Kerk & religie
Directeur dienstencentrum PKN: Kerkgebouw is secundair

UTRECHT. Gemeenten binnen 
de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) staan voor cruciale vragen en moeten die voorzien van antwoorden in hun eigen context. Dat zei directeur Haaije Feenstra van het Landelijk Dienstencentrum van de Protestantse Kerk maandag tijdens de nieuwjaarsreceptie van de kerk in Utrecht.

Redactie kerk
beeld ANP
beeld ANP

„Wij zullen steeds meer een beweging worden van gelovigen: volgelingen van onze Heere en Heiland Jezus Christus”, zei Feenstra. „Volgelingen die Hem herkennen en erkennen als de Weg, de Waarheid en het Leven, en die in Zijn spoor willen gaan, hoe die weg ook zal gaan.”

Dat betekent „dat we onze gehechtheid aan gebouwen en regelgeving soms los moeten laten”, aldus de directeur van de dienstenorganisatie. „Nu al zullen we moeten beginnen met nadenken over hoe onze kerk er in 2025 bij benadering zal uitzien. Welke ondersteuning zij nodig heeft en wat zij zich kan permitteren.” De Protestantse Kerk verliest ieder jaar zo’n 40.000 tot 50.000 leden.

Als Feenstra naar de Protestantse Kerk kijkt, ziet hij een kerk „die pionerend bezig is om haar missionaire en diaconale profiel vorm te geven.” Het kerkverband maakte onder meer een start met honderd pioniersplekken in het land. „In 2014 hopen we de eerste vijftig op de kaart te hebben staan”, gaf Feenstra aan. Eind vorig jaar stonden zo’n vijftien van de pioniersplekken nieuwe stijl op het punt van beginnen.

Een ander speerpunt dit jaar is de ontwikkeling van het nieuwe Roosevelthuis op Hydepark in Doorn. De bedoeling is dat dit jaar de eerste paal de grond in gaat. De exploitatie van het conferentiecentrum stopt daarom per 1 juli op het landgoed en wordt tijdelijk ondergebracht in Utrecht bij het Landelijk Dienstencentrum.

De Protestantse Kerk in Nederland bestaat in 2014 tien jaar en laat dat niet onopgemerkt voorbij gaan, kondigde de directeur verder aan. Er komt onder meer een „bijzondere kerkdienst” op 14 september. Verder wil de kerk een bijeenkomst voor alle predikanten organiseren. „Verbinden is een belangrijke rol voor de kerk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer