Buitenland

Noord-Korea voert nucleaire test uit, proef leidt tot aardbeving

PYONGYANG – Noord-Korea heeft in de nacht van maandag op dinsdag een nucleaire test uitgevoerd. De proef heeft geleid tot een aardbeving van 5,1 op de schaal van Richter.

Redactie digitale media
12 February 2013 06:30Gewijzigd op 15 November 2020 01:53
Een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie reageert op de nucleaire proef van buurland Noord-Korea. Foto EPA
Een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie reageert op de nucleaire proef van buurland Noord-Korea. Foto EPA

Na bevestigingen van onder meer Zuid-Korea en de Verenigde Naties, bevestigde Noord-Korea dinsdagochtend zelf dat het een ondergrondse nucleaire test heeft uitgevoerd.

Het regime meldt een kleinere versie van een nucleair mechanisme met een grotere explosiekracht te hebben gebruikt. De test is volgens Noord-Korea op een „veilige en perfecte manier” uitgevoerd.

De kernproef is een reactie op de „buitensporige” vijandelijkheid van de Verenigde Staten, die „met geweld” het vreedzame en soevereine recht van Noord-Korea om satellieten te lanceren ondermijnen.

Beving

Eerder in de nacht meldde het Amerikaanse geologiecentrum USGS de aardbeving. Omdat Noord-Korea weinig seismische activiteit heeft kon dit volgens het centrum wijzen op een nucleaire test die Noord-Korea had aangekondigd. Het USGS verklaarde dat het epicentrum dichtbij een bekend nucleair testterrein in het land lag.

Bedreiging

De nieuwe nucleaire proef die Noord-Korea heeft uitgevoerd is een directe uitdaging naar de internationale gemeenschap toe en een onvergeeflijke dreiging voor vrede en veiligheid van het Koreaanse schiereiland en noordoost-Azië. Dat heeft de Zuid-Koreaanse veiligheidsadviseur Chung Yung-woo dinsdag verklaard. Hij zei dat in een toespraak op de Zuid-Koreaanse televisie.

De Amerikaanse president Barack Obama uitte zich in soortgelijke bewoordingen. Hij noemde de derde kernproef van Noord-Korea een bedreiging voor „ons en de vrede en veiligheid in de wereld”. Hij sprak van een „hoogst provocerende actie” van het regime in Pyonyang, die de stabiliteit in het gebied rond het Koreaanse schiereiland ondermijnt.

Veiligheidsraad

Zuid-Korea heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen een spoedvergadering te beleggen. De vergadering vindt dinsdagmiddag 15.00 uur Nederlandse tijd plaats.

De Verenigde Staten, Zuid-Korea en de Europese leden willen dat de Veiligheidsraad een resolutie aanneemt die nieuwe sancties aan Pyongyang oplegt als er sprake zou zijn van een derde nucleaire test. Dat meldden diverse VN-diplomaten.

Het kan echter weken duren voordat een dergelijke resolutie wordt goedgekeurd. De twee eerdere proeven waren in 2006 en 2009. Tegen Noord-Korea werden in december nieuwe sancties getroffen na een raketlancering.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft dinsdag de nucleaire test van Noord-Korea veroordeeld. „Het is een duidelijke en ernstige overtreding van de Veiligheidsraadresolutie”, verklaarde hij.

Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meldde dinsdagochtend dat Noord-Korea China en de Verenigde Staten had geïnformeerd over de nucleaire proef.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie berekende dat de aardbeving moet zijn ontstaan door een nucleaire explosie van 6 tot 7 kiloton.

Navo

De Noord-Atlantische Raad, het bestuursorgaan van de NAVO, heeft de kernproef scherp veroordeeld. De raad noemde de proef ‘onverantwoordelijk’ en bovendien een flagrante schending van resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

„Deze onverantwoordelijke daad, samen met de raketlancering van december, is een ernstige bedreiging voor de internationale vrede, veiligheid en stabiliteit”, aldus de Noord-Atlantische Raad. „Het najagen van massavernietigingswapens door Noord-Korea komt neer op het voortdurend tarten van de VN-Veiligheidsraad en de bredere internationale gemeenschap.”

De NAVO heeft Noord-Korea opgeroepen om direct dit soort ‘provocerende acties’ te staken.

Sancties

De Japanse premier Shinzo Abe heeft dinsdag gezegd dat zijn land eigen sancties tegenover Noord-Korea overweegt.

„Ik heb opdracht gegeven dat we elke mogelijke manier om deze kwestie aan te pakken overwegen”, vertelde Abe aan journalisten na een vergadering van de Veiligheidsraad van Japan. „Dat is inclusief onze eigen sancties terwijl we blijven samenwerken met andere landen.”

Provocatie

Dat Noord-Korea een nieuwe kernproef heeft uitgevoerd, is voor minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) „een onverantwoordelijke provocatie”. De test ondermijnt de stabiliteit en veiligheid in de regio, en Noord-Korea isoleert zich nog verder, aldus de minister.

Timmermans wil dat de de Europese Unie en de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de proef veroordelen.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton kwam dinsdagmorgen inderdaad met een scherpe veroordeling van de kernproef. Zij noemde die een „schaamteloze uitdaging” van de pogingen om de verspreiding van kernwapens tegen te gaan en „een ondubbelzinnige schending” van de verplichtingen die de regering in Pyongyang heeft om geen kernwapens te produceren of te testen.

Bondgenoot

China heeft de kernproef van Noord-Korea dinsdag scherp veroordeeld. De belangrijkste bondgenoot van het stalinistische regime in Pyongyang roept het land op zich te houden aan zijn belofte om af te zien van nucleaire wapens en geen acties te ondernemen die de situatie op het Koreaanse schiereiland kunnen verslechteren.

„Het is China’s vaste overtuiging dat het Koreaanse schiereiland vrij van kernwapens moet blijven en dat verspreiding van kernwapens moet worden voorkomen. Ook moet de vrede en stabiliteit in het noordoosten van Azië gewaarborgd blijven”, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking in een verklaring weten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer