Gerechtshof in VS wil homohuwelijk
NEW YORK - Het hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Massachusetts heeft woensdag zijn besluit van november vorig jaar bevestigd dat lesbiennes en homoseksuelen volgens de grondwet (van Massachusetts) recht hebben op een volwaardig huwelijk.
Het hof besliste dit vorig jaar en gaf het parlement vervolgens opdracht hiertoe een wettelijk kader te creëren.De Senaat van Massachusetts wilde nu van het hooggerechtshof weten of de term ”burgerlijke vereniging” niet voldoende was voor een verbintenis tussen mensen van dezelfde sekse. Vier van de zeven leden van het hof meenden dat in deze formulering een vorm van discriminatie zou zijn vervat die de grondwet van Massachusetts verbiedt. Dit besluit zal de discussie over het homohuwelijk in Amerika verder intensiveren, zo verwachten politieke waarnemers.
Na de beslissing in november van het hof in Massachusetts drongen sommige christelijke groeperingen bij de regering in Washington aan op een federaal verbod op huwelijken van mensen van dezelfde sekse. Dit gaat verder dan de (federale) wet van 1996 (de Defense of Marriage Act), die de erkenning verbiedt van dergelijke ’huwelijken’ en die staten die zulke ’huwelijken’ niet willen het recht geeft om die erkenning ook onderling te weigeren. Dit kan tot ingewikkelde situaties leiden als twee lesbiennes bijvoorbeeld in Massachusetts zouden trouwen en vervolgens naar een andere Amerikaanse staat zouden verhuizen waar die verbintenis niet wordt erkend.
President Bush bekritiseerde woensdag het besluit van het hof in Massachusetts. „Het huwelijk is een heilig instituut tussen een man en een vrouw”, aldus de president. Het is nog niet duidelijk of hij zich zou willen inzetten voor een federaal verbod van het homohuwelijk. Wel heeft hij op die mogelijkheid gezinspeeld. „Als activistische rechters het huwelijk blijven herdefiniëren is het grondwettelijke proces het enige alternatief”, zei Bush. „We moeten doen wat wettelijk noodzakelijk is om de heiligheid van het huwelijk te beschermen.”
De kwestie kan een onderwerp worden in de komende verkiezingsstrijd. De meest prominente Democratische presidentskandidaat -senator John Kerry- komt namelijk uit Massachusetts. De Republikeinen vallen hem nu al aan op zijn liberale stemgedrag in de Senaat in Washington. Kerry is tegen het homohuwelijk, maar heeft in de Senaat wel gepleit voor (federale) wetgeving tegen discriminatie van homo’s en lesbiennes.