopen tijd is #grexit. Taalkundige Vivien Waszink geeft het nieuw gevormde woord zelfs kans Woord van het jaar te worden. Lees hier meer.



13.07 uur: „Grieks parlementsvoorzitter is obstakel” – De Griekse parlementsvoorzitter Zoi Konstantopoulou kan een obstakel vormen voor het snel aannemen van wetgeving die de Europese schuldeisers verlangen. De voorzitter is lid van van de Coalitie van Radicaal Links (Syriza) en heeft herhaaldelijk betoogd dat ze de schulden van haar land „volstrekt illegaal, hatelijk en onhoudbaar vindt”. De Europese schuldeisers zijn afpersers. Partijgenoot en premier Alexis Tsipras moet snel een reeks maatregelen door het parlement loodsen om een extra noodkrediet van 85 miljard euro te krijgen en Griekenland binnen de eurozone te houden. Volgens de Griekse krant To Vima vrezen kringen rond Tsipras dat de parlementsvoorzitter de behandeling van de wetsvoorstellen gaat rekken. Een aantal parlementariërs overweegt een motie van wantrouwen in te dienen die met hulp van de oppositie Konstantopoulou van haar strategische zetel zou beroven. Ze heeft zelf al duidelijk gemaakt niet vrijwillig op te stappen.



12.37 uur: Reactie Hollande – De Franse president François Hollande noemde het akkoord over de Griekse crisis maandag „een historische beslissing”. Hij sprak ook van een „moedige keuze” van de Griekse premier Tsipras. „De geloofwaardigheid van Europa zou geraakt geweest zijn, indien het vandaag niet tot een akkoord was gekomen”, aldus Hollande.



11.40 uur: Rusland verwelkomt akkoord over Griekenland – Rusland verwelkomt „elk compromis dat Griekenland en de Europese Unie helpt”. Dat zei een woordvoerder van het Kremlin maandag in reactie op de ontwikkelingen in Brussel. De zegsman herhaalde dat Griekenland niet aan Rusland om financiële steun heeft gevraagd. Wel staat Rusland klaar om een samenwerking met Athene te ontwikkelen.



10.44 uur: Reactie SGP – Kees van der Staaij, fractievoorzitter SGP: „De SGP vindt dat voortdurend pappen en nathouden geen echte oplossing biedt. Een fatsoenlijke Grexit zou voor alle partijen beter zijn.”



10.37 uur: Reactie ChristenUnie – Carola Schouten, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie: „De overeenkomt die nu gesloten is rondom Griekenland, biedt geen duurzame oplossing. Het pakket spreekt niet van schuldkwijtschelding, terwijl alom bekend is dat de schuld onhoudbaar is. Tegelijkertijd gaan er weer miljarden naar de Grieken. De ‘kwaal’ wordt wederom met hetzelfde, bewezen onwerkbare, middel bestreden. Naar de overtuiging van de ChristenUnie heeft Griekenland meer kans aan herstel van de economie te werken buiten de eurozone, waarbij sprake is van schuldkwijtschelding en er hulp vanuit de EU komt voor de bevolking.”



10.24 uur: Rutte wil Grexit nog niet helemaal uitsluiten – Premier Mark Rutte wil een vertrek van Griekenland uit de eurozone nog niet helemaal uitsluiten. Dat zei hij maandagochtend na een marathonsessie tussen de leiders van de eurozone die besloten dat er onderhandeld kan gaan worden over een nieuw reddingspakket voor het noodlijdende Zuid-Europese land. Op de vraag of een zogenoemde Grexit is afgewend, zei Rutte: „Ik doe daar geen voorspelling over.” Hij wil eerst dat de Griekse politiek zich schaart achter de voorwaarden die de geldschieters hebben opgesteld.



10.21 uur: Tsipras: akkoord voorkomt „Grexit” – Met het akkoord in Brussel is het mogelijke vertrek van Griekenland uit de eurozone vermeden, zei de Griekse premier Alexis Tsipras maandag na afloop van het schuldenoverleg in Brussel. „We vochten een zware strijd”, liet hij weten. „We hebben het best mogelijke resultaat bereikt”. Het akkoord zorgt volgens de bewindsman voor financiële stabiliteit en creëert mogelijkheden voor economische groei. Door de deal heeft Griekenland zijn financiering voor de middellange termijn zeker gesteld. Het akkoord kan Griekenland uit zijn economische crisis halen en kan ervoor zorgen dat de bankensector niet in elkaar stort, aldus Tsipras.



10.20 uur: Woedende reacties Griekse politici en media – Griekse politici en media reageerden maandag furieus op het akkoord dat na een marathonvergadering werd gepresenteerd. De houding van met name Duitsland, maar ook de overige eurolanden en instanties werd veelvuldig vergeleken met het Nazi-regime en de Amerikaanse oorlog tegen terrorisme. „Griekenland wordt gewaterboard door de Europese leiders”, zei een woordvoerder van de regeringscoalitie tegen tv-zender ANT1. Hij beschuldigde Duitsland er van Europa voor de derde keer in een eeuw in stukken te scheuren. De rechtse krant Demokratia maakte het wel heel bont en kopte ‘Griekenland in Auschwitz’. Meer gematigde bladen, zoals de grote krant Ta Nea, hielden het op ‘Gordiaanse knoop’.



10.09 uur: Merkel: Grieken moeten vertrouwen herwinnen – De Griekse regering moet haar verantwoordelijkheid nemen en het vertrouwen van de andere eurolanden zien te herwinnen. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel maandag na afloop van het marathonoverleg over de Griekse crisis. Merkel rekent erop dat de maatregelen die van Griekenland worden geëist met een grote meerderheid door het Griekse parlement worden aangenomen. Volgens haar zijn de eurolanden de Grieken tegemoetgekomen door 12,5 miljard euro uit het op te richten privatiseringsfonds beschikbaar te stellen voor directe investeringen in de Griekse economie.



10.07 uur: Kamer debatteert woensdag over Griekenland – De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag over het akkoord dat de eurolanden maandag hebben bereikt met Griekenland. Het is de tweede keer dat de Kamer deze zomer van reces terugkeert om over Griekenland te praten. Voor het debat stuurt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën nog een brief naar de Kamer over de laatste ontwikkelingen. Het overleg van de Kamercommissies Financiën en Europese Zaken met Dijsselbloem staat gepland voor 13.30 uur tot 16.30 uur.



9.54 uur: Rutte: in kern lever ik verkiezingsbelofte in – Premier Mark Rutte erkent dat hij zich niet aan zijn verkiezingsbelofte houdt als het reddingsprogramma voor Griekenland doorgaat. Hij had beloofd dat er geen geld meer naar de Grieken zou gaan. „In de kern lever ik mijn verkiezingsbelofte in”, zei Rutte maandag na een speciale eurotop in Brussel waar de noodlijdende Grieken onderhandelingen over een pakket maatregelen van ruim 80 miljard euro zijn beloofd. „Als het pakket er komt.” Van het voorziene nieuwe reddingspakket van ongeveer 80 miljard euro draagt Nederland 5,7 procent bij. Maar het geld stond al vast, want het is al bij het Europees reddingsfonds ESM geparkeerd.



9.42 uur: „ECB bekijkt steun Griekse banken” – De Europese Centrale Bank (ECB) neemt waarschijnlijk maandag een nieuw besluit over de noodsteun voor de Griekse banken. Daarbij wordt rekening gehouden met het akkoord dat de eurolanden maandagochtend in Brussel met de Grieken sloten over nieuwe financiële steun, inclusief geld om de banken te versterken. De Griekse banken zijn al twee weken gesloten, om te voorkomen dat ze ten onder gaan aan de onzekerheid over de toekomst van Griekenland. De sluiting volgde op het besluit van de ECB ruim twee weken geleden om het plafond voor de noodsteun aan de Griekse banken niet verder te verhogen.



9.18 uur: Eurotop bereikt akkoord over Griekenland – Met het akkoord is het gevaar voor een vertrek van de Grieken uit de euro vooralsnog geweken. Griekenland moet wel aan de leiband. De andere achttien eurolanden stellen zeer scherpe eisen en voorwaarden aan de Griekse regering voordat er gepraat kan worden over verdere financiële steun. Het vertrouwen in de Griekse regering en de geloofwaardigheid van Athene was zo klein geworden, dat de eurozone niet anders kon. Alleen met forse Griekse maatregelen zijn de landen bereid weer diep in de buidel te tasten om de Griekse economie er bovenop te helpen. De Grieken moeten al voor woensdag een aantal hervormingen voor het Griekse parlement brengen, bijvoorbeeld als het gaat om het heffen van btw. Bovendien moeten een aantal hervormingsplannen worden aangescherpt, onder meer op het gebied van de pensioenen. De Grieken moeten ook preciezer aangeven wanneer ze alles gaan doen. Ook moet Athene alvast werk gaan maken van het privatiseren van overheidsbezittingen.



9.14 uur: Persconferentie – Bekijk hier de persconferentie.



9.01 uur: Krugman: eurolanden zijn gek geworden – De eurolanden stellen „waanzinnige” eisen aan Griekenland in ruil voor nieuwe steun. Daarmee brengen ze de samenwerking in Europa mogelijk een fatale slag toe. Dat stelt de Amerikaanse econoom Paul Krugman in zijn blog op de site van de New York Times. Volgens de voormalige Nobelprijswinnaar zijn de eurolanden bezig met een wraakoefening tegen Griekenland, die leidt tot de complete afbraak van de Griekse soevereiniteit, zonder hoop op verbetering. „Het lijkt bedoeld als een aanbod dat Griekenland niet kán aannemen, maar zelfs dan is het een grotesk verraad aan alles waar Europa zogenaamd voor staat.” De op Twitter populaire hashtag #ThisIsACoup slaat de spijker volgens de Amerikaan op zijn kop.



8.56 uur: Eurotop bereikt akkoord over Griekenland – De eurolanden hebben met het noodlijdende Griekenland een akkoord bereikt over de voorwaarden voor nieuwe financiële steun in ruil voor een reeks strenge hervormingen en besparingen. „Overeenkomst” twitterde de Belgische premier Charles Michel maandagochtend na een marathonvergadering van bijna zeventien uur. De voorzitter van de eurotop Donald Tusk, had kort daarvoor een herzien compromisvoorstel op tafel gelegd, zo liet zijn woordvoerder op Twitter weten.Met het akkoord is het gevaar voor een vertrek van de Grieken uit de euro vooralsnog geweken.



8.50 uur: Akkoord? – De Belgische minister-president Charles Michel meldt dat er een akkoord is bereikt over Griekenland.



7.48 uur: Nog een kwestie open – Op de eurotop in Brussel over nieuwe steun voor Griekenland is na bijna zestien uur onderhandelingen nog een kwestie niet opgelost. De Grieken hebben nog steeds moeite met de voorgestelde privaterisering van staatseigendom, die onder Europees toezicht zou moeten gebeuren. Dat stelde de Sloveense premier Miro Cerar maandagochtend bij zijn vertrek van de top. Hij moest terug naar Slovenië in verband met het bezoek van NAVO-topman Jens Stoltenberg. Op de top wordt hij vervangen door premier Mark Rutte, zo twitterde Cerar.




6.09 uur: Eurotop pauzeert voor eindoverleg – Opnieuw hebben de regeringsleiders van de eurolanden hun ingelaste top over steun voor het noodlijdende Griekenland onderbroken. De Maltese premier Joseph Muscat liet even voor 06.00 uur maandagochtend via Twitter weten dat er een pauze wordt genomen voor „finale consultaties”. Het overleg begon even na 16.00 uur zondagmiddag. Twee keer eerder werd de top onderbroken om in kleinere kring over bepaalde onderwerpen compromissen te sluiten. Zo sprak de Griekse premier Alexis Tsipras onder meer met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande.




4.15 uur: Hervatting – Het marathonoverleg wordt hervat na een onderbreking van ruim 4,5 uur. Het was de tweede schorsing tijdens het overleg van de leiders van de eurolanden, dat zondagmiddag iets na 16.00 uur was begonnen. Naar verluidt zouden de Grieken nog dwarsliggen op twee punten. Athene wil geen gedwongen privatisering van staatseigendom tot 50 miljard euro, onder Europees toezicht. Ook verzet premier Alexis Tsipras zich tegen een rol van het Internationaal Monetair Fonds bij nieuwe financiële steun.




1.24 uur: Rutte: teruggedraaide hervormingen vervangen – De Griekse regering moet teruggedraaide hervormingen door andere maatregelen vervangen. Daarop hamerde premier Mark Rutte tijdens de Europese top in Brussel over nieuwe steun aan Griekenland. Dat stelde een EU-bron in de nacht van zondag op maandag over het nog lopende overleg. Bij een eerder steunpakket voor Griekenland werden concrete afspraken gemaakt over hervormingen en besparingen. Een aantal van deze maatregelen, die onder de vorige Griekse regering werden doorgevoerd, zijn door de huidige regering van Alexis Tsipras teruggedraaid. Dat gebeurde zonder toestemming van de geldschieters. Ook kwamen er geen andere maatregelen met hetzelfde effect voor in de plaats.










Liveblog zaterdag




Lees hier het liveblog van zaterdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer