Politiek
Excuses om wegsturen moslimmannen Srebrenica

DEN HAAG (ANP). Minister van Defensie Jeanine Hennis heeft excuses aangeboden aan de nabestaanden van drie moslimmannen die in 1995 de basis van Dutchbat bij het Bosnische Srebrenica hebben moeten verlaten. Dat staat in een verklaring van het ministerie van Defensie.

25 June 2015 14:59Gewijzigd op 15 November 2020 19:58
beeld ANP
beeld ANP

De drie moesten het met de dood bekopen. Het gaat om de elektricien van Dutchbat, Rizo Mustafic en de vader en broer van de tolk van Dutchbat.

De overheid heeft inmiddels overeenstemming bereikt met de nabestaanden van drie moslimmannen, die in 1995 zijn vermoord. Ze krijgen hun schadevergoeding, omdat de moslimmannen door Nederlandse militairen werden weggestuurd van hun basis in Srebrenica. Hoe hoog de schadevergoeding is, willen de nabestaanden niet kwijt. Nederland verloor de rechtszaak over aansprakelijkheid.

De zaak was aangespannen door de tolk van Dutchbat, Hasan Nuhanovic, en drie nabestaanden van de vermoorde elektricien Rizo Mustafic. Nuhanovic verloor zijn vader en broer.

Dutchbat was in de moslimenclave om de veiligheid te garanderen. Nadat Srebrenica was veroverd door de Bosnische Serviërs, werden circa 7000 moslimmannen vermoord.

De Hoge Raad oordeelde in 2013 dat de Nederlandse staat aansprakelijk is voor het drama. Aanvankelijk was de nabestaanden hierop 20.000 euro toegewezen, zonder overleg. Daarover waren ze en hun advocaat Liesbeth Zegveld zeer ontstemd. Hierna zijn de nabestaanden en de overheid om tafel gegaan en is er nu alsnog een overeenkomst gekomen en getekend.

„De zaak is voorbij na dertien jaar procederen. Het was een uitputtend proces”, reageert Zegveld. „Het is jammer dat het zolang heeft geduurd. Het is één ding om te procederen over de vraag of Nederland of de VN verantwoordelijk is voor de dood van Mustafic en Muhamed en Ibro Nuhanoivc. Het is een ander ding om te ontkennen dat zij via de compound van Dutchbat zijn afgezet en recht in handen van de Serven zijn gegeven. ,,Het heeft van 2002 tot 2011 geduurd voordat de Nederlandse overheid dat toegaf.”

„De schadevergoeding die nu is betaald, is in de ogen van de nabestaanden fatsoenlijk”, zegt Zegveld. „Ze hopen nu enige rust te krijgen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer