Kerk & religie
Rooms-Katholieke Kerk vereenvoudigt uitschrijfprocedure

UTRECHT – De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland heeft vrijdag een procedure om zich makkelijker uit te laten schrijven bekendgemaakt. De herziening is het gevolg van een besluit van de bisschoppenconferentie op 19 januari.

Kerkredactie
De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland vereenvoudigt de uitschrijfprocedures. Foto Wilfredo R Rodriguez H, Wikimedia
De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland vereenvoudigt de uitschrijfprocedures. Foto Wilfredo R Rodriguez H, Wikimedia

De afgelopen maanden werd de kritiek op de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland vanwege de ondoorzichtige uitschrijfprocedure steeds groter. Leden die hun kerklidmaatschap wilden opzeggen, moesten soms tot wel vijf formulieren opsturen naar plaatselijke en landelijke afdelingen. Als een parochie was opgeheven of gefuseerd, bleek het nog lastiger te achterhalen bij wie de opzegbrief gedeponeerd moest worden.

Dat leidde er toe dat verschillende particuliere initiatieven werden opgezet als ontdopen.nl en stapuitdekerk.nl. De rooms-katholieke mediadeskundige Eric van den Berg biedt op katholiek.nl ook verduidelijking van het uitschrijfproces. Dat kwam hem in het verleden herhaaldelijk op forse kritiek te staan van onder andere het Katholiek Nieuwsblad. Die verweet hem dat hij mensen hielp de kerk te verlaten.

Een kerkelijke woordvoerder liet in januari weten dat de Rooms-Katholieke Kerk niet bang is voor massale uitschrijvingen. Vaak schrijven mensen zich uit die al lange tijd niet meer betrokken waren bij de kerk.

Uitschrijven en ontdopen

Met de nieuwe regeling wordt de plaatselijke parochie verantwoordelijk voor het regelen van de uitschrijving bij de desbetreffende kerkelijke bureau’s. De regeling geldt voor de hele Nederlandse kerkprovincie en maakt een einde aan regionale of plaatselijke procedures. De nieuwe uitschrijfprocedure moet op elke lokale kerkwebsite worden gemeld. Uitschrijven blijft in de nieuwe regeling een zaak van de plaatselijke parochie. Het wordt dus niet landelijk geregeld.

Afscheid nemen van de Rooms-Katholieke Kerk kan op twee manieren: uitschrijven als kerklid en ontdopen. Bij de eerste vorm worden alle banden met de kerk doorgesneden maar blijft het kerklid vanwege de doop wel officieel lid van de wereldwijde Rooms-Katholieke Kerk.

Het ontdopen gaat een stap verder. Bij het ontdopen wordt een aantekening gemaakt in het doopregister. De Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk weigert namen door te strepen of te schrappen. De kerk heeft het standpunt dat het sacrament van de doop, voltrokken voor het aangezicht van God, eenmalig en onomkeerbaar is.

De kerk vermeldt dat men zich na beide handelingen ten alle tijde weer kan inschrijven bij de kerk.


Lees ook:

Aantal ontdopingen rooms-katholieke Vlamingen daalt na piekjaar 2010

Kerk verzet zich tegen ontdopen

Vlaamse leden RK-Kerk laten zich ontdopen

Commentaar: Ontdopen

Belgen laten zich uit protest ontdopen

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer