Binnenland
AzG: Schrijnend tekort aan ebola-artsen

De Nederlandse tak van Artsen zonder Grenzen (AzG) heeft grote moeite om geschikte medische hulpverleners te vinden voor de ebola-missie.

Redactie digitale media
16 October 2014 06:32Gewijzigd op 15 November 2020 13:38
Medisch personeel in Monrovia, Liberia. Beeld EPA
Medisch personeel in Monrovia, Liberia. Beeld EPA

Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie dreigt de ebola-operatie vast te lopen door het gebrek aan medisch personeel, schrijft Trouw.

Twee weken geleden riep minister Edith Schippers ziekenhuizen op om medisch personeel vrij te maken voor de ebola-missie. Meer dan tweehonderd artsen en verpleegkundigen gaven zich op, maar slechts dertien van hen zijn daadwerkelijk gekwalificeerd en beschikbaar voor de missie. Dat is bij lange na niet voldoende.

„We hebben zeker honderd hulpverleners extra nodig om het werk uit te voeren”, zegt woordvoerder Frank Theunissen van AzG. „Hoe minder we er hebben, hoe moeilijker het wordt.”

Verzekeraars

Nederlandse hulporganisaties worden gefrustreerd in de strijd tegen de ebolauitbraak in West-Afrika. Ze kunnen amper nog nieuwe hulpverleners naar de zwaarst getroffen landen sturen, omdat verzekeraars het risico te groot, en de kosten te hoog vinden om hen in geval van nood terug te halen, schrijft dagblad Metro.

„Mensen die nu willen vertrekken wordt een aanvullende verzekeringspolis geweigerd”, zegt directeur Bart Romijn van Partos, de branchevereniging van Nederlandse ontwikkelingsorganisaties.

De verzekeraars maakten maandag duidelijk dat hulpverlenen in een ebolagebied op eigen risico is. De kosten om een hulpverlener uit te zenden worden hierdoor onaanvaardbaar hoog. Het prijskaartje loopt op tot wel 40.000 euro per persoon, aldus Romijn. Hij waarschuwt dat de risico’s van een wereldwijde verspreiding van ebola alleen maar groter worden door de houding van verzekeraars.

Training

Artsen en verpleegkundigen uit de hele wereld die worden uitgezonden naar ebolagebied in Afrika krijgen vanaf november training in een fabrieksloods in Amsterdam. Daar wordt een Afrikaans veldhospitaal nagebootst, zonder elektriciteit en stromend water, schrijft de Volkskrant.

Amsterdam is daarmee na Brussel de tweede stad waar een opleidingslocatie voor ebolamedici komt. In het tijdelijke opleidingscentrum worden niet alleen artsen en verpleegkundigen getraind, maar krijgen ook locatiecoördinatoren, logistiek medewerkers en onderhoudsmensen een tweedaagse cursus. Ze leren omgaan met de primitieve omstandigheden in een Afrikaanse ebolakliniek.

Pakken

Bedrijven die beschermende pakken produceren, beleven gouden tijden. Door de uitbraak van ebola in West-Afrika is er plotseling veel vraag naar hun product, zo meldt de NOS.

Om aan de grote vraag naar de pakken te voldoen, hebben bedrijven als Microgard, Lakeland en 3M de productie opgeschroefd, maar nog worden er te weinig stuks gemaakt. Nederlandse groothandels melden een wachttijd voor de beschermende pakken van 3 tot 4 maanden.

Hulporganisaties hebben een grote behoefte aan de pakken. Ook Nederlandse ziekenhuizen bestellen ze voor het geval er in Nederland besmettingen komen. Zelfs particulieren kopen de pakken, online.

De koers van het aandeel Lakeland Industries is verdrievoudigd sinds de uitbraak. Hetzelfde geldt voor de koers van Alpha Pro Tech, de firma die onder meer beschermende laarzen en hoofdkappen produceert.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer