Kerk & religie
Reilorgel in Trinitas Heerenveen

HEERENVEEN – Na een maandenlange restauratie is zaterdag het Reilorgel in de nieuwe kerk Trinitas in Heerenveen feestelijk in gebruik genomen. Jan Hage, organist van de Utrechtse Domkerk, gaf een openingsconcert.

Kerkredactie

Het orgel uit 1959 komt uit de Kruiskerk, een van de kerken die de protestantse gemeente Heerenveen dit jaar heeft gesloten. Het is het laatste orgel dat orgelbouwer Johann Reil (1907-1960) maakte. Het instrument is aangepast aan de nieuwe ruimte en lijkt „een compleet nieuw orgel te zijn geworden”, aldus Frits Heidinga, lid van de restauratiecommissie. „Het is wat intiemer van klank geworden in de nieuwe omgeving. De akoestiek is beter, waardoor het orgel beter tot z’n recht komt.”

Het instrument heeft een grondige opknapbeurt gehad bij Firma Reil in Heerde. „De frontwerkpijpen waren van zink, wat een doodse aanblik gaf. Ze zijn vervangen door tinnen pijpen”, zegt Heidinga. Ook de orgelkas is behandeld en in mahoniekleur geschilderd.

Johan Koers, voorzitter van de stichting Kerkconcerten Heerenveen, is eveneens tevreden over de restauratie. „Met de overplaatsing heeft het instrument een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Je kunt bijna niet geloven dat dit hetzelfde orgel is als dat in de Kruiskerk stond. Echt een kwaliteitsorgel, met een heldere, vocale klank die toch ook draagkracht heeft.”

De restauratie van het Heerenveense orgel heeft zo’n 130.000 euro gekost.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer