Buitenland
VN: 800 doden bootvluchtelingenramp Libië

CATANIA (ANP). Zeker 800 mensen zijn omgekomen door het kapseizen van een vluchtelingenboot op de Middellandse Zee in de nacht van zaterdag op zondag. Dat zei woordvoerder Carlotta Sami van de Verenigde Naties Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen dinsdag tegen persbureau AFP.

Vluchtelingen op Sicilië. beeld AFP
Vluchtelingen op Sicilië. beeld AFP

„We kunnen zeggen dat er 800 doden zijn. Er waren iets meer dan 800 mensen aan boord, onder hen kinderen tussen de 10 en 12 jaar”, aldus Sami in de Italiaanse stad Catania. De boot was zaterdag rond 8 uur ’s ochtends vertrokken uit de Libische hoofdstad Tripoli. Behalve Syriërs, zaten er ook 150 mensen uit Eritrea en Somaliërs op de boot, zei Sami.

De Italiaanse kustwacht verklaarde eerder dat er 24 lichamen zijn geborgen, maar een dodental kon de organisatie niet geven. Zeker 28 opvarenden konden worden gered. Van hen werd er een snel overgebracht naar het ziekenhuis. De VN-vluchtelingenorganisatie en de Internationale Organisatie voor Migratie hebben het merendeel van de overige 27 overlevenden ondervraagd.

De overlevenden kwamen maandagavond laat aan in de Italiaanse havenstad Catania op Sicilië. De Italiaanse autoriteiten hebben daar twee van hen opgepakt. Het gaat om de vermeende kapitein van de boot, een Tunesiër, en een vermeend bemanningslid uit Syrië. Zij worden verdacht van mensenhandel. De vluchtelingen herkenden de Tunesiër als bestuurder van de boot.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer