Het is erop of eronder voor Griekenland. Wordt het een Grexit of blijft Griekenland in de eurozone? Het Griekse parlement heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag met een overgrote meerderheid ingestemd met het besparingsplan van premier Tsipras. Zaterdagmiddag vergadert de eurogroep over het Griekse plan. Volg de ontwikkelingen in dit liveblog.
20.08 uur: Griekenland moet meer doen – Griekenland hoeft er niet zomaar op te rekenen dat de andere eurolanden bereid zijn te gaan praten over een derde steunpakket. Het land zal meer en betere voorstellen moeten komen voordat de ministers van Financiën van de eurozone (eurogroep) het licht op groen willen zetten. Het moet vooral specifieker met daarbij ook een planning wanneer bepaalde hervormingen worden doorgevoerd. Dat stellen bronnen bekend met de gesprekken. Alle ministers hebben nu in een eerste rondje kunnen reageren op de steunaanvraag van Athene. De vergadering die rond 15.30 uur begon, werd na dik drie uur even opgeschort. Daarna is het aan de Griekse minister om te reageren, zorgen weg te nemen en wellicht toezeggingen te doen.
19.10 uur: Tijdelijke Grexit? – Griekenland zou voor minstens vijf jaar en dus tijdelijk de eurozone moeten verlaten (Grexit). Of Athene moet met betere voorstellen komen voor financiële steun. Volgens de Duitse krant Frankfurter Allgemeine op zondag heeft de Duitse minister Wolfgang Schäuble dat voorgesteld. De minister vergadert momenteel in Brussel met zijn collega-ministers van de eurozone over Griekenland. Een Griekse regeringswoordvoerder ontkende tegenover persbureau Reuters dat Schäuble of iemand anders gesproken heeft over een (tijdelijk) vertrek van Griekenland uit de muntunie. De jongste voorstellen van Griekenland voor hervormingen en besparingen in ruil voor financiële steun zijn volgens Schäuble onvoldoende en zorgen niet op lange termijn voor economische groei. De minister wil dus betere voorstellen en stelt voor dat de Grieken voor 50 miljard euro staatsbezittingen verkopen. Anders is een ‘time out’ uit de eurozone de tweede optie, tijd waarbinnen Griekenland zijn schuldenberg kan aanpakken. Het land zou wel lid blijven van de EU en op „groeibevorderende, humanitaire en technische” ondersteuning kunnen rekenen.
15.45 uur: Samenvatting – Lees hier een samenvatting van het Griekse nieuws tot nu toe: „Grieken moeten vertrouwensbreuk herstellen”.
15.35 uur: Foto vanuit vergaderzaal – Een Franse diplomaat twittert een foto vanuit de vergaderzaal waar zojuist de vergadering van de eurogroep is begonnen.
15.20 uur: Voorstellen schieten tekort – Zowel op het gebied van begrotingsdiscipline als hervormingen schieten de ingediende voorstellen tekort, zei Dijsselbloem. Bovendien is de economische situatie in Griekenland verder verslechterd. Het is dan nog de vraag of er niet meer nodig zou moeten zijn om de Griekse economie er weer bovenop te helpen, vroeg Dijsselbloem zich af. Maar het grootste punt is of de andere achttien eurolanden er genoeg vertrouwen in hebben dat de Grieken het ook gaan doen.
15.09 uur: „Moeilijk overleg verwacht” – Het overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden over het mogelijk beginnen van onderhandelingen over een steunpakket voor het noodlijdende Griekenland zal lastig zijn. Dat zei voorzitter van het overleg, minister Jeroen Dijsselbloem, zaterdag voorafgaand aan de zogenoemde eurogroep. De Grieken deden deze week een formeel verzoek voor steun uit het Europese noodfonds ESM en onderbouwden deze met een lijst met hervormings- en besparingsmaatregelen. Dijsselbloem wees zowel op de inhoud van de voorstellen, die zorgen baren, als over het gebrek aan vertrouwen. Dijsselbloem vroeg zich hardop af of „de Grieken echt gaan doen wat ze beloven en of ze de maatregelen ook gaan doorvoeren”. Volgens Dijsselbloem zijn dat de belangrijkste hobbels die zaterdag genomen moeten worden. „Dit wordt een moeilijk overleg.”
14.24 uur: „Vertrouwen herstellen” – De Grieken zullen nog wel een aantal toezeggingen moeten doen voordat eurolanden bereid zijn te gaan praten over een derde steunpakket voor het noodlijdende land. Dat zei staatssecretaris Eric Wiebes zaterdag voor aanvang van de ingelast vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden (eurogroep) over Griekenland. Vertrouwen herstellen, daar draait het om. Door een officiële aanvraag te doen en uitgewerkte hervormings- en besparingsplannen in te dienen hebben „de Grieken een stap gezet”, zei Wiebes. Volgens Wiebes is uit de toetsing van de voorstellen door de experts van de geldschieters gebleken dat er „nog wel wat voorwaarden ingevuld moeten worden voordat onderhandelingen begonnen kunnen worden”. Volgens de staatssecretaris, die Nederland vertegenwoordigt omdat minister Jeroen Dijsselbloem voorzitter is, zijn de experts kritisch over de plannen. Het vertrouwen in de Grieken heeft bij de eurolanden een flinke deuk opgelopen, zei Wiebes.
14.09 uur: Pleidooi voor schuldverlichting – Een reddingsplan voor Griekenland moet ook een vermindering van de schuldenlast inhouden. Dit zegt de Franse minister van Economie Emmanuel Macron in een interview met de Duitse krant Die Welt van zaterdag. De Duitse regering heeft zich steeds verzet tegen een herstructurering van de Griekse schulden. Volgens het ministerie van Financiën zou Berlijn nooit enige vorm van schuldreductie accepteren die de werkelijke waarde zou verlagen. Maar Macron houdt vol dat een versoepeling van de schuldenlast nodig is. „Het is noodzakelijk de schuldenlast te verminderen, zodat de Griekse economie niet ten onder gaat”, zei hij. Het pad naar de oplossing van het Griekse probleem betekent ook een verdieping van structurele hervormingen, aldus Macron. „Maar meer concurrentie betekent niet meer sparen”, voegde hij eraan toe. Investeringen zijn volgens hem ook essentieel voor groei in Griekenland.
13.30 uur: Schäuble geeft statement – De Duitse minister van Financiën Schäuble geeft straks, voorafgaand aan de vergadering van de eurogroep, een eerste statement over het Griekse voorstel, zo meldt NOS-correspondent Jeroen Wollaars via Twitter.
13.15 uur: Bronnen rond de eurozone – Ministers van Financiën van de eurozone die zaterdagmiddag in Brussel bijeenkomen, hebben ernstige twijfels over het Griekse verzoek voor noodsteun. Een deal om onderhandelingen te beginnen op basis van de hervormingsvoorstellen van Athene ‘is verre van zeker’. Dit zeiden bronnen dicht bij de onderhandelingen zaterdag. Een bron vertelde persbureau Reuters dat hij vrijdagavond nog vrijwel zeker was dat een deal er op zaterdag in zat, maar dat hij er nu, enkele uren voor het begin van de eurogroep er niet meer zo zeker van was. „De hoge bedragen voor financieringsbehoefte in de komende drie jaar, kunnen te hoog en te plotseling zijn”, zei de eerste bron. Hoge ambtenaren van de eurogroep waren zaterdag in Brussel nog steeds in gesprek ter voorbereiding van de bijeenkomst van de ministers van Financiën.
12.30 uur: Wat missen we aan Griekenland? – Wat zouden we als eurozone eigenlijk missen als Griekenland na een ‘Grexit’ plotseling geen deel meer uitmaakt van de muntunie? Lees hier een bijdrage van RD-redacteur Marcel ten Broeke.
11.25 uur: Afwegingen eurogroep – Het positief advies van de geldschieters is een belangrijke stap voor de eurogroep van de eurozoneministers van Financiën. Toch is het nog allerminst zeker of de eurogroep zal instemmen met een nieuw steunpakket. Er bestaan twijfels of Athene de hervormingen ooit zal uitvoeren. Het resultaat van de vergadering van de eurogroep ligt dan ook nog „helemaal open”, zegt een woordvoerder van het Duitse ministerie van Financiën.
11.00 uur: Eurotop – Zondag komen de Europese regeringsleiders indien nodig bijeen om de knoop door te hakken, EU-president Tusk wil geen verder uitstel meer.
10.45 uur: Lees de Griekse voorstellen – Lees hier hoe de nieuwe Griekse plannen eruit zien. De voorstellen lijken in grote mate op de plannen die de Griekse bevolking vorige week per referendum verwierp.
10.15 uur: Geldschieters reageren positief – De Griekse hervormingsvoorstellen voor verdere financiële steun zijn een basis voor onderhandelingen. Dit hebben de Europese Commissie, Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de eurozonelanden laten weten, meldde een functionaris van de Europese Unie zaterdag.
9.15 uur: Tsipras: Sterk mandaat – Griekenland heeft een sterk mandaat om de onderhandelingen met de internationale geldschieters voor nieuwe noodsteun af te ronden. Dat zei de Griekse premier Alexis Tsipras vrijdagnacht nadat een ruime meerderheid van het parlement instemde met zijn besparingsplan.
9.00 uur: Eurogroep vergadert – Zaterdag buigen de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) zich over het voorstel. De eurogroep zal geen akkoord over een daadwerkelijke deal sluiten, maar kan wel het licht op groen zetten voor onderhandelingen over een nieuw steunpakket. Een aantal ministers, onder wie die van Nederland en Duitsland, moet wel nog langs zijn parlement voordat daadwerkelijke gesprekken kunnen beginnen. Ondanks deze procedurele stappen is deze vergadering cruciaal. De geldschieters hebben Griekenland tot en met zondag de tijd gegeven om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Komt die er niet, dan is de kans zeer groot dat Griekenland de eurozone moet verlaten. De vergadering van de eurogroep begint om 15.00 uur.
8.30 uur: Athene wil 74 miljard steun – In ruil voor de Griekse hervormingen wil Athene financiële steun die in totaal 74 miljard euro zou behelzen. Eerder spraken Griekse media nog van 53,5 miljard euro.
8.00 uur: Grieks parlement stemt in – Het Griekse parlement heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag met een overgrote meerderheid ingestemd met het besparingsplan van premier Alexis Tsipras. In ruil voor allerlei bezuinigingen hoopt het land te kunnen onderhandelen over een nieuw noodsteunpakket van tientallen miljarden euro’s. Volgens de uitgelekte plannen verdwijnt onder meer het gunstige btw-tarief voor Griekse eilanden, gaan allerlei belastingen omhoog, wordt het pensioenstelsel hervormd en gaat het budget voor Defensie met 300 miljoen euro omlaag. Griekse media meldden dat Tsipras met al die bezuinigingen en hervormingen zo’n 10 tot 12 miljard euro bij elkaar kan sprokkelen.