Kerk & religie

Monique Samuel: Kerk belangrijk voor samenhang in samenleving

APELDOORN – „Daar waar kerken zich niet vastklampen aan de vorm, maar wel aan de inhoud, is groei. En ook het omgekeerde: daar waar kerken krampachtig kerk zijn, maar de kernboodschap op losse schroeven komt te staan, is krimp en stagnatie.” Belangrijker nog dan groeicijfers voor de kerk vindt Monique Samuel dat de kerk weer voor cohesie kan zorgen in de samenleving.

Kerkredactie
15 January 2013 22:38Gewijzigd op 15 November 2020 01:20
Monique Samuel. Foto RD, Henk Visscher
Monique Samuel. Foto RD, Henk Visscher

Dat betoogt Samuel (23) in een weblog dat dinsdag werd gepubliceerd. Samuel werd in 2011 veel gevraagd door Nederlandse media om als Midden-Oostenkenner de situatie van de Arabische Lente in te schatten. Niet veel later werd bekend dat het huwelijk van haar en haar man aan de kant was gezet en dat ze uitkwam voor haar lesbische gevoelens.

Samuel is vanaf haar jeugd bij veel christelijke kerken binnen geweest. Onlangs schreef ze een boek over haar zoektocht naar God en de betekenis van religie voor Nederland. Uitgeverij Ark Media gaf het ”Dagboek van een zoekend christen” vorig jaar uit. In de bijlage Letter & Geest van dagblad Trouw publiceerde ze vorige maand een voorproefje.

Experimenteren met vorm en liturgie kan samengaan met onverkort vasthouden aan de inhoud van het christelijk geloof, stelt Samuel in haar nieuwste blog. Ze onderbouwt het met een bezoek aan enkele kerken die daar volgens haar ervaring mee hebben. „Met hun proactieve instelling trekken ze honderden jongeren en studenten. Tegelijk is de boodschap radicaal en duidelijk: streef naar geestelijke groei, God op de eerste plaats, een complete ommezwaai in je leven.”

Hoewel die inhoud van het geloof haar aanspreekt, hecht ze er wel waarde aan dat kerken het geloof op een bepaalde manier invulling geven in het dagelijks leven. Avondmaalstoegang zonder beperking van lidmaatschap of kerkelijke bijeenkomsten in samenwerking met andere religies kunnen op haar instemming rekenen. „De dogmatische kerk zoals onze (groot)ouders die kenden, stond weinig open voor andersdenkenden of gelovigen. En nog steeds is er vaak een enorme kloof tussen kerk en maatschappij. In menige kerk voel ik me als lesbienne of jonge vrouw weinig welkom.”

Zich welkom voelen, is voor Samuel belangrijk. Ze vindt dat de kerk in de samenleving mensen aan elkaar moet verbinden. Ook kerken die een stevig geluid uitdragen, kunnen dat. „Trouw blijven aan de kern van het Evangelie en duidelijk uitspreken waar je als kerk voor staat, leidt niet per definitie tot uitsluiting. (…) Trouw zijn aan de kern betekent dus ook trouw zijn aan Gods oneindige liefde voor ieder mens. Op zoek gaan naar de kern betekent ook eerlijk zijn over ons falen. De kerk heeft haar ware principes vaak verloochend. Net zoals ik zelf trouwens. Maar dat is geen reden om die principes net zolang bij te stellen tot ze tot een comfortabele leunstoel geworden zijn. Geloof wringt en schuurt, ook in 2013.”

Overtuigd zijn van het eigen gelijk is voor kerken een doodlopende weg, vindt Samuel. Geloof is voor haar een voortdurende zoektocht. „Vol zijn van je eigen gelijk is weinig hulpzaam. Het gaat dan ook niet om krampachtig vasthouden aan maar eerlijk op zoek gaan naar de kern, het goede nieuws, de blijde boodschap en daar opnieuw invulling aan geven in deze tijd.”


Lees ook:

Monique Samuel: Egyptische revolutie pakt op lange termijn goed uit

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer