Binnenland
Wild maar geordend naast strak en netjes

Achter in de tuin van de familie Wisserhof uit Laren scharrelen drie minivarkens. Ze zijn bang voor regen. Zodra het eerste druppeltje valt, rennen ze hun hok in.

Clasina van den Heuvel 

Foto RD, Anton Dommerholt
Foto RD, Anton Dommerholt

Op het veldje naast dat van de varkens lopen ganzen. Die waken nog beter dan de newfoundlander, lacht Henk Wisserhof. De bruine beer van een hond laat een verontwaardigde bas horen vanuit zijn kennel.

Henk (73) en Margreet (64) Wisserhof wonen op landgoed Oolde, Gelderland, in het koetshuis aan het begin van een oprijlaan. Verderop staat het 17e-eeuwse landhuis van de familie die eigenaar is van het landgoed. „Freule Loudon-van Sminia, die ons destijds het koetshuis verhuurde –in februari is ze overleden–, vroeg of we hier een oogje in het zeil wilden houden.” Als de nieuwe huurder van tuinieren hield, was dat mooi.

Voor Henk, die altijd varkensboer is geweest en „niet binnen kan zitten”, was dit na zijn pensionering een kolfje naar zijn hand. Voor tuinliefhebber Margreet eveneens. „Het voorste stuk was weiland; na die beukenboom ginds begon één grote wildernis. We hebben 10 centimeter grond afgegraven om het zaad van distels en brandnetels te slim af te zijn.” Voordat de Wisserhofs in het koetshuis trokken, woonde er een verzamelaar. Dat was te zien. Wat de verzamelaar kwijt wilde, begroef hij. „Ik stuitte op schapengaas, fietsen, autobanden, glas”, zegt Henk. „Het was alsof hier een glasfabriek was ontploft. In het kippenhok groef ik twee jeneverflessen op.”

Niets verraadt nog die wildernis. Het gazon ligt er glad en frisgroen bij. Borders bloeien, oude bomen leveren schaduwplekken. De varkens, ganzen, de volière en de moestuin zie je eerst niet: zo groot is de tuin, en alles heeft z’n eigen plek. Heggen bakenen verschillende gedeelten af. Langs de grote moestuin staat een lange taxushaag; mensen van de universiteit komen hem snoeien omdat de twijgjes worden gebruikt in medicijnen tegen kanker.

Dwars door de tuin zijn sporen van ijzeren rails te vinden: restanten van een geheime Duitse lanceerbasis voor V1-raketten. Geschiedenis zit hier in de grond, in de stenen, tussen de tomaatjes.

De sport is om een tuin zo mooi mogelijk te maken voor zo weinig mogelijk geld, vindt het echtpaar Wisserhof. Je splitst en stekt en zaait. Je ruilt eens plantjes met andere liefhebbers, bezoekt een beurs, zo doet de hobbytuinder dat. Vierhonderd planten uit hun oude tuin in IJsselstein kregen een plekje op landgoed Oolde.

Elk seizoen is er een volksverhuizing in de tuin aan de gang, vertelt Margreet. „Ik kan niet in de tuin werken zonder planten te verpoten. Als ik een plant van mijzelf was, zou ik onderhand zeggen: Bekijk het maar.”

Ze probeerde ooit om de tuin op kleur te krijgen. „Dat was geen succes. Dan dook er een rode bloem in het gele perk op en vond ik het zonde hem daar weg te halen. Of een gele bloem voelde zich beter thuis op de plek van het blauwe perk.” Een beetje wild mag een tuin wel zijn van Margreet. „Wild, maar geordend.” Henk heeft daar een andere kijk op. „In een border staat een hosta óf sedum, maar ze moeten niet door elkaar staan! En de wortels en de bietjes moeten rechttoe rechtaan staan – ik wil kunnen schoffelen!” Daarom houden Margreet en Henk Wisserhof ieder hun eigen border bij. Tot volle tevredenheid van beiden, en zo te zien ook van de planten.


zomerserie Mijn tuin

RD-abonnees stellen deze zomer hun tuin open voor lezers. Welkom in Rijssen, Ermelo, Laren (Gld.), Vlaardingen, Lexmond, Kesteren, Burgh-Haamstede en Leusden.


Villa Rozenhof

Slapen in een monumentale villa: dat kan in b&b Villa Rozenhof in Almen, een kleine 
10 minuten van landgoed Oolde vandaan. De villa is van 1902 en ooit woonde er een jonkvrouw in. Nu zijn er zes gastenkamers, allemaal met een eigen badkamer. Het huis is omringd door bos en een parkachtige tuin. 
RD-abonnees ontvangen 10 procent korting op een verblijf als zij het boeken in de maanden juli en augustus. Het verblijf hoeft dus niet per se in die maanden te vallen; de korting geldt voor een reservering in die tijd.

www.villarozenhof.nl


Op pad met de trekkertram

In de buurt van Oolde liggen twee tuinen die een bezoekje waard zijn: de Keihave in Gorssel, waarvandaan een trekkertram door de Achterhoek rijdt, en de Haarbroekse Vijvertuin. In de laatste zijn allerlei (Twentse) spreuken verzameld die met het boeren­leven te maken hebben; ze duiken overal op in de tuin. De trekkertram van de Keihave rijdt bijvoorbeeld naar het stadje Bronckhorst, het brandweermuseum in Borculo en het koffiemolenmuseum in Holten. Op de route wacht een tweede bezienswaardigheid: bijvoorbeeld de mosterdmakerij in Almen. Of museum Boer Kip in Zutphen (lees hier de RD-reportage ”Overal een zonnetje” uit 2012: bit.ly/1qZ9U4e).

www.dekeihave.nl

www.theeschenkerij.com


Huis Verwolde

Het huis op landgoed Oolde is bewoond en niet toegankelijk voor publiek. Een ander bekend landhuis in Laren is Huis Verwolde, dat is te bekijken met een gids. Daar krijgen RD-abonnees op 30 juli en 2 en 16 augustus 25 procent korting op de entreeprijs (normaal: 7 euro voor volwassenen, 4 euro voor kinderen). Voor kinderen zijn er speurtochten uitgezet: door het huis, waar ze zich in de torenkamer kunnen verkleden als huisknecht of deftige dame, en door de tuin, waar ze met een knapzak op pad gaan naar de Dikke Boom.

www.glk.nl/verwolde


Hartelijk welkom

Op 30 juli en 2 en 16 augustus, vanaf 10.00 uur, zijn bezoekers hartelijk welkom in de tuin van Henk en Margreet Wisserhof op landgoed Oolde. Er is koffie en er ligt een presentje klaar. Aanmelden is niet nodig.

Adres: Ooldselaan 15, 7245 PP Laren.

bit.ly/1ojpvVZ

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Mijn tuin

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer