Politiek

Waardering veehouders voor vrijgeven mkz-documenten

DEN HAAG. De veehouders uit Kootwijkerbroek die in 2001 zijn getroffen door de mkz-crisis waarderen het dat staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) ruim 8000 interne laboratoriumdocumenten over de testen tijdens de crisis beschikbaar heeft gesteld.

Redactie politiek
16 January 2014 15:47Gewijzigd op 15 November 2020 08:14Leestijd 2 minuten
Protest tegen ruimingen. Foto RD, Henk Visscher
Protest tegen ruimingen. Foto RD, Henk Visscher

„Haar voorgangers hielden de stukken steeds achter”, aldus bestuurslid Lau Jansen van de Stichting Onderzoek MKZ Crisis Kootwijkerbroek donderdag.

De stukken die zijn vrijgegeven, betreffen digitale versies van de oorspronkelijke protocollen van de testen die in 2001 zijn uitgevoerd op monsters van dieren uit het hele land, die verdacht waren van een mkz-besmetting. Het overgrote deel van de testen gaf negatieve uitslagen voor het mkz-virus (dus geen besmetting).

Uit de dossiers blijkt volgens Jansen dat in 2001 bij maximaal 69 dieren door middel van testen op mkz-virus is gevonden. Er zijn ongeveer 280.000 dieren afgemaakt. Het percentage besmette dieren, waarvan in het laboratorium virus was gevonden, is 0,246 promille. 99,975% van de dieren is gedood zonder dat bij hen virus was gevonden.

„De verhouding tussen het aantal besmette en gedode dieren is dus extreem”, concludeert Jansen. „Ik was erop voorbereid dat de verhouding scheef zou zijn, maar niet dat die zó scheef zou zijn. De nu gebleken verhouding toont de absurditeit van de destijds getroffen maatregelen.”

In het Kamerdebat van afgelopen woensdag over dierziekten dankte CU-Kamerlid Dik-Faber staatssecretaris Dijksma voor het vrijgeven van de 8000 documenten. Ze hoopt dat de onderste steen boven komt. Wat Dik-Faber betreft, moet er namelijk een einde komen aan de sterke twijfels die nog steeds bestaan over de mkz-crisis in 2001.

„Ergens in de komende maanden” zal het College van Beroep zich weer buigen over de mkz-perikelen, verwacht Jansen. „Voor de eerste maal sinds 2001 gaat dan een onafhankelijke rechter de zaak inhoudelijk toetsen.

Er lopen in totaal drie procedures van Kootwijkerbroekers tegen de ruimingsbesluiten uit 2001 en een gecombineerde procedure van alle geruimde veehouders te Kamperveen.

Meer over
MKZ

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer