Binnenland
Dieppaarse geraniums, net als in Oostenrijk

Peter (50) en Carla (46) Kok hadden net hun grote tuindroom verwezenlijkt –veel vijver– toen twee jaar geleden hun jongste dochter, Anne-Lynn, zich aankondigde. Nu is de vijver meer dan gehalveerd, maar nog steeds genieten ze intens van het leven rond het water.

Mariska Dijkstra

Peter Kok in zijn tuin in Ermelo. Foto: Anton Dommerholt
Peter Kok in zijn tuin in Ermelo. Foto: Anton Dommerholt

Bomen, bomen, bomen. De tuin van Peter en Carla Kok stond er vol mee toen ze achttien jaar geleden het hoekhuis in Ermelo kochten. Nu is er nog slechts een van de dennen over. De rest van de tuin is verschillende keren rigoureus op de schop gegaan.

Die dadendrang is vooral aan Peter Kok te danken, die heel duidelijke ideeën over zijn tuin heeft. Waar hij inspiratie opdoet? „Geen idee. Het zijn vaak jongensdromen. Een grote vijver bijvoorbeeld en een zitkuil. Die hebben me altijd al geweldig geleken.”

Voor die zitkuil groef hij dagenlang grond weg. Honderden kruiwagens vol werden afgevoerd. Tot zijn vrouw op het briljante idee kwam om het achterste deel van de tuin op te hogen, mét de grond uit de kuil. Ze legden er een vlonder overheen. En er­boven maakte Kok een pergola, met druiven. Het hoogteverschil geeft de tuin inmiddels extra diepte en maakt ’m spannender.

De zitkuil is nu de lievelingsplek van de oudste kinderen van het gezin. Met hun vrienden. „Soms zitten er wel twintig jongeren in. Ze halen de stoelen er dan uit. En gaan op het randje van de kuil zitten. Uiteraard steken ze dan de houtkachel aan. Dat maakt de sfeer intiem. Juist ook omdat je vanuit de kuil zo op het water van de vijver kijkt.”

Van dat water geniet Kok nog dagelijks. „Er is altijd leven. Elke avond na het eten ga ik met Anne-Lynn de vissen voeren – er zwemmen vooral veel goudwindes en een enkele blauwe winde. Ze kennen ons in­middels. Als we aan komen lopen, zwemmen de vissen al happend naar boven.”

Na het voeren van de vissen en het besproeien van de tuin rapen vader en dochter de eieren in het kippenhok. Elke dag een paar. „Het zouden er meer kunnen zijn, maar deze soort legt er nu eenmaal niet veel.”

Boven de vijver hangen bakken met geraniums: paars en rood. „De kleuren hebben we afgekeken in Oostenrijk, ons favoriete vakantieland. Die dieppaarse bloemen, die zie je alleen daar.”

Er hangen ook nog bakken met gera­niums in een pergola met klimop, waarin Kok steeds weer een rondje snoeit. „Met de hand”, voegt zijn vrouw toe. Hij: „Ja, er komt geen elektrische schaar aan mijn tuin te pas. Snoeien doe je met gevoel. En met een gewone snoeischaar kun je veel preciezer werken.”

Behalve op geraniums is Kok ook dol op fuchia’s. Hij heeft diverse soorten in potten staan. „Ik vind die bloem ervan zo mooi. Sommige hebben verschillende kleuren. Schitterend toch? In de winter moeten de planten naar binnen. Dat was nog even een probleem, want dat past bij ons niet. Nu overwinteren ze elk jaar in een logeer­kamer bij een kennis.”

Eén hoek van de tuin heeft Kok gereserveerd voor hortensia’s. „Welke planten hij nog meer heeft? „De namen bedoel je? Namen zeggen me eerlijk gezegd weinig. Misschien omdat ik ze slecht onthoud. Dat is voor mij als conciërge op een middelbare school trouwens wel een handicap.”


Kasteel De Vanenburg

Wie altijd al in een echt kasteel heeft willen lunchen, kan terecht in Kasteel De Vanenburg in Putten. RD-lezers krijgen op zaterdag 26 juli de lunch voor de tweede persoon gratis (maximaal vier personen). Gasten kunnen ook de tuinen van het landgoed bezichtigen. Op 26 juli is, speciaal voor RD-lezers, „tuinbaas” Marco van Buiten van Kasteel De Vanenburg aanwezig. Hij leidt mensen rond op het 
55 hectare grote 17e-eeuwse landgoed. „De overgang van de symmetrische naar landschappelijke tuinstijl is in de tuin prachtig te zien.”

Download de kortingsbon via www.rd.nl/abonneevoordeel (zoek op ”vanenburg”) of bel abonnee­service: 055-5390498.

www.kasteeldevanenburg.nl


Schaapskooi

In Ermelo staat de grootste schaapskooi van Nederland. De ruim 400 schapen zijn nagenoeg elke dag op de Ermelosche Heide te vinden. Op een kaart in het bezoekerscentrum naast de schaapskooi staat aangegeven waar de kudde die dag loopt. Meestal komen de schapen tussen 15.00 en 16.00 uur terug bij de kooi. Op heel warme dagen zijn de dieren rond 14.00 uur terug. Op 26 juli kunnen bezoekers tussen 14.00 en 15.00 uur, tegen betaling van 2,50 euro, een bezoek aan de bijenstal brengen. Opgave noodzakelijk: 0577-407254.

www.schapedrift.nl


Kanovijver

In de bebouwde kom van Ermelo bevindt zich een vijver (65 centimeter diep) die ’s winters wordt gebruikt als ijsbaan. Om ook in de zomer iets met de vijver te doen, hebben vrijwilligers besloten er kano’s in te leggen. Om de vijver hebben ze een speelweide aangelegd en er is een kinderzwembad (50 centimeter diep). Verder zijn er vier grote trampolines, een klimtoestel met glijbaan, een zandbak, schommels, een kabelbaan, tennistafel en een ligschommel. Toegangsprijs, voor zowel volwassenen als kinderen: 3 euro. Kano’s, surfplanken en waterfietsen zijn los te huur. Zelf eten en drinken meenemen is toegestaan, maar er is ook een winkeltje aanwezig waar koffie/thee, limonade, snoep, chips en ijs te verkrijgen zijn.

www.kanovijver.eu


Maisdoolhof

Mais is lekker, maar ook leuk om mee te spelen. In Voorthuizen is er tussen de maisplanten een doolhof gemaakt. In de doolhof staat een klimtoren met glijbaan. Voor of na het speuren kunnen kinderen terecht op onder meer de skelterbaan of kunnen ze rijden met treintjes. Nieuw is de monorail met helikopters. Ook zijn er poffertjes te koop. RD-lezers krijgen de vierde portie gratis.

Download de kortingsbon via www.rd.nl/abonneevoordeel (zoek op ”maisdoolhof”) of bel abonneeservice: 055-539049.

www.maisdoolhofvoorthuizen.nl


RD-abonnees stellen deze zomer hun tuin open voor lezers. Welkom in Rijssen, Ermelo, Laren, Vlaardingen, Lexmond, Kesteren, Burgh-Haamstede en Leusden.

Vindt u het leuk om de tuin van de familie Kok met eigen ogen te bekijken? Dat kan.

Peter en Carla Kok zetten speciaal voor lezers van het RD de tuindeuren open op zaterdag 26 juli van 10.00 tot 15.00 uur. Adres: Sportlaan 64 in Ermelo. Voor bezoekers ligt een presentje klaar.

Wilt u er een mini-tuinenroute van maken? Maartje en Evert Wolbers uit Putten (Nieuwe Laaklaan 19) vinden het ook leuk om op 26 juli (tussen 10.00 en 15.00 uur) hun tuin (met bijenkorf) te laten zien. Wilt u de tuin op een ander tijdstip bezoeken, maak dan eerst een afspraak, tel. 0341-353761.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Mijn tuin

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer