Binnenland

Andijk blijft Andijk, maar bestuur verdwijnt uit zicht

ANDIJK – Het Noord-Hollandse Andijk ging in januari 2011 samen met Wervershoof en Medemblik. Tegen de zin van veel Andijkers, onder wie Christen­Uniefractievoorzitter Silva Visser-van Eijk, die dan ook als enige tegen de fusie stemde.

Niek Stam
20 November 2012 10:52Gewijzigd op 15 November 2020 00:21
Het dorp Andijk in Noord-Holland is sinds januari 2011 deel van de grotere gemeente Medemblik. Inmiddels zijn er plannen om door te fuseren tot een grote gemeente West-Friesland.	Foto RD, Anton Dommerholt
Het dorp Andijk in Noord-Holland is sinds januari 2011 deel van de grotere gemeente Medemblik. Inmiddels zijn er plannen om door te fuseren tot een grote gemeente West-Friesland. Foto RD, Anton Dommerholt

Een andere Andijkse, Heleen Keur-Polman (CDA), stemde juist vol overtuiging voor.

De twee zijn nog steeds actief als raadslid in de nieuwe gemeente Medemblik. Hoewel Visser het enige ChristenUnieraadslid is, neemt haar partij zelfs deel aan de coalitie. En dat in de gemeente waarvan ze destijds fel gekant was tegen het. Maar daar wil ze niet meer over mokken: „Als het klaar is, moet je daarna weer gewoon kunnen samenwerken.”

Wat waren uw argumenten tegen de fusie?

Visser: „Eén grote gemeente vind ik niks, nog steeds niet. Ook niet nu het alweer gaat over de volgende fusie tot één grote gemeente West-Friesland. Ik geniet van al die mooie culturen hier, de onderlinge diversiteit is enorm. Dat moet je niet allemaal achter één hek willen hebben.”

En inhoudelijk?

„Ooit zou Andijk met Stede Broec en Enkhuizen samengaan, wat logischer leek. Maar in Stede Broec lag het CDA dwars. Toen werd Andijk min of meer gedwongen om met Wervershoof op te gaan in Medemblik. Daar kwam een opgeklopt verhaal bij over de financiële situatie, en daarna ging de provincie het geografische verhaal rechtbreien: dit zou een ”groene gemeente” worden. Toen was al duidelijk dat de fusie er gewoon zou worden doorgeduwd. Naar de bezwaren, ook van sommige ondernemers in Andijk, werd onvoldoende geluisterd.

En wat hebben we nu? Een geo­grafisch gedrocht. Het stadhuis staat 20 kilometer van Andijk-Oost af. Daar moet je mensen niet doe dwingen.”

Was u teleurgesteld?

„Zeker. Met name in de partijdiscipline: partijen zeiden voor de buitenwacht andere dingen dan binnenskamers. De PvdA zei zich „in het huwelijksbed gesleurd te voelen.” Maar met de stemming zag je van die verontwaardiging niets terug.”

Wat waren de argumenten voor fusie?

Keur: „Er worden tegenwoordig steeds meer van de lokale overheid verwacht. In een gemeente met 6700 inwoners is het heel moeilijk om al die taken nog adequaat uit te voeren. Grotere gemeenten kunnen nu eenmaal meer expertise aantrekken. Ook krijgen ze meer gewicht in de regio, waar kleine gemeenten zich nogal eens hebben te voegen naar de grotere.”

Maar de eigenheid van de dorpen dan?

Keur: „Dat een fusie de Noord-Hollandse kernen zou aantasten, zie ik niet. Het karakter van een dorp verandert niet doordat het deel uitmaakt van een groter bestuur. Andijk is gewoon Andijk gebleven.”

Met een bestuur op afstand.

„Afstand zie ik inderdaad als nadeel van een fusie. Het is nu zaak om een goede spreiding te hebben van raadsleden uit verschillende kernen. Het CDA is daar redelijk in geslaagd.”

Visser: „Door de afstand zie je wethouders nu worstelen om de hele gemeenschap te overzien. De betrokkenheid met het ”schuurtje van Ome Piet” verdwijnt, want je weet niet meer waar het staat. Je gaat nu beslissen over dossiers.”

Visser: „Overigens wil ik niet uitsluiten dat bij de fusiedrang ook partijpolitieke belangen speelden, vooral bij partijen als CDA en VVD, die hun invloed enorm zagen toenemen.”

Keur: „Vergroting van macht is in alle oprechtheid voor het CDA nooit een argument geweest. Ik persoonlijk zie het raadlidmaatschap als een grote verantwoordelijkheid, waarbij persoonlijke belangen of een machtspositie geen rol spelen.”

Op naar een nieuwe fusie?

Keur: „Verdere schaalvergroting lijkt onvermijdelijk, zeker met het huidige kabinet. Een grote gemeente West-Friesland zal binnen nu en zeven jaar zeker aan de orde zal komen. Overtuigd voorstander ben ik niet, maar er zijn zeker voordelen.”

Visser: „Ik zie meer in samenwerken dan in weer een fusie.”

Dit is het derde deel in een 
serie over de gevolgen van 
gemeentelijke herindeling.


Informatie gemeente

Aantal inwoners per 1 februari 2012: 43.146

Gemiddelde WOZ-waarde (2008): 246.000 euro

College van burgemeester en wethouders:

Burgemeester: VVD

Wethouders: 
PvdA: 1

CDA: 1

VVD: 1

(ChristenUnie en PW ook in coalitie.)

Gemeenteraad:

VVD: 8

CDA: 6

PvdA: 3

GemeenteBelangen: 3

PWF/GL: 2

PW2010: 1

ChristenUnie: 1

OWP: 1

AB: 1

Meer over
Regio
Herindeling

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer