Binnenland
Rechtbank: Ontslag trouwambtenaar Pijl terecht

DEN HAAG. De gemeente Den Haag heeft zorgvuldig gehandeld bij het ontslag van trouwambtenaar W. J. Pijl. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdagmorgen uitgesproken. Pijl legt zich er niet bij neer en gaat in hoger beroep.

Redactie politiek
23 October 2013 11:47Gewijzigd op 11 February 2021 10:18
Pijl voor het Haagse stadhuis. Foto ANP
Pijl voor het Haagse stadhuis. Foto ANP

Den Haag ontsloeg Pijl in 2012 nadat hij in het dagblad Trouw had laten weten gewetensbezwaren te hebben tegen het sluiten van huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht.

Volgens de afdeling bestuursrecht van de Haagse rechtbank handelde de gemeente Den Haag niet onzorgvuldig. Gemeenten mogen tot op heden zelf bepalen of ze trouwambtenaren met gewetensbezwaren in dienst nemen of niet. De gemeente Den Haag heeft sinds 2007 het beleid dat ze geen trouwambtenaren wil die weigeren homohuwelijken te sluiten. Het ontslag van Pijl past in dat beleid, zo meent de rechtbank.

Omdat de gemeente Den Haag er bewust voor gekozen heeft om de sociale acceptatie van homoseksuelen te bevorderen, is het volgens de rechtbank gerechtvaardigd dat Pijl ontslag heeft gekregen. Dat ontslag is ook niet buiten proporties. Omdat Pijl een bijzonder ambtenaar was die geen dienstverband met de gemeente heeft, kon de gemeente hem geen andere functie binnen de organisatie aanbieden.

Pijl is „verbaasd” over de uitspraak, liet hij woensdagmorgen desgevraagd weten. „De commissie bezwaar en beroep van de gemeente Den Haag heeft een heel andere uitspraak gedaan. Met die uitspraak doet de rechter niets.”

Volgens Pijl heeft de rechter naar de uitspraak toe geredeneerd. Voor hem is dat reden om in hoger beroep te gaan.

De RMU, die Pijl bijstond, is teleurgesteld over de uitspraak. Volgens bestuurder P. Schalk lijkt het erop dat de verandering in de opvattingen „rond het zogenoemde homohuwelijk de hele samenleving doortrekken, ook de rechtspraak.”

Schalk erkent dat de rechter bij de botsing van grondrechten tot een oordeel moet komen. „Daarbij gaat het in dit geval om het gelijkheidsbeginsel tegenover de godsdienstvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. De rechtbank kiest hier voor het gelijkheidsbeginsel, maar ik vraag me af of dat proportioneel is.”

Volgens Schalk zijn er mogelijkheden voor gemeenten om ook trouwambtenaren met gewetensbezwaren in dienst te hebben zonder dat homostellen die willen trouwen door hen worden geweigerd. „De Raad van State heeft in een advies erop gewezen dat er roostertechnisch volop mogelijkheden zijn.” Voor de RMU is er aanleiding om de kwestie voor te leggen aan de Centrale Raad van Beroep.


Zie ook:

Uitspraak over trouwambtenaar Pijl binnen zes weken

“Ik wil God meer gehoorzamen dan mensen” – interview met W. J. Pijl (Reformatorische Dagblad, 11-11-2011)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer