De kleurrijke basis van Cvandaag.nl
ELBURG. Vanuit christelijke betrokkenheid anderen vertellen hoe het ervoor staat met het christendom, de kerk, christelijke organisaties en christenen in binnen- en buitenland. Dat is het doel van Wijnand Voogdt met Cvandaag.nl.

De christelijke nieuwssite Cvandaag is een halfjaar oud. Drijvende kracht erachter is Wijnand Voogdt, die de site met een team webontwikkelaars vanuit zijn mediabedrijf Spring in Elburg en Rotterdam op poten heeft gezet. De naam klinkt „lekker simpel”, zegt Voogdt. „Je ziet in één oogopslag dat het om christelijk nieuws gaat. Vandaag staat niet alleen voor deze dag, maar ook voor het tijdvak waarin we leven.”
Kleurrijk moet Cvandaag zijn, een palet aan smaken, niets uit de weg gaand. „De basis is Gods Woord. We willen een brede christelijke doelgroep aanspreken. Weinig verwantschap voelen we met vrijzinnigheid en onverschilligheid.”
De kwaliteitslat legt Voogdt graag hoog. „Onze journalistieke producten moeten met enige afstand worden geschreven. Kritisch. Maar tegelijk mag blijken dat we christenen zijn en dat we betrokken zijn bij de onderwerpen die passeren.”
Op dit moment zit Cvandaag in een overgangsfase. „We werken tot nu toe met zestien vrijwilligers. Zij leveren goed werk en blijven dat doen. Maar we willen meer. Daarom lopen er sollicitatiegesprekken om drie deeltijdfuncties te vervullen. We zoeken drie hoofdredacteuren die de onderwerpen Cultuur, Algemeen Nieuws en Opinie & Achtergrond voor hun rekening nemen.”
Behalve nieuws brengen, wil Voogdt in de nieuwe opzet mensen een kans geven die door wat voor oorzaak ook buiten de arbeidsmarkt zijn geraakt. „We werken bijvoorbeeld met twintigers die een lange periode in de hulpverlening hebben gezeten en daardoor nooit een opleiding journalistiek hebben kunnen volgen. Als we bij deze mensen talent zien, biedt Cvandaag hun graag ruimte om alsnog in het vak te groeien.”
In de toekomst wil Voogdt ook meer eigen artikelen gaan plaatsen op Cvandaag. Tot nu toe verzamelen de makers vooral nieuws. „Op de site moet je al het nieuws in één oogopslag vinden. In onze Twitterlijsten, in de verschillende rubrieken en ook op onze Facebookpagina en ons Twitterkanaal. Na verloop van tijd gaan we met series beginnen, met onderzoeksjournalistiek en met opiniërende artikelen. De wat tragere journalistiek, zeg maar.”
Wie dat gaat betalen? Voorlopig steekt Voogdt er vooral geld in via zijn bedrijf Spring. Maar binnenkort gaat een acquisiteur één dag per week voor Cvandaag advertenties werven. En er komen steeds meer advertenties op de pagina. „Een ander idee is christelijke organisaties redactionele bijdragen te laten leveren. Deze moeten aan strenge redactionele eisen voldoen. Ze zullen tussen onze artikelen komen te staan, maar zijn wel als aparte bijdragen te herkennen.”
Om de betrokkenheid van zijn toekomstige werknemers te vergroten, heeft Voogdt een plan bedacht waarin alle journalisten eigenaar van Cvandaag worden. Elk van hen krijgt aandelen in Cvandaag en de winst wordt eerlijk verdeeld. „De journalisten gaan waarde toevoegen aan de site en halen zo ook geld binnen. En ze hebben elk natuurlijk een eigen netwerk waarbinnen onze naamsbekendheid zal groeien.”
Inmiddels komen er zo’n 25.000 bezoekers per maand op de site en heeft Cvandaag op Facebook meer dan 3000 likes. Voogdt: „Dit is een brede basis.” En met de teamgeest zit het ook wel goed. „Met een team van twintig medewerkers zijn we veel krachtiger dan ieder voor zich.”
serie Kerknieuws online
Dit is het tweede deel in een serie over websites die nieuws brengen over het kerkelijk leven in Nederland. Volgende week dinsdag deel 3.