Economie
Akkoord hervorming EU-visbeleid: bijvangst niet meer overboord

BRUSSEL (ANP). Het teruggooien van bijvangst in de visserij in de EU-wateren is niet langer toegestaan. Vissers zullen de ongewenste vis mee aan wal moeten brengen. Zo moet overbevissing worden tegengegaan. Vissers worden immers verplicht alle gevangen vis mee te terug nemen en kunnen dus minder selectief op bepaalde vissoorten vissen.

Beeld ANP
Beeld ANP

Het Europees Parlement, de Europese Commissie en de EU-lidstaten zijn het in de nacht van woensdag op donderdag eens geworden over de hervorming van het visbeleid in de EU. Het nieuwe beleid moet in 2014 gaan gelden.

Met deze maatregelen moet overbevissing worden tegengegaan. Vissers worden immers verplicht bijna alle gevangen vis mee terug te nemen en zullen dus in de toekomst veel bewuster moeten gaan vissen op de door hen gewenste vissoort om te veel bijvangst te vermijden. Veel van de teruggegooide vissen sterven met als gevolg dat het met bepaalde vissoorten zeer slecht gaat.

Europees Commissisaris Maria Damanaki (Visserijbeleid) sprak over een „historische stap”. Volgens haar zal de manier van vissen radicaal veranderen. De eurocommissaris sprak over het garanderen van een duurzame toekomst voor de visstanden en de sector.

Ook werden de partijen het erover eens dat de visquota (maximaal toegestane visvangst per vissoort) vastgesteld zullen worden op basis van wetenschappelijke cijfers over de visstanden. Tot nu toe gaven wetenschappers ook advies, maar dat werd door de partijen meestal enkel als aftrap voor de discussie gebruikt in plaats van als bindend advies.

In de toekomst zullen niet alle besluiten over de visquota in Brussel genomen worden, maar in de visgebieden zelf. ‘Regionalisering’ noemde Damanaki dit. De EU-ministers van Landbouw is in het verleden vaak verweten economische belangen zwaarder te laten meewegen in hun besluiten dan het belang van de visstand.

Milieuorganisatie Greenpeace noemde het akkoord goed nieuws, omdat de waarde van kleinschalige visserij erkend wordt. Europarlementariër Gerben-Jan Gebrandy (D66) bestempelde de deal als „een eerste maar grote stap naar duurzame visserij”. Zijn CDA-collega Lambert van Nistelrooij denkt dat alles werkbaarder wordt voor vissers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer