WIJK EN AALBURG. Vlak voor elke Europese verkiezing roept de Landelijke Stichting ter bevordering van de Staatkundig Gereformeerde beginselen mensen op vooral níet te gaan stemmen.
Die oproep wordt steeds klemmender, stelt secretaris A. Verwijs. „Omdat de Europese integratie stevig doorgaat, maar vooral omdat de principiële bezwaren tegen de EU en de Europese verkiezingen in SGP-kring steeds verder weg lijken te ebben.”
De voornaamste reden van de stichting om zich te verzetten tegen de EU is dat de grondslag van de Europese Unie en haar instellingen „geheel on-Bijbels is.”
Naar God en Zijn Woord wordt in Brussel niet gevraagd. De „in Adam gevallen en verdorven mens wordt er bewierookt.”
Meedoen aan het Europese gebeuren betekent volgens de stichting „meelopen op een weg waarin we vlees tot onze arm stellen en Nederland meer en meer prijsgeven aan Europese machten van on- en bijgeloof.”
Dat zou, juist in het licht van het „wonderlijke ontstaan en voortbestaan van ons land een snood ondankbare zaak zijn.”
Verantwoord stemmen
Er is ook geen mogelijkheid verantwoord te stemmen, stelt Verwijs. De SGP vertolkt geen helder anti-Europees geluid meer. „Feitelijk denkt ze gewoon actief mee. Daardoor bouwt ze onmiskenbaar mee aan het moderne Europese Babel.”
De partij „lijkt ook wel bevangen door oikofobie, een ziekelijke neiging om het eigene te vernietigen en de moderne ideeën te omhelzen”, constateert de stichting in de jongste uitgave van haar blad ”In het spoor”.
Van het pleiten om Gods Woord tot richtsnoer van het beleid te maken, komt in het Europees Parlement „bitter weinig terecht.”
Daarbij komt de samenwerking met de CU in Europa, een „inmiddels sterk verwaterde partij die reeds tal van on-Bijbelse standpunten huldigt.”
Dat alles maakt een stem op de CU-SGP-lijst „onverantwoord.”
Datzelfde geldt voor een stem op de PVV, hoewel die partij pleit voor een vertrek uit de EU. „Hun pleidooi ondersteunen wij van harte”, zegt Verwijs. „Maar de PVV is een voluit seculiere partij.”
Ook een keuze voor de christelijke partij ”Jezus Leeft” –die eveneens uit de EU wil– raadt de stichting „beslist” af, aldus Verwijs. Niet alleen vanwege de naam van die partij, daar die „uitnodigt tot een oneerbiedig en ijdel gebruik van de naam Jezus.” Maar ook omdat het gedachtegoed van de partij „op diverse punten onbijbels en ongereformeerd is.”
Ongeoorloofde middelen
Als christenen wegblijven uit Brussel, laten ze de EU over aan de seculiere buitenwereld. Een Bijbels geluid wordt daar dan niet meer gehoord. „Een goed doel heiligt het gebruik van ongeoorloofde middelen niet”, reageert Verwijs. Hij noemt het daarnaast „tegenstrijdig” om zitting te nemen in een parlement „dat we principieel zo snel mogelijk opgeheven willen zien.”
Niet in het Europees Parlement, maar in Den Haag „moeten we zijn om te pleiten voor het terugnemen van de aan Europa overgedragen delen van onze, door God geschonken, Nederlandse soevereiniteit”, stelt hij. „Daar wordt erover beslist.”
Zou de stichting dan niet juist bij nationale verkiezingen moeten pleiten voor een stem op een anti-Europese partij? „Ja”, antwoordt Verwijs, „maar het probleem is dat er geen enkele landelijke partij is die Gods Woord tot grondslag heeft én krachtig tegen Europa stelling neemt.”
De stichtingssecretaris erkent grif dat ook in Nederland –net als in Europa– veel gebeurt dat tegen Gods Woord en wet indruist. „Maar anders dan in Europa is de volkssoevereiniteit niet als staatsrechtelijk principe in de grondwet verankerd. Daarin ligt nog ruimte voor politieke participatie in de nationale politiek.”
Verwijs heeft overigens geen idee hoeveel mensen gehoor geven aan de steeds terugkerende oproep van de stichting om bij Europese verkiezingen de stembus te mijden. „Daar zijn, voor zover wij weten, geen betrouwbare gegevens over bekend.”