„Het Licht der wereld uitstralen in de lichtstad”
Eindhoven is voor het gezin Lantinga een stad met veel plus- en weinig minpunten. Ondertussen proberen ze in de niet-christelijke omgeving hun christelijke missie uit te dragen.
Een vierkant pleintje, aan alle kanten omgeven door eengezinswoningen. Wat opgeschoten jongeren staan bij een brommer. Een gerokt meisje en haar broertje schommelen, maar komen als hun vader hen naar binnen roept. Het is rustig in de noordwestelijke Eindhovense woonwijk Heesterakker.
De familie Lantinga vormt het enige meelevend christelijke gezin aan het plein. Robert en Joke (beiden 46) streken er in 1999 neer. Robert ging na zijn technische studie aan de slag bij Philips in Eindhoven en wilde graag dicht bij zijn werk wonen. „We hebben dit huis gekocht met het oog op de school waar onze eventuele kinderen naartoe konden gaan”, vertelt Joke. Die staat op tien minuten fietsafstand.
Nienke (12) en Niels (10) hebben het prima naar de zin in hun wijk. Nienke heeft er geen vriendinnen, Niels wel een paar vrienden. „Daar speel ik mee, zoals tikkertje of voetballen.”
Het echtpaar sloot zich destijds aan bij de hervormd-gereformeerde evangelisatie in Eindhoven, met slechts één dienst per zondag.
Naar buiten
De Lantinga’s maakten mee hoe het kleine clubje van 70 man zich via een zendingsgemeente ontwikkelde tot een reguliere wijkgemeente met 250 mensen, behorend tot de Gereformeerde Bond binnen de Protestantse Kerk in Nederland. „De gemeente was eerst naar binnen gericht, maar treedt nu meer naar buiten”, vertelt Joke. „’s Ochtends is er een dienst met een missionair karakter, ’s middags een dienst die op de gemeente zelf is gericht.”
De missionaire insteek heeft tot gevolg dat de Kruispuntgemeente groeit, constateert Robert, die bezoekbroeder is. „We hebben een actieve gemeente. De Alpha-cursus wordt er gegeven voor zoekers. Een aantal cursisten heeft belijdenis gedaan.”
Ook Niels en Nienke dragen hun steentje bij aan de gemeente. Af en toe nemen ze onkerkelijke vriendjes en vriendinnetjes mee naar de jeugdclub van hun kerk. Ook zijn ze, net als hun moeder, actief in het kinderwerk.
Niet alleen de groei van hun gemeente, ook de start en groei van de Evangelische Basisschool Online tot de huidige 350 leerlingen stemt het echtpaar Lantinga dankbaar. Joke, die er remedial teacher is: „Kinderen uit evangelische gemeenten tot en met de gereformeerde gemeente gaan er naartoe. Ook de leerkrachten komen uit deze kerken.”
Zowel de groei van de gemeente als van de school waarin zij participeren, verwondert de Lantinga’s. Die gaat in tegen de trend in het seculariserende Eindhoven. De rooms-katholieke kerk en de protestantse gemeente Eindhoven moesten de afgelopen jaren een fors aantal van hun kerkgebouwen afstoten.
Vorig jaar betrok de Kruispuntgemeente een van die godshuizen, de Morgensterkerk. „Dat is het mooie van Eindhoven: niets is vanzelfsprekend”, stelt Robert. „We zien hoe Gods hand bezig is, ook in onze woonplaats.”
Dat neemt niet weg dat Joke bij missionaire activiteiten vaak weerstand ervaart. Zoals een buurtgenoot die bot weigerde dat de kerststal van de door de Kruispuntgemeente georganiseerde ”Herdertjestocht” in zijn tuin mocht staan en een negatief antwoord bij een actie van de Kruispuntgemeente om buurtbewoners uit te nodigen voor een paasontbijt.
Ook was er een verbijsterde reactie op Jokes opmerking dat er leven na dit leven is en onbegrip na haar belijdenis dat zij bij Jezus en niet bij boeddha rust krijgt. „Meestal is de houding echter vrijblijvend. Zo van: „Jullie geloven, maar wij niet.” Mensen zijn niet nieuwsgierig naar onze levensopvattingen.”
Een enkele keer is er een kleine opening om over het geloof te praten. Joke: „Toen de vader van onze Turkse buurvrouw overleed, zei ik dat we voor hen zouden bidden. Dat vond ze fijn. Op dat moment kon ik iets vertellen over wat wij geloven, over Jezus. Daar bleef het echter bij. Ik vind het lastig om ons geloof uit te dragen zonder ermee te koop te lopen. Wij bidden ervoor dat we in de lichtstad het Licht van de wereld mogen uitstralen. Dat de Heere ons laat weten hoe we dat kunnen doen.”
Ook in diaconaal opzicht wil de familie Lantinga in Eindhoven aanwezig zijn. Robert: „Wij doen mee aan de activiteiten van de diaconale stichting Present, zoals kerstpakketten uitdelen.”
Onderwijs
Een nadeel van het wonen in het voorheen rooms-katholieke Eindhoven is de afwezigheid van een positief christelijke school voor voortgezet onderwijs. Nienke gaat volgend schooljaar naar het protestants-christelijke Christiaan Huygens College. „Dat is in naam christelijk”, meent Joke. „Op een informatieavond zei nota bene de docent godsdienst dat hij niet over God wilde praten. Ik zie er tegenop onze kinderen daarheen te sturen. We weten nog niet waar ze aan mee zouden moeten doen. We zullen Nienke en Niels daarop moeten voorbereiden. Bijvoorbeeld door hun te vertellen dat andere mensen niet in de schepping geloven.” Ook Nienke noemt de gang naar haar nieuwe school „spannend.”
Carnaval
Tijdens carnaval loopt er weleens een verkleed kind in de wijk. Joke: „Als op de atletiekvereniging van Niels en de muzieklessen van Nienke en Niels wordt gevraagd of wij ook carnaval gaan vieren, antwoorden we dat we dan niet doen. Helaas vraagt niemand daarover door.” Niels: „Mijn vriendjes hier gaan wel naar kindercarnaval: een beetje dansen op muziek. Ik kan de lol er niet van inzien.”
Wordt het gezin geconfronteerd met het uitgaansleven? Robert: „Er zijn wel wat cafés in het centrum, maar we zijn helemaal niet op het centrum gericht. Woensel, het hele noordoosten van Eindhoven, heeft een groot winkelcentrum. Daar hebben we alle noodzakelijke voorzieningen. We ervaren wel het genot van het wonen in een stad, maar niet de lasten.”
Jong in de stad is een serie over jonge christenen in de grote steden. Vandaag deel 3.
Eindhoven
Aantal inwoners: 218.433
Aantal stemmen op christelijke partijen (Tweede Kamerverkiezingen 2012):
CDA: 6.539 (5,39 procent)
CU: 1.336 (1,21 procent)
SGP: 178 (0,16 procent)
Grootste partij:
PvdA: 29.058 (26,27 procent)
Leden protestantse kerken:
PKN: 6.411
NGK: 603
CGK: 362
GKV: 354
GG: 53