Goudse marktman „gesloopt” door hitte
GOUDA. Water. Daarnaar snakt menigeen deze snikhete dagen. Zo ook in Gouda. „Dit weer is niet normaal.”
Water. Daar is Janneke de Bruin (46) op uit. Onder haar arm draagt ze donderdagmiddag in het centrum van Gouda een doos. Met daarin een zwembad. Heeft ze net gekocht. 2,11 bij 1,13 bij 46 centimeter. Kostte een tientje. „Ik ga er straks zelf in liggen. In de tuin. Misschien willen mijn zoon of man er ook nog in.” Ze zucht. „Dit weer is niet normaal. Je huis is niet echt koel te krijgen. Huizen in Nederland weten de warmte goed vast te houden.”
Verkoeling
Water. Mark van Reeuwijk (16) en zijn vrienden zoeken het ook op. Vlak bij de Goudse Museumhaven vinden ze verkoeling in de Hollandsche IJssel. Vanaf een brug springen ze zo’n 5 meter naar beneden, het water in. Verderop staat de molen. Hier is het best uit te houden, maar bij de bouwmarkt waar Mark een bijbaantje heeft ligt dat anders, zegt hij. „Het is er benauwd. Ik zorg dat ik genoeg water blijf drinken.”
Vlak bij de klipper Vriendschap van Selzaete in de Museumhaven maakt Jabe Oost (16) zijn surfplank in gereedheid. „Ik wil straks de Reeuwijkse Plassen op.” Jabe woont samen met zijn moeder en broertje op de woonboot. Met doeken en een zeil voor de ramen van het schip proberen ze de hitte wat tegen te houden. Jabe heeft een zwembad naast huis. „Gisteren nog heb ik hier in de haven gezwommen.”
In groente- en fruitwinkel De Goudsche Appel, hartje Gouda, weegt Pieter Riedijk (45) een doosje kersen voor een klant. „In deze warme dagen vliegen de aardbeien, kersen en watermeloenen de deur uit”, zegt de ondernemer. Ook versgeperst sinaasappelsap loopt lekker. In zijn winkel heeft Riedijk „de airco op zijn hardst” gezet.
Marktkoopman Gerard van Muiden (65), die assisteert bij de verkoop van riemen en tassen, heeft het niet breed. De marktspullen worden opgeruimd. „Je raakt gesloopt door dit weer. Schei uit. Je voelt je kleffig, je krijgt dorst. Je kunt niet even in een zwembad duiken.”
Voor de omzet zijn de hoge temperaturen ook niet bevorderlijk. „We verkopen de helft minder.”
Bij een zwart Volkswagenbusje ruimt ook de 27-jarige olijvenverkoper M. Haddouche zijn marktspullen op. Samen met een collega vouwt de Marokkaanse marktkoopman een zeil in elkaar. „Ik ben erg moe. Ik wil slapen”, zegt Haddouche. Vanwege de ramadan mag de jongeman overdag niet zomaar van alles eten en drinken.
Goede zaken
Een ijsje wil er op zo’n tropische dag wel in. De jongedames in ijssalon Tutti-Frutti, waar schepijs te krijgen is, doen goede zaken. Nu rond halfdrie ’s middags valt de drukte nog mee, zegt een van de verkoopsters. „Het is te warm in de stad.” Maar zeker rond zeven uur ’s avonds weten ijsliefhebbers de zaak te vinden. „Heel veel mensen kiezen nu fruitsmaken. Zoals citroen en passievrucht.”
De hitte lijkt mensen ervan te weerhouden Museum Gouda met een bezoek te vereren. Er zijn minder bezoekers, meldt een medewerkster. De naastgelegen museumtuin daarentegen, op steenworp afstand van de monumentale Sint-Jankerk, is wel een geliefd oord. Aan diverse tafeltjes zitten mensen. „Het is een heel leuk plekje waar je in de schaduw kunt zitten.”
Australië
Voor wat koelte moet je in de kerk zijn, zegt Piet Burger in het voorportaal van de Sint-Janskerk. Ook bij dit hete weer weten toeristen de Sint-Janskerk te vinden, zegt Burger. „Er zijn hier vandaag al mensen uit Zuid-Afrika, Australië en Polen geweest. Terwijl er Gouwenaars zijn die de kerk vanbinnen nog nooit hebben gezien.”
In de Hertenweide Gouda, nabij de Christiaan de Wetstraat, lijken de herten weinig last te hebben van de hitte. Deze dagen wordt het water voor de dieren extra ververst. Beheerder Ton Verdoold, die tegenover het hertenkampje woont, houdt een oogje in het zeil. „Dat ze de geest niet geven.” Zijn vrouw Bets: „Er zijn nu drie dieren zwanger. We kijken of dat allemaal wel goed gaat.”