HONGKONG. Christenen in Hongkong zijn actief betrokken bij de protesten voor democratie, die al bijna een week duren. Belangrijke kerkleiders scharen zich achter de demonstranten.
Grote groepen demonstranten vulden woensdag opnieuw de straten van Hongkong. Onder hen waren ook christenen die biddend en zingend hun steun betuigden aan de protestbeweging. Maar dat niet alleen, ze blijken sleutelposities in te nemen bij de protesten.
Een van de oprichters van de protestbeweging Occupy Central with Love and Peace (”Central” is het financiële en regeringsdistrict in Hongkong) is een baptistenpredikant, Chu Yiu-ming. De 70-jarige Chu is al dertig jaar een belangrijk gezicht van de oppositie.
Chu vertelde de krant South China Morning Post deze week dat hij bereid is „de prijs te betalen” voor eerlijke verkiezingen. „Ik ben al 70 jaar. Ik doe mee in de hoop sommige obstakels uit de weg te kunnen ruimen, zodat onze volgende generatie een gemakkelijker leven heeft.”
Een andere belangrijke figuur in de beweging is de rooms-katholieke kardinaal Joseph Zen Ze-kiun, emeritus bisschop van Hongkong. De 82-jarige geestelijke demonstreert nog actief mee. De Rooms-Katholieke Kerk heeft zich onder Zen altijd sterk tegen het communisme gekeerd, waardoor ze regelmatig in aanvaring kwam met het regime in Peking. „Iedere katholiek heeft het recht en de plicht zich met de politiek te bemoeien”, laat hij nu weten.
Behalve Occupy speelt de studentenbeweging Scholarism een belangrijke rol in de protesten. Die wordt geleid door de 17-jarige Joshua Wong – eveneens een christen.
In diverse media bevestigde politicoloog Joseph Cheng Yu-shek van de stadsuniversiteit van Hongkong de bovengemiddeld hoge deelname van christenen. „Christenen zijn van nature anticommunisten”, verklaarde hij. „De communistische partij is atheïstisch en toonde bijzonder weinig tolerantie voor christenen.” De hoogleraar, zelf rooms-katholiek, denkt bovendien dat christenen een grotere bereidheid hebben om zich op te offeren voor de rechtvaardige zaak, omdat ze in een hiernamaals geloven.
Hoewel er brede steun is onder christenen, zijn de rijen niet gesloten. Zo plaatste de anglicaanse aartsbisschop van Hongkong, Paul Kwong, kritische kanttekeningen bij politieke betrokkenheid van christenen. Hij vroeg zich af waarom ze zich zo luid en duidelijk moesten uitspreken, terwijl Jezus aan het kruis de stilte betrachtte. Andere christenen vrezen meer geweld en onzekerheid.
Wat alle christenen lijken te onderschrijven is de oproep aan beide partijen de dialoog aan te gaan en geweld achterwege te laten. „Ik wil alle christenen vragen te blijven bidden voor verzoening van de partijen in Hongkong en voor vrede en het welzijn van onze gemeenschap”, stelde de huidige rooms-katholieke kardinaal, John Tong, in een brief. De leiders van de protestantse Church of Christ in China lieten zich in soortgelijke bewoordingen uit: „We roepen iedereen ertoe op zich te houden aan de Bijbelse richtlijnen en het geloof voor te leven.”
Christenen maken volgens de Duitse persdienst Idea zo’n 12 procent van de bevolking van Hongkong uit: 7 procent van hen is protestants, 5 procent rooms-katholiek. Zo’n 49 procent van de bevolking zou traditionele Chinese religies aanhangen.