BLESKENSGRAAF – Met 14 van de 21 zetels hebben de 3 christelijke partijen in de nieuwe gemeente Molenwaard een riante meerderheid. PvdA-lijsttrekker De Kruijk en VVD-lijsttrekker Van der Have-Schieving weten niet beter.
De SGP is in Molenwaard met 3164 stemmen de grootste partij geworden. Dat bleek net niet genoeg voor een zesde zetel: de SGP krijgt net als het CDA –2794 stemmen– vijf zetels in de raad van de fusiegemeente. De ChristenUnie –in 2010 nog de grootste stemmentrekker in Nieuw-Lekkerland, Graafstroom en Liesveld die per 1 januari opgaan in Molenwaard– komt uit op vier zetels, de PvdA op drie, terwijl Gemeentebelangen en VVD twee zetels in de wacht slepen.
PvdA-voorman De Kruijk zag zijn partij de hele avond stabiel op drie zetels staan; de VVD snoepte in het laatste uur nog een zetel van de SGP af.
Tevreden met het resultaat?
De Kruijk: „Ik heb al die tijd voorspeld dat we op drie zetels uit zouden komen. Ik ben er tevreden mee, ja. Natuurlijk had ik liever vier zetels in de wacht gesleept. Dan waren we een van de winnaars. Maar hier kan ik prima mee leven.” Van der Have: „Ik heb gemengde gevoelens. We rekenden aanvankelijk op vier zetels. In september waren we de tweede partij met 25 procent van de stemmen, pal achter de SGP. Door al dat landelijke gedoe –maar ook door de deelname van Gemeentebelangen– hebben we forse klappen gekregen. Anderzijds ben ik opgelucht. In de raad van Liesveld heb ik jaren in mijn eentje gezeten. Een vreselijk scenario. Ik was zo bang dat we op één zetel zouden blijven steken.”
Analyseert u de uitslag eens.
Van der Have: „De winst van de SGP had ik wel verwacht. De opkomst van het CDA verbaast me. De christendemocraten scoren erg goed; dwars tegen de landelijke trend in. Misschien werkt de oppositie die de partij landelijk voert wel positief.”
De Kruijk: „De drie christelijke partijen hebben een duidelijke meerderheid. Daar kan ik ze alleen maar mee feliciteren. Alleen hoop ik dat ze de wijsheid bezitten om niet met z’n drieën in een coalitie te gaan zitten. Zeker nu we een nieuwe gemeente gaan vormen, zou het goed zijn als er een niet-christelijke partij mee ging doen. Dan wordt een breder deel van de bevolking vertegenwoordigd.”
Niet bang voor christelijke overheersing?
De Kruijk: „Volstrekt niet. We leven en werken hier zonder problemen met elkaar. Sterker nog: we respecteren ieders mening en houden rekening met elkaar. Dat gaat vanzelf.”
Van der Have, aarzelend: „Nou, ik hoop niet dat de christelijke fracties samen een coalitie gaan vormen. Dat zou ik jammer vinden. Dan zouden we in Molenwaard stappen achteruit gaan zetten. De christelijke partijen zijn alle drie groot voorstander van behoud van de zondagsrust. Ik hoop dat ze daar realistisch mee omgaan.”
De koopzondag is weer een paar jaar van de baan?
De Kruijk: „Dat speelt in deze streek absoluut niet. Bijna alle winkeliers zijn van christelijken huize. Die peinzen er gewoon niet over hun winkel op zondag open te stellen. En wie dat wel doet, merkt het op maandag: dan blijven de klanten weg.”
Van der Have: „De winkels open op zondag? Dat komt in Molenwaard niet ter sprake. Daar hoef je echt niet over te beginnen; geen ondernemer die daar voor voelt. Dus hebben wij ook geen enkele behoefte om met zo’n voorstel te komen.”
En de horeca op zondag?
De Kruijk: „Nou ja, daarover zijn de meningen wat verdeeld. Van ons mag dat wel wat worden uitgebreid om toeristen gelegenheid te geven ook op zondag van dit prachtige gebied te genieten. Anderzijds mag toerisme anderen niet tot last zijn.”
Van der Have: „Via toerisme kunnen we onze inkomsten vergroten. Denk aan Kinder-dijk. Daar zou op zondag iets meer mogelijk moeten zijn. Maar: het moet wel passen in streek; daarin moeten we elkaar respecteren.”
Belangstelling voor deelname aan de coalitie?
De Kruijk: „Jazeker. Heel graag zelfs. We zijn een stabiele bestuurspartij en leveren graag een wethouder. In Nieuw-Lekkerland en Graafstroom hebben we diverse keren prima samengewerkt met de christelijke partijen. Alle fracties willen bijna hetzelfde. Iedereen is tegen krimp, we willen onze jeugd hier houden, de financiën op orde krijgen en over de sociale paragraaf zijn we het ook eens.”
Van der Have: „Een coalitie SGP/CDA/VVD heeft onze voorkeur. Afgezien van het geloof zijn we het op veel punten eens met de SGP. En we hebben een zeer ervaren wethouder in de aanbieding.”
Dit is het vijfde deel in een serie over de gevolgen van gemeentelijke herindeling.
Informatie Molenwaard
Totaalaantal inwoners in Molenwaard: 29.000.
Gemiddelde WOZ-waarde (2008): 270.000
Nieuwe gemeenteraad: SGP 5, CDA 5, ChristenUnie 4, PvdA 3, Gemeentebelangen 2, VVD 2
Molenwaard bestaat uit dertien kernen: Bleskensgraaf, Brandwijk, Goudriaan, Molenaarsgraaf, Ottoland, Oud-Alblas en Wijngaarden uit gemeente Graafstroom. Langerak, Nieuwpoort, Groot-Ammers en Streefkerk uit gemeente Liesveld. Nieuw-Lekkerland en Kinderdijk uit gemeente Nieuw-Lekkerland.