Sarah van der Maas wint RD-verhalenwedstrijd
GOUDA. Sarah van der Maas (19) uit Middelburg is de winnaar van de verhalenwedstrijd die het RD deze winter samen met vijf andere partijen organiseerde. Dat werd vrijdag in Gouda tijdens een door de organisatoren belegde ”schrijversavond” bekendgemaakt.
Het verhaal van Sarah van der Maas speelt zich af in de periode kort na de Tweede Wereldoorlog en gaat over een thuisloze Joodse overlevende die na de oorlog terugkeert naar zijn vaderstad. „Zo’n thema zou heel makkelijk een goedkoop of sentimenteel verhaal kunnen opleveren”, schrijft de jury, „maar het tegendeel is hier het geval. Hier is een echte verteller aan het woord die lezers kan boeien en tot nadenken kan zetten, die in een soepele stijl laat zien en horen wat er gebeurt, zonder in overbodige uitleg, toelichting of toepassing te vervallen.”
De tweede prijs gaat naar Joke van Nieuw Amerongen-Meeuse uit Breukelen, die volgens de jury een intrigerend en stijlvast verhaal schreef over „een vrouw die werkelijkheid niet meer van waan kan onderscheiden, die zich bedreigd voelt door alle mensen en dingen van de wereld, en die op die manier een vreemdeling is in een vreemd land waar iedereen eropuit is om haar kwaad te doen.”
De derde prijs is voor Rijk Arends uit Opheusden, die een bijzondere vorm koos voor zijn verhaal: een brief, geschreven door een oudere broer aan zijn kleine zusje. De jury: „De schrijver weet de spanning goed op te bouwen: heel langzaam krijg je als lezer een vermoeden van het drama dat zich in het verleden van de hoofdpersoon heeft afgespeeld, in de tijd voordat hij als asielzoeker in Nederland aankwam.”
De wedstrijd, die georganiseerd werd door Driestar educatief, uitgeverij Mozaïek, studio Momik, het Christelijk Literair Overleg (CLO), boekhandel Smit en het Reformatorisch Dagblad, leverde in totaal 102 inzendingen op. Dat betekende evenzoveel variaties op het verplichte thema ”Vreemdelingschap”.
De jury, die bestond uit Enny de Bruijn (RD), Janneke de Jong-Slagman (Driestar), Arie Kok (CLO, Momik), Rebecca Koppejan-den Hartog (Smit) en Corinne Vuijk (Mozaïek), las alle verhalen zonder te weten wie ze geschreven had. Bij de beoordeling keken de juryleden naar originaliteit (inhoud en plot) en schrijfvaardigheid (vormgeving en techniek). „Een goede plot is belangrijk, maar het verhaal staat of valt met de uitwerking daarvan: stijl, opbouw, karaktertekening. Het zijn de woorden die het verhaal dragen, die de plot bij de lezer moeten brengen. Daarom geeft schrijfvaardigheid uiteindelijk toch de doorslag.”
Over de gemiddelde kwaliteit van de inzendingen waren de juryleden weinig enthousiast: „Het thema ”Vreemdelingschap” verleidt de onervaren schrijver kennelijk algauw tot clichés, sentimentaliteit, prekerigheid, valse emotie. Veel inzenders beschikken nog niet over voldoende techniek en zijn te veel bezig met uitleggen en beschrijven, zonder toe te komen aan het echte verbeelden.”
Maar in de verhalen die de top tien haalden „overheersen de mooi gekozen woorden en ideeën, de verrassende gedachten. Ze zijn qua schrijftechniek ”voldoende” tot ”zeer goed” te noemen en ze vallen op door hun originele benadering van het thema.”
De winnaar kreeg de speciaal bij haar verhaal gemaakte foto van Henk Visscher en een toezegging van schrijfbegeleiding door uitgeverij Mozaïek, de nummers 2 en 3 ontvingen elk een boekenpakket.
Top tien
Winnaars
1. Sarah van der Maas, Middelburg.
2. Joke van Nieuw Amerongen-Meeuse, Breukelen.
3. Rijk Arends, Opheusden.
En verder in alfabetische volgorde:
4. Rik Korfker, Gouda.
5. Hans Maljaars, Woerden.
6. Janne-Marie Schouten, Krimpen aan den IJssel.
7. Jaap Slingerland, Utrecht.
8. Jantine Speksnijder, IJsselstein.
9. Nelleke van der Velde-van den Hoek, Herkingen.
10. Lida Vlot, Ooltgensplaat.