Economie
Analyse: Cyprus zegt nee tegen reddingsplan; wat nu?

APELDOORN – Door het Europese reddingsplan te verwerpen, heeft het Cypriotische parlement een escalatie en zelfs een vertrek uit de eurozone dichterbij gebracht. Wat zijn nu nog de opties?

Marcel ten Broeke
20 March 2013 12:06Gewijzigd op 15 November 2020 02:35
Foto EPA
Foto EPA

Cyprus draait alsnog bij

De regeringspartij in Cyprus wilde de besluitvorming over het noodpakket eigenlijk opnieuw uitstellen, maar de overige partijen kozen ervoor het dinsdagavond toch in stemming te brengen. Dit bemoeilijkt de optie dat parlementariërs –na een extra nachtje slaap– nog anders over het steunpakket gaan denken.

Toch blijft het mogelijk dat er zich alsnog een meerderheid schaart achter een vorm van een spaardersheffing, aangevuld met bijvoorbeeld een financiële transactietaks, die het door de eurozone gewenste bedrag (5,8 miljard euro) oplevert, maar tegelijkertijd de kleinere spaarders wat ontziet.

Europa verzacht de eisen

Net als Griekenland dat voor elkaar kreeg, lijkt ook Cyprus erop te gokken dat de eurozone er zodanig veel belang aan hecht dat het land op de been blijft, dat het –als de nood hoog wordt– met een gunstiger pakket op de proppen komt.

Erg waarschijnlijk is dit niet, nu met name Duitsland –met verkiezingen voor de deur– niet van zins lijkt Russisch ‘maffiageld’ in Cyprus met Duits belastinggeld te redden.

Anderzijds wil niemand, zeker de Nederlandse eurogroepvoorzitter Dijsselbloem (PvdA) niet, een splitsing van de huidige eurozone op zijn geweten hebben, met alle gevolgen van dien dat een dergelijk precedent kan hebben voor het opnieuw oplaaien van de crisis in de eurozone, die juist een beetje leek af te nemen.

Cyprus en de eurolanden spelen daarom nu een stevig potje blufpoker. De grote vraag is wie er als eerste met de ogen knippert. Beide tegelijk, is ook een optie.

Rusland schiet te hulp

De Russische premier Poetin reageerde maandag niet zómaar zeer kritisch op het noodplan. Volgens schattingen staat er op Cypriotische banken zo’n 35 miljard euro aan Russisch geld gestald, waardoor de schade van een spaardersheffing voor Rusland bijzonder groot zou zijn.

De Cypriotische president stuurde zijn minister van Financiën al met de pet in de hand naar Moskou in de hoop dat Rusland kan bijspringen. Dat kan door Moskou een Cypriotische bank te laten overnemen, maar ook in ruil voor zeggenschap over de veelbelovende maar ook onzekere gasbel voor de kust van Cyprus. Het is echter de vraag of Europa een verdere geopolitieke greep van Rusland op Cyprus zal tolereren.

Het gaat mis

Nu al geldt dat iedere dag dat de banken in Cyprus langer gesloten blijven, het risico stijgt op een bankrun als de luiken er weer opengaan. Dat kan ontwrichtende gevolgen hebben voor de lokale banken.

Zonder vers geld –of dat nu van Europa komt, Rusland of van de Europese Centrale Bank– gaan die banken op termijn sowieso failliet, daarmee de staat en dan lijkt een euro-exit én de terugkeer van het Cypriotische pond onvermijdelijk. Daarmee stevent Cyprus af op een zware periode van onrust en inflatie en neemt zeer waarschijnlijk de druk toe op de overige zwakke eurolanden én hun banken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer