OUDDORP – „Ouddorp wordt het Renesse van de toekomst”, vreest Hans Klijn. De voorzitter van het burgercomité Herindeling Nee is bang dat na de fusie op Goeree-Overflakkee recreatie en toerisme belangrijker worden dan de zondagsrust. Die angst is volgens de voorzitter van de Stuurgroep Herindeling, Servaas Stoop, ongegrond. „Het zijn spookbeelden die op de een of andere manier in stand worden gehouden.”
Wat vindt u van de samenvoeging van de vier gemeenten op Goeree-Overflakkee?
Stoop: „Ik heb wel eens gezegd: Ik ben er eigenlijk tegen, maar we moeten het wel doen. Het grote nadeel vind ik als burgemeester van Dirksland dat de korte lijnen verdwijnen. Als een ondernemer in Dirksland zijn bedrijf wil uitbreiden, kan dat nu door efficiënt overleg in ons gemeentehuis in een maand geregeld zijn. Straks zit de organisatie anders in elkaar en zal de afhandeling waarschijnlijk langer duren. Maar de gemeente Dirksland is met 8000 inwoners gewoon te klein om alle taken die het Rijk op onze schouders legt, te volbrengen.”
Klijn: „De fusie van Goedereede met de andere gemeenten op het eiland is in mijn ogen onnodig, ongewenst en duur. De burger is de dupe. Om voor de belangen van die burgers op te komen, hebben we in 2010 het burgercomité opgericht. Mijn voornaamste bezwaar is de financiële lastenverzwaring voor burgers en bedrijven van Goedereede. Onze gemeente staat er financieel goed voor, de andere drie zijn bijna failliet. Straks moeten bedrijven in Goedereede 50 procent meer belasting gaan betalen, om de financiële tekorten die ontstaan zijn door wanbeleid in de andere gemeenten op eiland op te lossen.”
Stoop: „Die rekensom klopt echt niet. In onderzoek van de provincie en het ministerie van Binnenlandse Zaken is berekend dat de lastendruk voor mensen uit Goedereede gemiddeld genomen gelijk blijft. Inwoners van Dirksland en Oostflakkee gaan iets minder betalen, inwoners van Middelharnis iets meer. In het definitieve voorstel van de stuurgroep over de lokale heffingen wordt dit beeld bevestigd.”
Loopt de zondagsrust op de kop van Goeree gevaar?
Klijn: „Ja. Nu is er een afspraak tussen alle partijen van de gemeente Goedereede dat de zondagsrust gehandhaafd moet blijven. Tijdens de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer kreeg de VVD op het eiland de meeste stemmen. Als dat vandaag weer gebeurt, mag de VVD het voortouw nemen in de collegeonderhandelingen. Om de financiële tekorten op te lossen, zal de VVD meer recreatie en toerisme toestaan op Goeree-Overflakkee. We krijgen dan net zulke toestanden als in Renesse, waar dronken jongeren overlast veroorzaken.
Een gedeputeerde heeft al eens gezegd dat Goeree wat minder moeilijk moet doen over de zondagsrust. Het zwembad in Stellendam zal op zondag opengaan en koopzondagen worden bespreekbaar.”
Stoop: „Dit is onnodige stemmingmakerij. We zijn al sinds 2007 in bespreking over de herindeling en geen enkele bestuurder op Goeree-Overflakkee heeft iets gezegd over de zondagsrust of meer recreatie en toerisme op het eiland. Alleen de desbetreffende gedeputeerde heeft er iets over gezegd, maar dat was in verkiezingstijd. Bovendien is hij allang van het politieke toneel verdwenen.
Ouddorp zal in de nieuwe gemeente de voortrekker zijn op het gebied van recreatie en toerisme omdat het overgrote deel van de toeristen nu eenmaal naar de kop van Goeree gaat. De huidige toekomstvisie van Goedereede op dit terrein zal hoogstwaarschijnlijk in grote lijnen de toekomstvisie van de nieuwe gemeente zijn.”
Speelt de oude rivaliteit tussen Goeree en Flakkee een rol?
Stoop: „Zeker, emoties spelen een grote rol bij deze discussie. Er is op de kop van Goeree altijd een weerstand geweest tegen het grote Middelharnis, de centrumplaats met de meeste voorzieningen. Inwoners van gemeente Goedereede hebben altijd autonoom en zelfstandig willen zijn. Zo’n houding van: wij doppen onze eigen boontjes wel. Dat zie je vaker bij vissersdorpen, zoals Katwijk en Urk.”
Klijn: „Die rivaliteit speelt een rol. Ouddorp bijvoorbeeld staat bekend als een zuinig dorp. Daardoor zijn de financiën dik in orde. Wij kunnen het niet verkroppen dat door een fusie met Dirksland, Oostflakkee en Middelharnis onze financiële positie achteruitgaat. Voor Goedereede is zelfstandigheid het beste.”
Dit is het vierde deel in een serie over de gevolgen van gemeentelijke herindeling.
Zetelverdelingen op Goeree
Totaalaantal inwoners op Goeree-Overflakkee: 48.200
Zetelverdeling Goedereede: SGP 5, CDA 2, PvdA 2, VVD 2, ChristenUnie 1, Verenigd Gemeente Belang 3.
Zetelverdeling Dirksland: SGP 4, PvdA 2, VVD 2, ChristenUnie 2, CDA 1, Gemeentebelangen 1, Lijst H. T. Huber 1.
Zetelverdeling Middelharnis: PvdA 2, Verenigd Dorpsbelang 4, CDA 2, VVD 2, SGP 4, ChristenUnie 2, D66 1.
Zetelverdeling Oostflakkee: PvdA 3, Vrije Lijst Oostflakkee 3, ChristenUnie 2, SGP 2, Lijst Kroeze 2, VVD 2, CDA 1.
De nieuwe gemeenteraad start per 1 januari 2013 en telt 29 zetels.