Economie

Niet alle Grieken vieren feest

PIRAEUS. „Laten we nog geen feest vieren”, zegt de bakker in Piraeus, een stad waar enorm geleden is tijdens de voortslepende crisis. „Er moet nu worden onderhandeld. Over de uitkomst kunnen we op dit moment alleen nog maar speculeren.”

Geertje Spiliotopoulou
6 July 2015 12:54Gewijzigd op 15 November 2020 20:16
Varoufakis. Beeld AFP
Varoufakis. Beeld AFP

De twee meest gehoorde woorden vandaag zijn ”onderhandelen” en ”overeenkomst”. Op deze dag na het referendum, waarbij ruim 61 procent van het Griekse volk ”nee” stemde, tegen de voorgestelde bezuinigingseisen van de schuldeisers –waar bij het mes opnieuw in de zorg en de pensioenen gezet zou moeten worden– wordt er op straat druk gediscussieerd.

„We hebben gestemd tegen zwaardere bezuinigingen, maar we willen in Europa blijven. Europa is ons huis!” zegt de kruidenier met het brilletje. „We zijn binnengekomen om te blijven. De regering moet nu om de tafel met Europa, om de best mogelijke overeenkomst er uit te slepen, met het oog op de toekomst van onze kinderen.” Het stemgedrag bij het referendum was duidelijk door klasse bepaald. Vooral in gegoede villawijken werd door 65 procent ”ja” gestemd, in achterstandswijken zoals Aspropyrgos stemde bijna 80 procent tegen.

„Het zou goed kunnen dat dit een eerste stap is naar het ontrafelen van de eurozone”, denkt Dakis, die lesgeeft aan de universiteit in Piraeus. Hij heeft een gezin en is flink gekort op zijn loon. Van het referendum had hij nauwelijks verwachtingen. „De strategie is allang bepaald, het volk heeft niets in de pap te brokkelen.”

Duitsland

Dakis, die zondag ”nee” stemde, hoopt dat het krachtige ”nee” van het Griekse volk een einde zal maken aan een politiek waarbij Duitsland de dikste vinger in de pap heeft. „Duitsland heeft al eerder heel Europa verwoest. Als er geen einde komt aan dit politieke beleid, dat ons land totaal heeft uitgehold, zal dat opnieuw gebeuren.” De eurozone en de euro ziet hij als een mislukt project, waarbij Europa verdeeld is in noord en zuid. „Van democratie is geen sprake meer.” Ook Panos, die een bedrijf heeft, denkt dat er flink getornd wordt aan de trui die eurozone heet. Het zou kunnen dat er een ontrafeling op gang is gekomen, denkt hij. „Het hangt nu af van de onderhandelingen tussen onze regering en de schuldeisers. Er moet iets gedaan worden aan de schuldenlast, die Griekenland onmogelijk kan dragen.” Hij denkt daarbij niet aan kwijtschelding, maar aan betere voorwaarden voor de terugbetaling. „Er moet wat water bij de wijn gedaan worden. Als beide partijen voet bij stuk houden, wordt een overeenkomst onmogelijk.”

„Heb je de mensen zien feesten op het Syntagmaplein? In januari toen deze regering gekozen werd, waren ze ook uitzinnig van blijdschap”, zegt Akis, leraar economie, die zondag ”ja” stemde. „Het voorstel van Tsipras is dat een groot deel van de schulden wordt kwijtgescholden, en dat op zijn eigen voorwaarden. Natuurlijk gaan er onderhandelingen plaatsvinden. Maar Griekenland, met zijn gesloten banken, heeft haast en Duitsland heeft alle tijd.” Hij betwijfelt of er een deal gesloten kan worden. Akis denkt dat het een slepend proces wordt, maar hoopt dat hij ongelijk krijgt en dit alles niet zal uitlopen op een Grexit, met alle gevolgen van dien.

Het merendeel van de Grieken ziet het positief in en verwacht dat de regering de spoedig een deal zal sluiten met de schuldeisers. Hoe het verder ook zal lopen, Tsipras zal de geschiedenis ingaan als de eerste premier die ”nee” uitsprak tegen de almaar zwaarder wordende bezuinigingspolitiek en naar Brussel kan met 61,4 procent van de stemmen in zijn koffer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer