Politiek
Van der Staaij in Nigeria: Nauwe band tussen Boko Haram en IS wordt steeds duidelijker

SGP-leider Van der Staaij bezoekt deze week Nigeria. Vanwege de christenvervolging in dat land spreekt hij er politici en kerkleiders. Ook bezoekt hij christenen die door de terreur van Boko Haram zijn getroffen. Vandaag deel 2 van zijn reisverslag.

Kees van der Staaij
SGP-leider Van der Staaij met kardinaal Onaiyekin, in Nigeria. Beeld SGP, Arnoud Proos.
SGP-leider Van der Staaij met kardinaal Onaiyekin, in Nigeria. Beeld SGP, Arnoud Proos.

Een reusachtig land, dicht­bevolkt. Er leven zo’n 90 miljoen christenen en een vergelijkbaar aantal moslims. In Nigeria voel je de spanning, nu er zo veel geweld wordt toegepast door Boko Haram. Maar ook zijn er spanningen rond de komende presidents­verkiezingen.

„Het is opvallend hoe groot de overeenkomsten tussen Boko Haram en IS zijn”, zei een hoge Nigeriaanse veiligheidsadviseur tegen ons. Deze vrouw heeft de verantwoordelijkheid voor een steeds uitgebreider programma voor contraterrorisme. Ze bestudeert Boko Haram al jaren. „Het wordt voor mij steeds duidelijker: er is een hechte band tussen de terroristen van IS en Nigeriaanse strijders. Zij inspireren elkaar. Ook in Nigeria zijn steeds meer buitenlandse strijders, het aantal wapens groeit en de tactiek rond ontvoeringen en de uitgekiende mediastrategie zijn opmerkelijk.”

Ook uit een gesprek met een journalist kwam een heldere boodschap: met alleen keihard geweld vanuit het leger red je het niet. Net als in Nederland ontdekken Nigeriaanse jihadisten dat het niet handig is om een baard te laten groeien. Ze duiken onder in de massa en zaaien plotseling dood en verderf. Er moet dus een slimme strategie komen, anders ziet de toekomst voor christenen in Noord-Nigeria er somber uit.

Soms hoor je in moslimkringen geluiden dat de mensen van 
Boko Haram geen moslims zijn en dat het geweld niets met de islam te maken heeft. Kardinaal Onaiyekin maakte er korte metten mee. „Ah! Stel dat je als ouders een kind hebt dat het slechte pad opgaat. Dat vind je vreselijk. En als je kind uiteindelijk een geweld­dadige bankovervaller wordt, krijg je zelfs de neiging om te zeggen: Dit is mijn kind niet. Maar het ís jouw kind. Boko Haram zegt: Wij zijn moslims. En bijna alle mensen zeggen: Dit zijn moslims. Natuurlijk, met een barbaarse interpretatie van de islam, maar moslims zullen hier iets mee moeten doen!”

Terwijl ik dit schrijf, gaan mijn gedachten naar morgen. We gaan naar een dorp waar ruim een week geleden een slachting plaatsvond door Boko Haram. En ook naar ziekenhuizen met slachtoffers. Wat een verschrikkelijke werkelijkheid! Fijn dat we met kaarten kunnen laten zien dat veel Nederlandse christenen meeleven en bidden tot God Die alleen werkelijk kan troosten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
SGP en Nigeria

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer