DEN HAAG. Als God helemaal ontbreekt, als er geen oog is voor Zijn goede geboden en het alleen maar gaat over koopkracht en economie, „dan hebben we niet alleen een economische crisis, maar dan tekent dat ook een aangrijpende geestelijke crisis”, zei SGP-fractievoorzitter Van der Staaij woensdag bij de algemene politieke beschouwingen.
Hij beperkte zich in zijn bijdrage aan het debat daarom niet alleen tot materiële zaken, maar ging ook de diepte in. „Er is redding en vernieuwing mogelijk voor ieder mens, wie hij of zij ook is en wat hij ook op zijn kerfstok heeft”, hield de SGP’er Kamer en kabinet voor. „Jezus Christus is de Ark van behoud. Bij Hem is er leven, perspectief en geborgenheid.”
De SGP-leider pleitte verder voor een pooierverbod. „Laat iedereen nu eens horen en zien hoeveel mensen er door een opeenstapeling van problemen in de prostitutie belanden en er vervolgens tegen hun zin in verstrikt raken.”
Ook kaartte hij de „schunnige” site van Second Love aan, die getrouwde mensen oproept tot overspel. „Als je die reclames niet aan banden wilt leggen”, zei hij tegen premier Rutte, „verplicht die bedrogsites maar eens tot een bijsluiter met de tekst ”Vreemdgaan dupeert kinderen”.”
Van der Staaij betoogde verder dat het kabinet het tegengaan van geloofsvervolging tot speerpunt van beleid moet maken.
Tevens vroeg hij Rutte „op zijn minst” te proberen het aantal abortussen in ons land terug te dringen. „Abortus mag volgens de liberale abortuswet in Nederland alleen in een onontkoombare noodsituatie. Je maakt mij niet wijs dat dit meer dan 30.000 keer per jaar het geval is.”
Zijn ChristenUniecollega Slob sneed dat „gevoelige punt” ook aan. „Wat zou het mooi zijn als we samen kunnen voorkomen dat vrouwen in nood tot de verregaandste stap overgaan die bij ongewenste zwangerschappen kan worden genomen”, zei hij tegen de premier. „Dat komt bij mij diep vanbinnen.”
Hij veroordeelde de „misplaatste oproep” van Rutte om al consumerend uit de crisis te komen. „Wij hebben de aarde in bruikleen gekregen van onze Schepper. Daar moeten we zuinig op zijn. We hebben echter op te grote voet geleefd, ook in ecologisch opzicht.” Het kabinet moet daarom „duurzame innovatie” nu een kans geven, betoogde hij.
De ChristenUnieleider kaartte in dat verband ook voedselverspilling en overconsumptie aan. „Stimuleer projecten en onderzoeken die bevorderen dat wij beter met ons voedsel omgaan”, vroeg hij het kabinet. „En waardeer degenen die ons voedsel produceren. Geef boeren een eerlijke prijs.”
Slob stelde dat op Kamer en kabinet de plicht rust om „overheidsmacht dienstbaar te maken aan gerechtigheid. Doe recht aan wat kwetsbaar is.”
Dat kan, hield hij Rutte voor, door te strijden tegen mensenhandel, door niet te bezuinigen op ontwikkelingsamenwerking, door asielzoekers humaan te behandelen en door weduwen en weduwnaars niet te korten.
Hij vroeg verder om „compassie” te tonen met mensen in landen als Syrië, Kenia, Pakistan en Egypte. „Laten we hen waar mogelijk bijstaan.”