De gereformeerde gemeente van Gouda nam in 2008 haar nieuwe kerkgebouw in gebruik. De hoge akoestische ruimte met een fraai Van Vulpenorgel is sindsdien een geliefde locatie voor muziekavonden. Leo Mauritz, voorzitter van de commissie die orgelconcerten organiseert: „Het orgel is destijds in gebruik genomen door Jos van der Kooy. Die avond beviel zo goed dat we daarna met regelmaat dit soort avonden zijn gaan organiseren. We hebben ze een eigen karakter gegeven. Een orgelbespeling wordt geopend met Schriftlezing en gebed. Enkele keren samenzang is een vast onderdeel. We besluiten de avond ook met samenzang, zodat applaus wordt voorkomen.”
De commissie kiest voor professionele organisten, om goede muziek een podium te geven, zegt Mauritz. „Drie keer per jaar is er een orgelbespeling. Bij minstens één daarvan is een koor of een ander instrument betrokken. Zo hebben Canto di Lode, Canticum Amicorum, Intermezzo en koorschool Ars Musica bij ons uitgevoerd. Onlangs hadden we een koor- en orgelavond met cantates van Buxtehude. De kosten kunnen we tot nu toe dekken uit de collecte, daarin zien we ook de waardering voor deze avonden. Het bezoekersaantal is mooi: tussen de 150 en de 400 mensen.”
Mauritz merkt dat het eigen karakter van de avonden ook door de gastorganisten wordt gewaardeerd. „We hebben hier een organist gehad die zijn programmatoelichting begon met de opmerking: „Wat mooi dat er een zegen gevraagd wordt aan het begin van zo’n avond. Dat zijn we toch eigenlijk kwijtgeraakt.”
De gereformeerde gemeente van Gouda heeft een kinderkoor, het gemengd koor Sursum Corda en het koor Da Capo. Verder is er een instrumentaal groepje waarin kinderen de mogelijkheid krijgen zich met hun instrument te ontplooien.
Het orgel staat minder centraal dan in het verleden, merkt Mauritz tot zijn spijt. „Er zitten hier op zondag 1000, 1100 mensen, maar het aantal leden dat echt orgel speelt, houdt niet over.”
De externe verhuur van het kerkgebouw is de laatste tijd meer beperkt, zegt Mauritz. „Het gebouw kan moeiteloos elke vrijdag- en zaterdagavond worden verhuurd, maar dat willen we niet. We zijn een kerk, geen cultureel centrum. En de kerkenraad wil wel verantwoordelijk kunnen zijn voor wat er gebeurt.”
Als ervaren dirigent weet Mauritz dat een open gesprek over de invulling van de muziekavonden en de repertoirekeus belangrijk is. „Je krijgt vertrouwen, en dat wil je niet beschamen. En als je vanuit dat vertrouwen opereert, is er veel mogelijk. Zo hebben we hier vijf jaar geleden een ingekorte versie van de Matthäus Passion van Bach met gemengd koor Preludium uit Woerden uitgevoerd, na zorgvuldig overleg met de kerkenraad. De recitatieven en de Christuspartij werden door een ouderling gelezen. Zo kon deze inhoudsvolle muziek hier tot klinken worden gebracht.”