Economie

Esselink in Middelharnis: van draineerbuis naar prefab woning

„100 jaar de tijd vooruit”, staat er op de vlaggen die wapperen bij het bedrijf. Het is de jubileumslogan van Imabo Esselink, leverancier van bouwmaterialen. Directeur Taco van Dieren: „We geven ermee aan dat we altijd op de markt vooruitlopen. Al een eeuw lang proberen we vooraan te staan in ontwikkelingen.”

Arie de Rooij
16 July 2013 18:08Gewijzigd op 15 November 2020 04:46
MIDDELHARNIS. Bij Esselink vond op 5 juli een wisseling van de wacht plaats. V.l.n.r. scheidend directeur T. C. van Dieren, en de huidige directieleden Koos Goedegebuur, Teus-Jan van Dieren en Taco van Dieren. Beeld Esselink en Wim van Vossen
MIDDELHARNIS. Bij Esselink vond op 5 juli een wisseling van de wacht plaats. V.l.n.r. scheidend directeur T. C. van Dieren, en de huidige directieleden Koos Goedegebuur, Teus-Jan van Dieren en Taco van Dieren. Beeld Esselink en Wim van Vossen

Cornelis Esselink begon in 1913 in Middelharnis met de verkoop van betonnen draineerbuizen. „Je had hier veel boeren. Hun grond was vaak drijfnat, en met die buizen kon je daar wat aan doen”, vertelt zijn kleinzoon ing. T. C. (Teus) van Dieren (65). Die bestuurde de onderneming vanaf 1970. Begin juli, bij de viering van het honderdjarig bestaan van de zaak, droeg hij de leiding over aan zijn zoons Teus-Jan (39) en Taco (38). Die vormen nu samen met Koos Goedegebuur (60) de directie.

Het familiebedrijf op Goeree-Overflakkee groeide uit tot een grote leverancier van bouwmaterialen. Als we praten over de historie licht Van Dieren sr. 1953 eruit, toen „de ramp” ook Esselink zwaar trof. Panden stonden onder water, goederen en admi­nistratie gingen verloren. Maar dat dieptepunt gaf tegelijk de aanzet tot een bloeiperiode. „Er moest daarna volop gebouwd worden op het eiland en dat betekende veel vraag naar onze producten.”

Imabo Esselink telt drie locaties. De hoofdvestiging, in Middelharnis, met kantoor, magazijnen en showroom, verhuisde in 1999 naar een nieuw pand op het industrieterrein. Verder zijn er afhaalvestigingen in Zierikzee en Hellevoetsluis, waar iedereen met bestelwagen of aanhanger naar binnen kan rijden, het drive-in- of doorrijconcept.

De klantenkring bestaat voor het merendeel uit aannemers, installateurs en zzp’ers, de professionals in de bouw. Zij kopen dakpannen, stenen, tegels, deuren, cement, hout en alles wat je maar kunt bedenken voor het werk op de bouwplaats. Maar ook particulieren die gaan verbouwen, weten Esselink te vinden.

De afzet strekt zich uit over het zuidwesten van Nederland. „Wij spreken de taal van dit gebied”, zegt Taco van Dieren. „De meeste klanten zijn geen eendagsvliegen, soms doen we tientallen jaren zaken met elkaar. Kernwaarden van ons zijn, vanuit een christelijke levensvisie: betrokken, duurzaam en betrouwbaar; die gelden ook voor de band met onze relaties.”

Inmiddels zijn er vergevorderde plannen voor de bouw van een vierde vestiging, langs de snelweg in Heinenoord. De directeur: „Ik erken dat je daarvoor in deze tijd van crisis, met grote prijsdruk en een hoog risico van faillissementen onder afnemers, een beetje lef moet hebben. We roeien tegen de stroom in. Maar we zien in die regio kansen om nieuwe klanten aan ons te binden.” Hij tekent daarbij aan dat concurrenten, met name twee internationale concerns (Raab Karcher en CRH), uit rendementsoverwegingen flink snijden in hun dienst­verlening. „Wij kunnen een betere service bieden, door snel in te spelen op individuele wensen.”

De bouwmaterialen worden overal in de wereld ingekocht. Dat gebeurt voor een belangrijk deel via Imabo. Dat is een orga­nisatie waarin handelaren hun inkoop bundelen. Met meer volume kun je nu eenmaal betere prijzen bedingen. In 2006 fuseerde Imabo met Bouwcenter, eenzelfde 
soort samenwerkingsverband. Onder invloed daarvan wordt per 1 januari 2014 de naam gewijzigd van Imabo Esselink in Bouwcenter Esselink. „De tijd is rijp om als combinatie, zonder dat de aangesloten bedrijven veranderen, ook in de naam gezamenlijk naar buiten te treden.” Tegelijk krijgt Esselink dan een nieuw logo.

De onderneming slaat niet alleen de vleugels uit in de sector bouwmaterialen. Zij beschikt tevens, als franchisenemer, over vijf Gamma’s (Ridderkerk, Vlissingen, Hellevoetsluis, Goes en Zwijndrecht) en één Karwei (Tiel), bouwmarkten voor de doe-het-zelver, voor de consument. De eerste opende de deuren in 1984. „Een tweede activiteit van ons.” Ook is er sprake van belangen in twee betoncentrales (Zierikzee en Stellendam). Voorts heeft Esselink sinds 2010 de prefabdaken­fabriek Topdak uit Middelharnis volledig in eigendom.

Topdak gaat complete casco’s fabriceren voor energieneutrale woningen, extreem geïsoleerd en met warmtewinning uit de grond. Van Dieren jr.: „Daarin ligt de toekomst van de bouw: prefab en energiezuinig, de aannemer bouwt het huis af. Bouwen op de traditionele manier is er straks niet meer bij. Met Topdak willen we anticiperen op die trend.” De overname illustreert het nog eens: Esselink, de tijd vooruit.


Bedrijfsgegevens

Bedrijf: Esselink

Hoofdvestiging: Middelharnis

Activiteit: leverancier van bouwmaterialen en franchisenemer van bouwmarkten

Aantal werknemers: ongeveer 300

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer