Griek uit Middelharnis: Griekenland wordt gewoon gewurgd
MIDDELHARNIS. „Genoeg is genoeg. Basta.” Als het aan de Griekse restauranthouder Vangelis Chalkias (61) uit Middelharnis ligt, geven de Grieken niet toe aan de eis om verder te bezuinigen.
„Griekenland wordt gewurgd. We hebben genoeg bezuinigd”, aldus Chalkias maandagmorgen. Hij reageert op het dreigende failliet van Griekenland. Chaos dreigt. Banken in Griekenland zijn dicht.
Uit de pinautomaat kunnen Grieken de komende week dagelijks niet meer dan 60 euro halen. Alleen voor toeristen geldt er geen limiet.
„Het is triest. Een drama”, zegt Chalkias. De vader van vijf kinderen verblijft zo’n veertig jaar in Nederland. In Griekenland wonen tientallen familieleden.
Het water staat de gewone Griek tot aan de lippen, daarvan is de restauranthouder uit Middelharnis overtuigd. „Griekenland kampt met armoede. Vorige week belde ik met mijn zus, die met haar man in het westen van Griekenland woont. Ze is 67 jaar. Inmiddels is ze twee jaar met pensioen. Maar ze heeft nog geen cent aan pensioengeld gezien. Ze is ontzettend bezorgd over de toekomst. Haar man is 40 procent gekort op zijn pensioen en krijgt zo’n 400 euro per maand. Ze hebben gelukkig nog wat spaargeld en een stuk land met een moestuin. Er is burenhulp. Grieken geven elkaar een eitje, een paprikaatje, een komkommertje of een tomaatje.”
Chalkias zou er niet rouwig om zijn als Griekenland de eurozone de rug toekeert en de drachme, de vroegere munt, weer invoert. „Laat Europa Griekenland met rust laten. De drachme is een mooie munt. De invoering van de euro heeft ertoe geleid dat Griekenland het zwarte schaap van Europa werd.”
Een van de Europese eisen aan Griekenland –wil het land in aanmerking komen voor een noodhulppakket– is verhoging van de btw. Chalkias verfoeit die eis. „Zo wurg je de Griekse economie.”
Tiert corruptie welig in Griekenland? „Dat zou ik niet zeggen. We moeten niet met de vinger wijzen. Elk land kent corruptie. Ik ben nu zo’n veertig jaar in Nederland, maar corruptie doet zich hier net zo goed voor als in Griekenland.”
De pensioenen voor de Griekse burgers moeten niet worden versoberd, vindt Chalkias. „De pensioenen zijn al fors verlaagd. Voor Griekse ambtenaren mag wat mij betreft de pensioenleeftijd nog wel wat worden opgeschroefd. Een jaar of vijf geleden kon een Griekse ambtenaar ongeacht zijn leeftijd na een dienstverband van twintig jaar met pensioen. Dat kon dus al als iemand 45 jaar was. Nu wordt het pensioen gekoppeld aan iemands leeftijd.”
Van Europa moet Griekenland het niet verwachten, waarschuwt de Griek. „De Britse premier Churchill zei ooit: „Helden vechten als Grieken.” Maar toch kreeg Griekenland na de oorlog geen steun van Europa. De afgelopen jaren heeft voorzitter Draghi van de Europese Centrale Bank met miljarden gesmeten om de economieën van bijvoorbeeld Duitsland, België en Nederland op te peppen. Maar Griekenland kreeg niets.”
Grieken zullen blijven knokken, denkt Chalkias. „De Grieken zijn vaker geteisterd door problemen. Zelf knok ik iedere dag voor mijn gezin. Ik heb niks cadeau gekregen.”