Veel ouders van de kinderen in de christelijke kinderopvang 10forKIDS in Den Haag gaan ’s zondags niet naar de kerk. Toch vinden ze het geen probleem dat hun kinderen Bijbelverhalen horen en bidden. „We hebben nog nooit gehoord: Kan dat niet wat minder?”
Nog even wachten op Julian. Elf peuters zitten ongeduldig aan tafel te wachten tot het laatste jongetje aanschuift. Als een van hen begint te huilen, neemt locatiemanager Nicole Colijn-Hogewoning (26) het kleintje op schoot. „Julian komt bijna, dan kunnen we bidden.”
Zodra Julian in zijn kinderstoel zit, vouwen de peuters hun handen en spreekt de leidster een kort gebed uit. „Heere, wilt U dit eten zegenen? Om Jezus’ wil. Amen.” De meeste kinderen zeggen het laatste woord van het gebed mee. Colijn: „Het is onze wens om christelijke aspecten, zoals geduld hebben met elkaar en samen bidden, aan de kinderen mee te geven. Ouders waarderen het ook. Een vader van een van de kinderen die reformatorisch is opgevoed, maar nu niet meer godsdienstig is, vindt het prettig dat zijn kind de christelijke normen en waarden meekrijgt.”
Buitenlandse ouders
Direct na het ”amen” klinkt het: „Eet smakelijk!” Een van de kleintjes reageert in zijn eigen taal. „Bon appetit!” „Elf van deze twaalf peuters zijn kinderen van buitenlandse ouders die in Den Haag werken”, vertelt Colijn. „Ze worden door de leidsters gewoon in het Nederlands aangesproken, maar kennen de taal nog niet zodanig dat ze in het Nederlands kunnen antwoorden.”
Gemiddeld is iets meer dan de helft van de kinderen in 10forKIDS van buitenlandse afkomst. „Spaans, Italiaans, Georgisch, Russisch, Amerikaans”, gaat Colijn het rijtje etende peuters af. „Den Haag staat bekend als een internationale stad waar tienduizenden mensen uit alle delen van de wereld werken en wonen. Bijvoorbeeld op het hoofdkantoor van Shell of bij het internationaal gerechtshof. Onze kinderopvang staat midden in het Statenkwartier, een wijk waar veel van zulke expats wonen. De leidsters moeten vloeiend Engels kunnen spreken.”
Geschikte kinderopvang
Het idee om een christelijke kinder- en buitenschoolse opvang op te zetten, komt van Tineke Span-Hendrikse (39). Zij ontmoette tijdens haar werk in het provinciehuis van Zuid-Holland diverse christelijke collega’s die een geschikte kinderopvang zochten. Daarnaast was de reformatorische Eben-Haëzerschool in Den Haag op zoek naar een partner voor de buitenschoolse opvang. De school aan de Paulus Buijsstraat 51 had drie lokalen leegstaan.
Span had Colijn ontmoet op verjaardagen. Samen startten ze in 2011 de voorbereidingen voor het opzetten van de kinderopvang. In april vorig jaar begon de opvang met acht kinderen.
Momenteel kan 10forKIDS met 8 leidsters maximaal 25 kinderen opvangen, in de toekomst worden dat er 32. De buitenschoolse opvang biedt aan maximaal zestien kinderen activiteiten aan.
Terughoudendheid
De terughoudendheid die er in de reformatorische gezindte is als het gaat om kinderopvang, kunnen Span en Colijn wel begrijpen. „Toch leven we in een maatschappij waarin beide ouders vaak een lange studie achter de rug hebben, waarna ze ook graag met hun opgedane kennis een bijdrage aan de maatschappij leveren. Daarnaast gaat het bij kinderopvang niet alleen om de ouders. Voor het kind zelf is het ook leuk en leerzaam om met andere kinderen om te gaan.”
Het internationale karakter van de buurt waar de school staat, speelt ook een rol. „In het buitenland kennen ze geen deeltijdbanen. Buitenlandse werknemers werken hier vijf dagen per week. Ik denk niet dat hun kinderen slechter af zijn in een kinderopvang dan thuis. Hier leren ze met andere kinderen spelen en met schoolse activiteiten bezig te zijn. Nederlandse kinderen leren Engels en anderstalige kinderen leren Nederlands. ’s Morgens zijn de meesten blij dat ze hiernaartoe mogen, maar ’s middags staan ze ook weer te dansen als ze hun ouders zien. En zo hoort het ook.”
Cultuur en strand
Span en Colijn werken beiden vier dagen bij 10forKIDS en één dag elders. Span komt oorspronkelijk uit het Friese Lemmer, maar ging op 19-jarige leeftijd voor haar opleiding Europese studies aan De Haagse Hogeschool in de hofstad wonen. „De diversiteit van een grote stad trok mij aan. De cultuur –zo veel musea vlakbij– en de architectuur van al die statige oude herenhuizen, ik vind het prachtig. En natuurlijk het strand. Ik woon er op tien minuten fietsen vandaan. Heerlijk!”
Span kerkt in de hervormde Bethlehemgemeente. „Een jonge gemeente, met actieve predikanten, zoals P. J. Visser en nu L. J. Vogelaar. Ik zie dat veel jongeren graag in een grote stad wonen. Als ze uit Den Haag vertrekken, gaan ze vaak naar een andere grote stad, zoals Eindhoven, Utrecht of Amersfoort.”
Inrichting
Colijn is geboren in Katwijk, woont nu in Leiderdorp en kerkt daar in de gereformeerde gemeente. Ze heeft geen bepaalde voorkeur voor een stad of dorp, want de omgeving is voor haar niet bepalend, maar wel het huis waarin ze woont en de inrichting ervan. Ze besteedt hier dan ook graag veel aandacht aan.
Haar gevoel voor ontwerp en design komt ook binnen de kinderopvang goed van pas. „Ook voor de kinderen is het belangrijk dat de omgeving er mooi, schoon en rustgevend uitziet.”
Aantal inwoners: 502.802
Aantal stemmen op christelijke partijen (Tweede Kamerverkiezingen 2012):
CDA: 11.864 (4,39 procent)
CU: 4144 (1,53 procent)
SGP: 1375 (0,51 procent)
Grootste partij: PvdA 73.860 (27,31 procent)
Leden protestantse kerken:
PKN: 16.713 GG: 331
CGK: 766 NGK: 207
GKV: 626
Jong in de stad is een serie over jonge christenen in de grote steden. Vandaag deel 2.