Buitenland
Irak beticht IS van massamoord op jezidi’s

BAGDAD. Irak heeft strijders van de radicale Islamitische Staat (IS) beschuldigd van het plegen van massamoord op leden van de jezidiminderheid.

Redactie buitenland
Vluchtende yezidi's die een veilig heenkomen proberen te vinden. beeld Anatolu Agency
Vluchtende yezidi's die een veilig heenkomen proberen te vinden. beeld Anatolu Agency

Minister Mohammed Shia al-Sudani van Mensenrechten zei zondag dat de soennitische extremisten na de verovering van de noordwestelijke stad Sinjar zeker 500 jezidi’s hebben vermoord.

Hij zei dat Irak over bewijzen beschikt dat er vrouwen en kinderen levend zijn begraven. Ook zouden de terroristen ongeveer 300 vrouwen hebben ontvoerd om ze als slaven te gebruiken. Sudani liet weten dat jezidi’s die wisten te vluchten verslag hebben gedaan van de moorden door IS. Op internet rouleren berichten en foto’s van gruwelijke moordpartijen op burgers, waarbij ook melding wordt gemaakt van de onthoofding van kinderen.

De extremisten riepen eind juni een islamitische staat uit in delen van Syrië en Irak. Ze zijn met een snelle opmars bezig. Het Amerikaanse leger begon vrijdag posities van IS in het noorden van Irak te bombarderen om Amerikanen en duizenden gevluchte christenen en jezidi’s in de autonome regio Koerdistan te beschermen tegen de terreur van IS.

De jezidi’s vormen een religieuze minderheid. Ze combineren in hun geloof onder meer elementen uit het christendom en de islam. Uit angst voor IS waren tienduizenden jezidi’s de afgelopen dagen het Sinjargebergte ingevlucht, waar ze door soennitische strijders werden omsingeld.

De Koerdische autoriteiten meldden gisteren dat er inmiddels duizenden jezidi’s zijn gered uit het Sinjargebergte. Koerdische strijders uit Irak, Syrië en Turkije zorgden voor een veilige corridor voor de vluchtelingen. Volgens een woordvoerder van de Koerdische strijdmachten was de doorgang mogelijk door Amerikaanse luchtaanvallen op posities van de radicale IS.

De Amerikaanse militaire leiding liet gisteren weten dat er bij de luchtaanvallen van de afgelopen dagen onder meer pantservoertuigen en mortieren van IS zijn vernietigd.

Voor de vierde dag op rij voerden de Verenigde Staten zondag ook voedseldroppings uit rond het Sinjargebergte in Noord-Irak. In totaal hebben de Amerikanen nu zo’n 74.000 maaltijden en 15.000 liter water afgeleverd aan de Iraakse bevolking in het gebied.

Ook de Fransen en de Britten hebben pakketten met water, voedsel en andere hulpgoederen gedropt voor de jezidiminderheid.

President Barack Obama zei afgelopen weekeinde dat de campagne tegen IS langere tijd gaat duren. Zaterdag riep de Amerikaanse president de Irakezen ertoe op snel een brede regeringscoalitie te vormen als alternatief voor de regering-Maliki. Obama zei dat de Irakezen zich moeten zich verenigen om de extremistische soennitische groep Islamitische Staat te overwinnen.

Koerdische troepen hebben in Noord-Irak twee plaatsen kunnen heroveren die in handen waren van IS. De Koerden kregen daarbij hulp van Amerikaanse gevechtstoestellen, zei een hoge Koerdische functionaris zondag tegen persbureau Reuters.

Ondanks de overwinningen verwacht de functionaris niet dat het conflict nu snel is beslecht. Het is dan ook onduidelijk hoelang de Koerden Amerikaanse luchtsteun nodig denken te hebben. „Zoals Obama zei: er is geen tijdslimiet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer