Politiek
SGP na werkbezoek Nigeria: Wereldwijde strijd tegen jihad nodig (video)

Drie SGP’ers brachten deze maand een werkbezoek aan het noorden van Nigeria. Een van de deelnemers, SGP-beleidsmedewerker en kandidaat-senator Van Dijk, doet in een notitie verslag van hun bevindingen.

Redactie digitale media
SGP-leider Van der Staaij met slachtoffers van Boko Haram in Nigeria, beeld SGP, Arnoud Proos
SGP-leider Van der Staaij met slachtoffers van Boko Haram in Nigeria, beeld SGP, Arnoud Proos

Bekijk de video hier

SGP-leider Van der Staaij, Van Dijk en woordvoerder Proos ontmoetten in Nigeria diverse christelijke en islamitische leiders, overheidspersonen, deskundigen op het terrein van contraterrorisme en vertegenwoordigers van de pers. Ook bezochten de SGP’ers dorpen die getroffen zijn door terreuraanslagen. Daar spraken zij zowel met slachtoffers van Boko Haram als met ex-Boko Haramstrijders.

Bevindingen

„De Nigeriaanse overheid is zonder twijfel als eerste verantwoordelijk om haar burgers te beschermen”, stelt Van Dijk in zijn verslag. „Daarom moet er internationale druk blijven op de Nigeriaanse regering om Boko Haram onschadelijk te maken en de veiligheid van haar burgers te waarborgen.”

Volgens de SGP-beleidsmedewerker wordt de terreur in Nigeria gevoerd door internationale jihadistische terreurbewegingen. „Een veelkoppig monster met tentakels als Al Qaida, ISIS en Boko Haram.” Daarom moet de strijd tegen jihadistische terreur volgens de SGP wereldwijd worden gevoerd.

„De strijd tegen ISIS kan niet zomaar los worden gezien van de strijd tegen Boko Haram”, aldus Van Dijk. „Alleen al om die reden kan de strijd tegen Boko Haram niet gezien worden als louter een verantwoordelijkheid van de Nigeriaanse overheid.”

Kalifaat

Boko Haram werkt volgens Van Dijk systematisch aan de vestiging van een islamitisch Kalifaat. „Binnen het Kalifaat is principieel geen ruimte voor christenen. Zij worden direct gedood of zij krijgen de keus om zich te bekeren tot de islam.” Aanslagen worden heel gericht uitgevoerd op christenen en christelijke enclaves, aldus de beleidsmedewerker. Ook tegen gematigde moslims treedt Boko Haram genadeloos op.

In de bezochte dorpen was „de angst voor nieuwe aanslagen tastbaar en voelbaar aanwezig”, schrijft Van Dijk in zijn verslag. Bezoeken aan ziekenhuizen in Jos gaven de SGP’ers inzicht in „de niets ontziende wreedheid waarmee Boko Haram opereert.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer