Buitenland
EU scherpt sancties aan na annexatie Krim

BRUSSEL (ANP). De Europese Unie scherpt haar sancties aan na de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim. De zogenoemde zwarte lijst met personen die verantwoordelijk zijn voor de Russische agressie in Oekraïne wordt uitgebreid met 12 namen. In totaal mogen nu 33 personen uit Rusland en de Krim de EU niet meer in en zij kunnen geen aanspraak maken op hun Europese tegoeden.

Foto EPA
Foto EPA

Dat werd bekendgemaakt in de nacht van donderdag op vrijdag na afloop van topoverleg tussen de regeringsleiders en staatshoofden van de 28 EU-landen in Brussel. Welke extra namen op de zwarte lijst staan, wordt vrijdag bekend. EU-president Herman Van Rompuy sprak over „hooggeplaatste personen”, maar of hier ook de directe kring rond de Russische president Vladimir Poetin bij zit, is maar de vraag. Minister-president Mark Rutte sprak over mensen die een sleutelrol hebben gespeeld bij annexatie van de Krim.

De eerstvolgende EU-Rusland-top in het Russische Sotsji in juni is ook afgeblazen door de EU, zo zei Van Rompuy. Bovendien wordt reguliere overleg tussen Rusland en EU-landen opgeschort. De Nederlandse handelsmissie naar Rusland gaat vooralsnog door, aldus Rutte.

De EU hoopt dat er snel overeenstemming komt voor een missie van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) in Oekraïne. Als dat niet lukt, komt er een EU-missie om te bemiddelen, aldus Van Rompuy.

Hij riep iedereen op het hoofd koel te houden. „Het doel is dat de spanningen afnemen en dat er een politieke oplossing komt.” Hij onderstreepte wel dat de EU het gehouden referendum op de Krim niet erkent en in de toekomst niet zal erkennen.

Ook veroordeelde hij de annexatie van de Krim door de Russen: „In de 21e eeuw is er geen plaats om met geweld de grenzen op het Europese continent te veranderen.”

Volgens Rutte is en blijft de beste optie een politieke oplossing via de onderhandelingstafel. „Alle alternatieven zijn slechter.” Maar dat vergt wel politieke wil en concrete stappen van Rusland, aldus de premier.

De EU-leiders hebben de Europese Commissie gevraagd al verdere, zwaardere economische sancties voor te bereiden, in het geval de situatie nog verder uit de hand loopt. Daarbij wordt gekeken naar „alle economische sectoren”, aldus Van Rompuy. Eerder werd er in Brussel gespeculeerd over een wapenembargo of een exportverbod voor hoogtechnische technologie.

Wanneer er besloten wordt om deze zwaardere sancties in te zetten hangt af van de stappen van Rusland. „Het is aan ons om te bepalen wanneer we deze maatregelen lanceren. We zullen elke stap van Rusland afzonderlijk beoordelen”, aldus Van Rompuy.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer