SGP-leider Van der Staaij bezoekt deze week Nigeria. Vanwege de christenvervolging in dat land spreekt hij er politici en kerkleiders. Ook bezoekt hij christenen die door de terreur van Boko Haram zijn getroffen. Vandaag deel 1 van zijn reisverslag.
„Wij, en wij alleen zijn verantwoordelijk voor de problemen in Nigeria. En daarom moeten wijzelf ook zorgen voor een oplossing.” Wijze woorden van de Nigeriaanse professor Mustapha, die wij gisteravond spraken tijdens een maaltijd bij de Nederlandse ambassadeur.
Behalve deze hoogleraar waren er ook enkele predikanten aanwezig uit verschillende gebieden en een imam. Het was ons eerste gesprek na aankomst in dit grote Afrikaanse land, waar het economisch goed gaat, maar dat geteisterd wordt door het geweld van de jihadistische Boko Haram. Op uitnodiging van Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK) zijn we als SGP’ers hier om ons te verdiepen in wat er gaande is en om vervolgde christenen te bemoedigen.
Afgezien van de goede gesprekken is het een vreemd gevoel: rustig met elkaar eten en de problemen bespreken, terwijl op een paar uur rijden de situatie voor veel mensen zo verschrikkelijk is.
Natuurlijk, in de hoofdstad Abuja merk je er wel iets van. Veel veiligheidsmaatregelen en wegversperringen waar gewapende militairen iedereen controleren.
Nigerianen houden van een uitvoerig verhaal en zijn heel open. We hoorden hun verhalen aan. Soms gruwelijke verhalen over ontvoeringen, maar ook over hun strijd tegen de haat. Een predikant en een imam die strijden om ervoor te zorgen dat groepen en stammen niet lijnrecht tegenover elkaar komen te staan.
Niemand heeft hoge verwachtingen van de overheid. Die heeft vaak andere belangen en de corruptie is groot. En ook veel gewone burgers hebben andere dingen aan hun hoofd. „De meeste Nigerianen die ik ken denken vooral na over de vraag: Hoe kom ik aan mijn volgende maaltijd?” aldus een predikant.
Hij hekelde ook het feit dat zo veel mensen gevangen zijn door het materialisme en zich laten leiden door hun eigen vlees.
Het is duidelijk: het geweld van Boko Haram is niet simpel te keren. Een wonder van God is nodig om de spiraal van haat te doorbreken. Maar wat een sprankje hoop geeft: de terreurgroep valt volgens Nigerianen steeds vaker moslims en moskeeën aan, waardoor de positie van Boko Haram minder sterk wordt. „Als ze zo doorgaan zal Boko Haram steeds duidelijker een gezamenlijke vijand van álle Nigerianen blijken.”