Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf heeft een kunstgreep toegepast om te voorkomen dat PVV-leider Geert Wilders op 30 april bij kersverse koning Willem-Alexander op tv zou verschijnen. Dat schrijft de Volkskrant.
Door een onvoorziene samenloop van omstandigheden was Wilders bijna een van de vijf volksvertegenwoordigers die Willem-Alexander in de Commissie van In- en Uitgeleide mochten vergezellen bij zijn entree in de Nieuwe Kerk.
Naar eigen zeggen wilde De Graaf Wilders er liever niet bij vanwege diens problematische relatie met het Koninklijk Huis, waarop de PVV’er vaak harde kritiek heeft.
De Graaf wist Wilders buiten de Commissie van In- en Uitgeleide te houden door SGP-leider Kees van der Staaij naar voren te schuiven. Die zou aanvankelijk buiten de boot vallen omdat zijn partijgenoot in de Eerste Kamer, Gerrit Holdijk, al deel uitmaakte van de Commissie en twee vertegenwoordigers van dezelfde partij onwenselijk werd geacht. Doordat Holdijk op verzoek van De Graaf alsnog van zijn plaats afzag, kon laatstgenoemde Van der Staaij de plaats van Wilders laten innemen.
Via twitter heeft Wilders al op het artikel in de Volkskrant gereageerd: „Als de VVD-senaatsvoorzitter de zaak echt heeft gemanipuleerd moet hij zijn biezen pakken en aftreden.”
Later woensdagmorgen kondigde de PVV aan Kamervragen te stellen. Marcel de Graaff, de PVV-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, laat weten dat het „een merkwaardig verhaal” is tot nu toe. „Als dit waar is, staat de onpartijdigheid van de voorzitter op het spel. We willen precies weten hoe het zit.”
Volgens een woordvoerder van de Eerste Kamer heeft Fred de Graaf geen stokje voor de deelname van Wilders gestoken. De PVV-leider zou voor de Commissie van In- en Uitgeleide „gewoon zijn uitgenodigd” als hij aan de beurt was gekomen.